Ayuh, Ketahui Lebih Lanjut mengenai Piala Menstruasi sebagai Pengganti Pad

Selain pad biasa (tuala wanitadan tampon, pada masa ini terdapat produk lain yang semakin diminati, iaitu cawan haid. Produk ini yang juga dikenali sebagai haid diketahui mempunyai banyak kelebihan, walaupun ada juga kekurangannya. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai cawan haid.

Cawan haid adalah produk pengganti untuk pembalut dalam bentuk corong dan diperbuat daripada getah atau silikon. Berlainan daripada tuala wanita atau tampon, cawan haid hanya berfungsi untuk menampung darah haid, bukan menyerapnya.

Pelbagai Kelebihan dan Kekurangan Menggunakan Menstrual Cup

Sebelum menggunakan produk baru, anda perlu mengetahui kelebihan dan kekurangan produk tersebut, termasuk untuk cawan haid. Terdapat beberapa kelebihan menggunakan cawan haid, itu dia:

1. tahan lama

Cawan haid adalah pengganti serbet pembersih yang mesra alam, kerana boleh digunakan semula selepas mencuci. Ketahanannya cukup lama, iaitu 6 bulan hingga 10 tahun, bergantung pada jenis dan penyelenggaraannya.

2. Kapasiti besar

Cawan haid boleh menampung sekitar 40 ml darah. Kapasiti ini lebih besar daripada kaedah lain, seperti tampon yang hanya dapat menyerap sekitar 7 ml darah. Itulah sebabnya, cawan haid boleh digunakan lebih lama, iaitu sekitar 6-12 jam.

3. Tidak menyebabkan bau

Cawan haid mencegah darah haid terkena udara, jadi anda tidak perlu takut dengan bau darah haid, yang mungkin muncul ketika menggunakan pembalut atau tampon.

4. Mengekalkan pH dan bakteria baik di dalam vagina

Cawan haid tidak mengganggu keseimbangan pH dan bakteria di dalam vagina, kerana hanya menahan darah. Ini berbeza dengan penggunaan tampon yang dapat menyerap darah haid serta cairan vagina, sehingga akan mengganggu pH dan bakteria di dalam vagina.

5. Lebih selamat

Cawan haid Ia hanya menahan darah dan tidak menyerapnya. Ini akan mengurangkan risiko jangkitan bakteria. Selain itu, produk ini juga kurang berisiko menyebabkan lecet atau ruam, yang kadang-kadang muncul ketika menggunakan pembalut (tuala wanita).

Walaupun begitu, cawan haid juga mempunyai beberapa kekurangan, iaitu:

1. Sukar digunakan

Proses masuk dan keluar cawan haid boleh menjadi sukar dan tidak selesa, terutamanya semasa penggunaan pertama atau pada wanita yang tidak pernah melakukan hubungan seks.

2. Lebih tidak kemas

Proses membuang cawan haid boleh membuat darah haid menjadi lebih gemuruh dan memercik, jika tidak dilakukan dengan teliti.

3. Perlu mencari ukuran yang sesuai

Cawan haid Mereka tersedia dalam pelbagai ukuran, jadi anda mungkin perlu mencuba beberapa ukuran sebelum mencari yang paling sesuai. Ini lebih sukar jika anda mempunyai keadaan tertentu, seperti rahim yang condong atau menurun, dan fibroid.

4. Kemungkinan menyebabkan alahan

Beberapa jenis cawan haid diperbuat daripada susu getah, jadi orang yang alah kepada bahan ini perlu berhati-hati dan lebih berhati-hati ketika membeli produk. Sekiranya anda mempunyai alahan terhadap susu getah, gunakannya cawan haid diperbuat daripada silikon.

5. Perlu penjagaan tambahan

Cawan haid hendaklah sentiasa dicuci bersih selepas digunakan. Selain itu, alas ini juga perlu disterilkan (direbus dalam air mendidih) setiap bulan. Tanpa rawatan yang sukar, penggunaan pelapik ini sebenarnya akan meningkatkan risiko sejumlah masalah kesihatan, seperti kerengsaan dan jangkitan pada vagina.

Panduan Menggunakan Cawan Menstruasi

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah memilih ukuran cawan haid yang sesuai. Cawan haid saiz kecil biasanya digunakan untuk wanita berumur kurang dari 30 tahun atau tidak pernah melahirkan secara vagina. Manakala cawan haid besar, biasanya bagi wanita yang berusia lebih dari 30 tahun, telah melahirkan secara vagina, atau terbiasa mengalami pendarahan haid yang berat.

Berikut adalah langkah-langkah untuk digunakan cawan haid:

  • Melincirkan rongga mulut cawan haid dengan air atau pelincir berasaskan air, untuk penyisipan lebih mudah
  • Mengepit atau melipat corong cawan haid separuh dengan satu tangan.
  • Masukkan corong ini dengan lembut (dilipat dan menghadap ke atas) ke dalam faraj. Setelah dimasukkan, penutup mulut akan dibuka semula secara automatik dan masuk ke kedudukannya, yang terletak beberapa sentimeter di dalam saluran serviks anda.
  • Masukkan jari anda sedikit ke belakang ke dalam vagina dan putar bahagian bawah penutup mulut untuk meletakkan kedap kedap udara, supaya darah haid tidak bocor.

Bila cawan haid dipasang dengan betul, anda tidak akan merasa ada yang tersekat atau tidak selesa. Anda boleh bergerak bebas, termasuk bersenam, tanpa rasa takut alat ini jatuh dan jatuh.

Sekiranya cawan haid penuh, cabut palam peranti dengan cara berikut:

  • Masukkan indeks dan ibu jari ke dalam vagina dan tarik batangnya cawan haid perlahan-lahan sehingga anda mencapai bahagian bawah corong atau mangkuk.
  • Picit atau picit bahagian bawah corong untuk melepaskan kedap kedap udara dan tarik corong keluar.
  • Setelah dikeluarkan dari faraj, buang darah haid yang telah dimasukkan ke dalam tandas.

Cawan haid boleh menjadi alternatif untuk pembalut semasa haid, yang dianggap selamat dari segi perubatan. Walaupun begitu, pastikan kualiti produk yang akan anda gunakan terjamin, misalnya dengan memeriksa izin BPOM (Badan Pengawas Makanan dan Dadah) pada bungkusan. Sekiranya semasa menggunakan alat ini anda merasa tidak selesa atau mengalami aduan lain, hentikan penggunaannya dengan segera dan berjumpa doktor.