Ketahui Lebih Lanjut mengenai Kebaikan Lempuyang untuk Kesihatan

Sebilangan orang Indonesia mungkin tidak tahu mengenai tanaman lempuyang. Sebenarnya, manfaat lempuyang untuk kesihatan tidak sedikit. Tumbuhan ini, yang sering digunakan sebagai ubat tradisional, telah lama digunakan untuk mengurangkan demam dan merawat kesakitan.

Lempuyang (Zingiber zerumbet) sering ditanam sebagai tanaman hiasan kerana bunganya yang berwarna merah terang. Selain cantik untuk dilihat, lempuyang juga banyak digunakan oleh beberapa orang Indonesia sebagai ubat-ubatan herba dan rempah memasak.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa lempuyang mengandung zerumbone yang mempunyai kesan antioksidan, anti-radang, antidiabetik, antibakteria, dan antikanker. Selain itu, lempuyang juga kaya dengan zat dan nutrien berikut:

 • Polifenol antioksidan dan flavonoid
 • Karbohidrat
 • Protein
 • Serat
 • Potasium
 • Magnesium
 • Kalsium
 • Vitamin C

Kebaikan Lempuyang untuk Kesihatan

Lempuyang boleh diproses dan dimakan sebagai herba dan teh atau makanan tambahan herba. Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diperoleh dengan memakan lempuyang:

1. Melegakan keradangan

Lempuyang mengandungi sebatian anti-radang yang dapat mengatasi keradangan, baik disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria atau dalam proses pemulihan luka. Oleh itu, tumbuhan herba ini dapat digunakan untuk merawat gejala yang timbul akibat keradangan, seperti demam, sakit, dan bengkak di badan.

2. Mencegah dan mengatasi pertumbuhan mikrob

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa lempuyang mempunyai manfaat sebagai antibakteria semula jadi. Kajian ini juga menyatakan bahawa ekstrak lempuyang dapat membasmi dan menghambat pertumbuhan bakteria, seperti bakteria-jenis Streptokokus.

Selain mempunyai sifat antibakteria, lempuyang juga mempunyai kesan antijamur dan antivirus.

3. Melegakan demam

Lempuyang telah lama digunakan sebagai tanaman herba untuk merawat demam secara semula jadi. Manfaat ini disebabkan kandungan zerumbone yang mempunyai kesan anti-radang dan pereda demam semula jadi. Bukan hanya itu, lempuyang juga mempunyai kesan antibakteria yang dapat mengatasi demam akibat jangkitan kuman.

4. Melegakan sakit sendi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa lempuyang mempunyai sifat anti-radang semula jadi serta kesan anti-nyeri sehingga dapat menghilangkan rasa sakit, termasuk sakit sendi.

Sakit sendi umumnya berlaku kerana keradangan pada sendi atau osteoartritis. Keadaan ini secara amnya dapat mereda dengan rawatan diri di rumah, seperti rehat yang cukup dan kompres sejuk pada sendi yang sakit dan bengkak.

5. Menghambat pertumbuhan sel barah

Tidak hanya melegakan demam, kandungan zerumbone juga diketahui mempunyai sifat antikanker. Berbagai kajian di makmal juga menunjukkan bahawa ekstrak lempuyang dapat menghambat pertumbuhan sel barah.

Ini menjadikan lempuyang berpotensi sebagai ubat untuk mencegah dan merawat barah.

6. Mengawal gula darah

Salah satu kebaikan lempuyang yang sama pentingnya adalah mengawal gula darah. Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak lempuyang dapat menurunkan kadar gula dalam darah dan tetap stabil.

Manfaat ini menjadikan lempuyang sebagai salah satu ubat herba yang berpotensi untuk mencegah ketahanan insulin dan diabetes.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, terdapat manfaat lain dari lempuyang yang juga baik untuk kesihatan, termasuk:

 • Mengatasi masalah pencernaan, seperti cirit-birit, loya, dan perut kembung
 • Menambah selera makan
 • Menjaga kesihatan saraf dan otak
 • Menurunkan dan mengawal tekanan darah

Sayangnya, hingga kini, belum ada penyelidikan yang menyatakan bahawa lempuyang terbukti berkesan dan dapat digunakan sebagai ubat untuk merawat pelbagai penyakit. Oleh itu, tuntutan mengenai pelbagai faedah lempuyang di atas masih perlu dikaji lebih lanjut.

Cara Menggunakan Lempuyang untuk Minuman

Lempuyang dapat dimakan sebagai suplemen herba semula jadi, misalnya dalam kapsul yang mengandungi serbuk ekstrak lempuyang. Selain itu, lempuyang juga dapat dimakan sebagai ramuan atau teh herba. Anda boleh mengubah lempuyang menjadi minuman sihat dengan mencuba resipi berikut:

Bahan-bahan

 • 25 gram lempuyang parut
 • 500 ml air
 • Gula perang secukupnya

Bagaimana hendak masak

 • Rebus lempuyang dan gula merah dalam 500 ml air selama kira-kira 15 minit sehingga mendidih.
 • Setelah diamkan selama beberapa minit sehingga tidak terlalu panas, tapis air rebusan dari lempuyang dan tuangkan ke dalam gelas, kemudian minum.
 • Anda boleh mengambil air rebusan lempuyang 1-2 kali sehari.

Manfaat lempuyang sebagai ubat herba dianggap mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Namun, anda mungkin tidak mahu mengambil lempuyang jika anda menderita penyakit tertentu atau mengambil ubat tertentu kerana berpotensi mencetuskan interaksi ubat.

Lempuyang juga belum terbukti selamat untuk dimakan oleh wanita dan anak yang hamil dan menyusui. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan faedah lempuyang atau ingin menggunakan lempuyang sebagai rawatan untuk penyakit tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.