Kenali UHT Full Cream Liquid Milk dan kebaikannya di sini

Mungkin ada banyak orang yang sering membeli susu cair UHT krim penuh, tetapi tidak tahu apa maksud di sebalik nama susu ini. Sebenarnya, susu cair UHTkrim penuh mempunyai kelebihan dan kebaikan yang sangat baik untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Sekiranya anda berpendapat bahawa pengambilan susu UHT hanya penting untuk anak-anak, anda salah. Susu UHT bermanfaat untuk semua orang, baik untuk Ibu, Bapa, Anak Kecil, dan ahli keluarga yang lain. Ini kerana susu mengandungi banyak nutrien, seperti protein, vitamin D, dan kalsium, yang diperlukan pada semua usia.

Apa itu Susu Cair UHT Krim Penuh?

Susu cair UHT krim penuh adalah salah satu jenis susu yang mudah anda dapatkan di pasaran. Susu ini dibuat dari susu lembu segar yang kandungan nutrisinya dipelihara seperti semula, kemudian melalui proses pasteurisasi dengan teknik pemprosesan suhu yang sangat tinggi.

Nutrien yang dapat diperoleh dari susu lembu segar pastinya berbeza dengan produk susu cair yang diperbuat daripada susu tepung. Ini kerana proses menjadikan susu menjadi serbuk akan mempengaruhi kandungan nutriennya.

Sama seperti susu UHT lain, susu cair UHT krim penuh diproses dengan pemanasan hingga lebih daripada 135 darjah Celsius selama 1-2 saat. Tujuannya adalah untuk membunuh bakteria yang terdapat dalam susu tanpa memusnahkan kandungan nutrisi susu.

Melalui proses ini, susu menjadi lebih selamat untuk dimakan dan tahan lebih lama untuk disimpan, bahkan sehingga 9 bulan, selagi bungkusannya masih tertutup rapat sehingga tidak tercemar oleh bakteria.

Satu siri kelebihan Susu Cair UHT Krim Penuh untuk kesihatan

Susu cair UHT krim penuh Ia adalah sumber protein, lemak, kalsium dan vitamin D. yang baik. Itulah sebabnya susu cair UHT krim penuh Ia mempunyai pelbagai manfaat kesihatan dan baik untuk dimakan setiap hari.

Berikut adalah beberapa kelebihan susu cair UHT krim penuh:

1. Memenuhi keperluan pemakanan

Susu mengandungi protein, karbohidrat, dan lemak baik yang diperlukan oleh semua orang, baik kanak-kanak maupun orang dewasa. Selain itu, susu juga dapat menjadi sumber pengambilan vitamin B12 dan vitamin D, yang agak sukar diperoleh dari makanan lain.

Di tengah-tengah wabak COVID-19 sekarang, nutrien ini juga sangat penting untuk mempunyai sistem imun yang kuat. Protein dan pelbagai vitamin dan mineral dalam susu dapat membantu meningkatkan daya tahan dan memperbaiki tisu badan yang rosak.

2. Membantu proses pertumbuhan tulang dan gigi kanak-kanak

Minum susu berkait rapat dengan tulang dan gigi yang sihat, terutama untuk kanak-kanak. Sebabnya adalah kerana susu adalah sumber kalsium dan vitamin D. yang paling mudah.

Pada usia pertumbuhan, kanak-kanak memerlukan pengambilan kalsium yang banyak agar tulang mereka dapat tumbuh kuat dan optimum. Dengan cara itu, dia dapat memiliki ketinggian yang sesuai dengan usianya.

Kanak-kanak berumur 1-3 tahun memerlukan 700 mg kalsium sehari, sementara kanak-kanak berumur 4-8 tahun memerlukan sekitar 1,000 mg kalsium sehari. Kekurangan kalsium pada kanak-kanak boleh menyebabkan pertumbuhan terbantut.

3. Menjaga kesihatan tulang untuk menyokong kerja sistem saraf

Kalsium adalah mineral penting yang diperlukan oleh semua orang. Selain mempertahankan kekuatan tulang dan gigi, kalsium juga diperlukan untuk menunjang kerja sistem saraf, pembekuan darah, dan pengecutan otot. Pada orang dewasa, kekurangan kalsium boleh menyebabkan osteomalacia dan osteoporosis.

Orang dewasa berumur kurang dari 50 tahun memerlukan sebanyak 1000 mg kalsium sehari, sementara mereka yang berumur lebih dari 50 tahun memerlukan sekitar 1200 mg kalsium sehari.

4. Sebagai sumber tenaga

Kerana kandungan nutrisi tidak menurun walaupun telah melalui proses pasteurisasi, susu cair UHT sangat baik untuk dijadikan sumber tenaga dan pemakanan untuk anda dan keluarga dalam menjalankan pelbagai aktiviti setiap hari.

Setelah mengetahui pelbagai kebaikan susu cair UHT krim penuhAmat memalukan jika anda tidak terbiasa minum susu setiap hari. Susu diminum dengan baik pada waktu pagi untuk membantu meningkatkan tenaga sebelum memulakan aktiviti, dan pada waktu malam untuk meningkatkan kualiti tidur.

Untuk mengetahui keperluan pemakanan keluarga yang optimum, berjumpa doktor untuk mendapatkan hasil yang maksimum.