Orang dengan Gout dan Kolesterol, Elakkan Makanan dan Minuman Ini

Gout dan kolesterol tinggi adalah gangguan kesihatan yang umumnya saling berkaitan. Sekiranya anda mempunyai kolesterol tinggi, risiko menghidap gout juga lebih tinggi. Untuk mengawal kadar asid urik dan kolesterol dalam badan, ada beberapa makanan yang harus anda hindari.

Gout adalah keradangan pada sendi yang ditandai dengan sakit, bengkak, dan kekakuan pada sendi, terutama pada jari kaki. Penyakit ini disebabkan oleh pembentukan kristal dalam tisu badan, kerana tubuh menghasilkan terlalu banyak asid urik.

Gabungan keturunan, hormon, dan pengambilan makanan tertentu dianggap sebagai penyebab utama seseorang menderita gout. Namun, ada juga penyakit yang dapat meningkatkan risiko gout dan salah satunya adalah kolesterol.

Gout dan kolesterol disebabkan oleh pengambilan makanan dan minuman tertentu. Oleh itu, anda perlu mengetahui makanan atau minuman apa yang harus dielakkan semasa didiagnosis menghidap gout dan kolesterol.

Jenis Makanan dan Minuman Mencetuskan Asid Urik dan Kolesterol Tinggi

Salah satu cara untuk menjaga kadar asam urat dan kolesterol dalam darah adalah dengan menjalani gaya hidup yang sihat, termasuk menjaga diet yang sihat dan berolahraga secara teratur. Terdapat beberapa jenis makanan yang dapat meningkatkan asid urik dan kolesterol dalam darah, termasuk:

1. Jeragat

Pasien dengan gout dan kolesterol disarankan untuk menghindari memakan jeroan, seperti gizzard, tripe, kerikil, hati, ginjal, usus, dan otak, karena mengandung purin yang tinggi.

Purin adalah sebatian kimia tertentu dalam beberapa makanan yang berubah menjadi asid urik apabila dipecah di dalam badan.

Walaupun hati diketahui mengandung zat besi yang tinggi, penderita gout dan kolesterol tetap harus menghindari pengambilan hati karena dapat memicu peningkatan kolesterol darah.

2. Makanan Laut (makanan laut)

Makanan Laut atau makanan laut, seperti ikan bilis, sardin, makarel, tuna, dan kerang, mengandung purin yang tinggi. Lobster juga memiliki kandungan kolesterol tinggi, sehingga harus dihindari oleh penderita gout dan kolesterol.

Dalam 85 gram lobster mengandungi 125 mg kolesterol. Kandungan kolesterol ini akan meningkat sekiranya anda memakan udang galah dengan menggorengnya.

3. Daging merah

Pesakit dengan gout dan kolesterol tinggi disarankan untuk membatasi pengambilan daging merah. Pelbagai jenis daging merah mempunyai kandungan purin dan kolesterol yang tinggi. Sekiranya anda masih mahu makan daging merah, hilangkan lemak yang melekat pada daging.

Untuk pilihan yang lebih selamat, anda boleh makan daging putih, seperti ayam atau ayam belanda. Namun, anda tetap disarankan untuk membuang kulit dan tidak memproses daging putih dengan menggoreng.

4. Minuman beralkohol

Asid urik dan kolesterol yang tinggi akan menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius jika anda juga mengambil minuman beralkohol. Mengonsumsi terlalu banyak minuman beralkohol, terutama bir, dapat meningkatkan pengeluaran asid urik dalam tubuh, menyebabkan serangan gout berulang.

Selain itu, bir akan menyukarkan badan mengeluarkan asid urik dari badan. Mengambil minuman beralkohol secara berlebihan juga dapat meningkatkan kadar kolesterol dan trigliserida dalam darah.

Anda dapat memiliki tubuh yang sihat dengan menjaga kadar asam urat dan kolesterol tetap normal. Selain menjaga pengambilan makanan, jangan lupa untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari dan cukup tidur.

Sekiranya anda menderita gout dan kolesterol tinggi, jangan lupa untuk selalu memeriksa keadaan kesihatan anda dengan doktor anda. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan komplikasi yang boleh terjadi kerana kadar asid urik dan kolesterol yang tinggi.