Orang dengan Gangguan Delusi Beriman Pelik

Khayalan atau khayalan adalah salah satu jenis gangguan mental yang serius. Dalam istilah perubatan, khayalan juga disebut psikosis. Keadaan ini dicirikan oleh kesukaran untuk membezakan antara apa itu realiti dan apa itu khayalan.

Orang yang mengalami gangguan khayalan sering mempercayai perkara yang tidak nyata atau tidak sesuai dengan keadaan sebenarnya. Walaupun telah terbukti bahawa apa yang dia percayai tidak benar, dia tetap akan berpegang pada pemikirannya dan menganggap bahawa apa yang dia percayai itu benar.

Sebagai contoh, orang yang mempunyai gangguan khayalan mungkin sangat mempercayai kewujudan makhluk asing atau UFO. Dia juga sering merasa paranoid dan merasa bahawa seseorang ingin menyakiti atau membunuhnya, padahal sebenarnya tidak ada.

Sekiranya anda tidak mendapat rawatan, orang yang mengalami gangguan mental ini akan sukar untuk berinteraksi dengan orang lain dan menjalani kehidupan yang produktif.

Punca dan Faktor Risiko untuk Gangguan Delusi

Penyebab gangguan delusi tidak diketahui secara pasti, tetapi gangguan mental ini diketahui berkaitan dengan pelbagai faktor pencetus, mulai dari keturunan atau gangguan genetik, biologi, persekitaran, dan psikologi.

Orang yang mempunyai sejarah kekeliruan keluarga atau penyakit mental tertentu, seperti skizofrenia, diketahui mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan khayalan.

Selain itu, risiko khayalan juga sering dikaitkan dengan tekanan yang teruk, gangguan keperibadian, penyalahgunaan dadah, ketagihan dadah atau alkohol, dan gangguan otak akibat kecederaan kepala yang teruk atau penyakit tertentu, seperti penyakit Parkinson, penyakit Huntington, demensia, dan strok .

Pelbagai Jenis Gangguan Delusi

Gangguan khayalan terbahagi kepada beberapa jenis, termasuk:

1. Khayalan keagungan (mulia)

Orang dengan khayalan seperti ini cenderung merasakan bahawa mereka lebih hebat, hebat, pintar, dan mempunyai status sosial yang lebih tinggi, dan percaya bahawa mereka telah membuat penemuan penting atau mempunyai bakat yang hebat. Orang yang mempunyai kelainan khayalan juga cenderung cenderung bersifat narsisistik.

Di samping itu, dia juga percaya bahawa dia mempunyai kebolehan istimewa atau mempunyai hubungan atau hubungan istimewa dengan tokoh besar, seperti presiden atau selebriti terkenal. Sebenarnya, ini tidak berlaku.

2. Erotomania

Jenis khayalan seterusnya adalah erotomania. Orang dengan erotomania percaya bahawa mereka sangat disayangi atau dikagumi oleh orang lain, biasanya orang yang terkenal atau mempunyai kedudukan penting, seperti artis atau tokoh tertentu.

Orang yang mengalami gangguan khayalan ini bahkan boleh mengejar dan cuba menjalin hubungan dengan orang yang menjadi sasaran khayalannya.

3. Khayalan mengejar (penganiayaan)

Penderita khayalan ini selalu merasa terancam, kerana dia percaya bahawa orang lain berusaha mencederakannya, mengintipnya, atau merancang untuk mencederakannya. Orang yang mempunyai khayalan mengejar juga cenderung sukar mempercayai orang lain.

Contohnya, ketika jiran melewati rumahnya, dia mungkin menganggap bahawa jiran itu ingin membunuhnya, tetapi dia tidak melakukannya.

4. Delusi cemburu

Dalam khayalan seperti ini, penderita percaya bahawa pasangannya tidak setia kepadanya. Walau bagaimanapun, ini tidak disokong oleh sebarang fakta. Kadang kala, orang yang mengalami gangguan khayalan ini boleh menjadi sangat cemburu dan obsesif dengan pasangannya.

5. Khayalan rujukan

Orang yang mempunyai khayalan seperti ini sering mengaitkan suatu peristiwa dengan peristiwa tertentu, walaupun kedua-duanya sama sekali tidak berkaitan. Sebagai contoh, ketika dia melihat kucing yang lewat, dia mungkin menganggap bahawa akan ada bencana besar.

6. Khayalan pelik (pelik)

Gangguan khayalan ini membuatkan penderita sering mempercayai perkara-perkara pelik dan tidak masuk akal. Sebagai contoh, dia percaya bahawa dia boleh menjadi telus, dapat bercakap dengan haiwan, atau merasakan fikirannya dikendalikan oleh robot atau makhluk asing.

7. Khayalan bercampur

Dalam kes ini, penghidapnya mengalami 2 atau lebih jenis gangguan khayalan, contohnya campuran khayalan dan erotomania yang pelik.

Pelbagai Gejala Kelainan Delusi

Seseorang dikatakan menderita gangguan khayalan, jika dia mengalami gejala khayalan selama sekurang-kurangnya 1 bulan. Gangguan ini dapat bertahan selama beberapa bulan, tetapi juga dapat bertahan lebih lama dengan intensiti yang datang dan pergi.

Gejala khayalan boleh berbeza-beza dari orang ke orang, tetapi umumnya merangkumi:

  • Ubah mood dan emosi, seperti mudah marah
  • Bercakap pelik dan tidak berhubung
  • Rasa cemas dan terancam
  • Mempercayai perkara-perkara yang tidak masuk akal
  • Perubahan tingkah laku.
  • Halusinasi, misalnya, orang dengan khayalan merasa bahawa mereka sering melihat angka tertentu, walaupun angka itu tidak dilihat oleh orang lain.

Gangguan khayalan dapat menyukarkan penderita untuk menjalin interaksi sosial dengan orang lain dan menjalani kehidupan yang produktif. Pada tahap yang lebih serius, khayalan dapat muncul sebagai gejala psikosis gangguan jiwa. Keadaan ini boleh membahayakan pesakit dan orang di sekitarnya.

Oleh itu, orang yang mengalami gangguan khayalan perlu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari psikiatri. Untuk memeriksa keadaan pesakit, psikiatri boleh melakukan pemeriksaan psikiatri.

Setelah diketahui penyebab dan jenis gangguan khayalan yang dialami oleh pesakit, psikiatri akan memberikan rawatan untuk memperbaiki gejala dan kualiti hidup pesakit. Rawatan ini boleh dalam bentuk pemberian ubat antipsikotik dan psikoterapi, seperti terapi tingkah laku kognitif.