Ini adalah Fakta Psikotropik di Dunia Perubatan

Anda mungkin mengetahui psikotropika sebagai salah satu jenis ubat yang berbahaya kerana boleh menyebabkan ketagihan jika disalahgunakan. Sebaliknya, dalam dunia perubatan, psikotropik sering digunakan untuk merawat pelbagai keadaan atau masalah kesihatan.

Psikotropik adalah bahan kimia atau ubat yang dapat mengubah fungsi otak dan mengubah persepsi, mood, kesedaran, pemikiran, emosi, dan tingkah laku seseorang.

Dalam bidang perubatan, beberapa jenis ubat psikotropik digunakan untuk rawatan gangguan mental tertentu, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, gangguan bipolar, gangguan tidur, dan skizofrenia.

Tetapi, malangnya, ubat ini juga boleh disalahgunakan. Bahan yang bersifat psikotropik tidak hanya terdapat pada ubat-ubatan, tetapi juga ubat-ubatan herba tertentu. Sekiranya tidak digunakan seperti yang ditunjukkan, ubat atau bahan psikotropik boleh menyebabkan kesan ketagihan yang berbahaya dan bahkan kematian.

Kerana kesan yang boleh menyebabkan ketagihan (ketagihan), bahan psikotropik hanya boleh digunakan untuk tujuan perubatan berdasarkan preskripsi doktor.

Pelbagai Kelas Dadah Psikotropik

Di Indonesia, ubat psikotropik dibahagikan kepada 4 kumpulan, yaitu:

Kumpulan I

Bahan dan ubat psikotropik Kelas I adalah bahan psikotropik dengan kesan ketagihan atau candu yang sangat kuat. Contoh psikotropik kumpulan I ialah MDMA / ekstasi, LSD, dan psilocin.

Jenis psikotropik ini dilarang digunakan untuk terapi dan hanya untuk tujuan mengembangkan atau meneliti sains perubatan.

Kumpulan II

Psikotropik Kelas II juga mempunyai kesan candu yang kuat, tetapi boleh digunakan untuk tujuan penyelidikan dan perubatan (di bawah pengawasan doktor). Contoh ubat psikotropik kelas II ialah amfetamin, dexamfetamine, ritalin, dan methylphenidate.

Kumpulan III

Psikotropik Kelas III adalah psikotropik yang mempunyai kesan ketagihan sederhana dan boleh digunakan untuk penyelidikan dan rawatan. Contoh ubat psikotropik kelas III adalah codeine, flunitrazepam, pentobarbital, buprenorphine, pentazosin, dan glutetimide.

Kumpulan IV

Psikotropik Kelas IV mempunyai kesan ketagihan atau candu ringan dan boleh digunakan untuk rawatan. Contoh ubat psikotropik kelas ini adalah diazepam, nitrazepam, estazolam, dan clobazam.

Kesan ketagihan yang timbul dari penggunaan ubat psikotropik boleh berbeza-beza, mulai dari ringan hingga menyebabkan ketergantungan. Oleh karena itu, pemerintah Indonesia melalui UU No. 35 tahun 2009 melarang penggunaan ubat psikotropik tanpa resep dokter.

Faedah Perubatan Psikotropik

Dari segi perubatan dan undang-undang, ubat psikotropik hanya boleh digunakan mengikut preskripsi dan pengawasan pakar. Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat keadaan atau penyakit tertentu, seperti:

 • Gangguan mental atau psikologi
 • Kejang atau epilepsi
 • penyakit Parkinson
 • Gangguan tidur, seperti insomnia atau narkolepsi
 • Sindrom keletihan kronik

Di samping itu, ubat psikotropik juga sering digunakan sebagai ubat bius atau anestetik untuk mencegah dan merawat kesakitan yang teruk kerana prosedur perubatan tertentu, seperti pembedahan.

Kesan Penyalahgunaan Psikotropik

Walaupun dilarang secara sah, penggunaan ubat psikotropik secara haram atau tanpa petunjuk perubatan yang jelas masih biasa dilakukan. Beberapa jenis ubat psikotropik yang sering disalahgunakan adalah shabu atau metamfetamin, ekstasi atau amfetamin, mbilik ush, LSD, ganja dan putau.

Sekiranya disalahgunakan, ubat psikotropik sebenarnya boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, contohnya:

 • Gangguan fungsi otak dan jantung
 • Mengantuk berat
 • Kehilangan kesedaran atau koma
 • Pening dan muntah
 • Kerosakan buah pinggang dan hati
 • Overdosis
 • Jangkitan kerana penggunaan jarum kotor, seperti HIV dan hepatitis

Ubat psikotropik juga dapat membuat seseorang lebih berisiko menghadapi pelbagai penyakit, seperti penyakit kardiovaskular dan diabetes.

Penyalahgunaan ubat psikotropik bukan sahaja membahayakan kesihatan tubuh, tetapi juga boleh menyebabkan hukuman jenayah. Orang yang terbukti menggunakan, menyebarkan, atau menghasilkan ubat psikotropik secara haram dapat dikenakan sanksi dan hukuman sesuai dengan undang-undang Indonesia.

Oleh itu, sesiapa sahaja dinasihatkan untuk tidak menggunakan ubat psikotropik tanpa tujuan perubatan yang jelas agar tidak ketagihan atau kesan sampingan lain dan tidak berurusan dengan pihak berkuasa secara sah.

Sekiranya ia menyebabkan kebergantungan, pengguna psikotropik mesti menjalani pemulihan yang dianjurkan oleh kerajaan. Dalam program pemulihan, pengguna ubat psikotropik akan menjalani rawatan dan bimbingan dari pasukan doktor dan ahli terapi agar ketagihan mereka dapat diatasi.