Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara benjolan yang berbahaya dan tidak

Bagaimana rasanya jika anda tiba-tiba mengetahui bahawa ada benjolan yang tidak pernah ada di badan Anda sebelum ini? Mungkin anda akan merasa bkeliru, panik, mula meneka penyebabnya, atau sebaliknyaacuh tak acuh dan tidak peduli dengan benjolan.

Benjolan atau tumor boleh muncul di mana sahaja di badan. Contohnya di kepala, di belakang telinga, leher, badan, hingga kaki. Benjolan yang muncul dapat disebabkan oleh kelahiran (kongenital), jangkitan atau keradangan, trauma (kecederaan), dan pertumbuhan sel tubuh yang tidak normal (neoplasma). Sebilangan besar ketulan ini tidak berbahaya.

Ciri-ciri Ketulan Berbahaya

Terdapat beberapa soalan yang mesti anda jawab untuk mengetahui sama ada benjolan itu berbahaya atau tidak, iaitu:

1. Bila lebam muncul?

Benjolan yang timbul sejak lahir biasanya tidak berbahaya. Hemangioma adalah contoh benjolan kongenital (kongenital) yang biasanya tidak memerlukan rawatan. Benjolan ini akan mengecut dengan sendirinya seiring bertambahnya usia.

2. Adakah terdapat kesan atau kecederaan sebelumnya?

Sebilangan besar lebam akibat kecederaan hanyalah lebam otot biasa. Benjolan ini muncul akibat pecahnya saluran darah. Secara amnya, lebam akibat lebam akan menyusut dengan sendirinya.

3. Adakah disertai jangkitan?

Benjolan akibat jangkitan biasanya akan muncul dalam bentuk kumpulan nanah yang disebut abses atau bisul. Abses ini dapat diatasi dengan mengambil antibiotik dari doktor atau dengan pembedahan kecil.

4. Apakah watak benjolan itu?

Terdapat beberapa soalan yang perlu dijawab untuk mengenali watak benjolan yang muncul, termasuk:

  • Adakah benjolan keras seperti batu atau spongy seperti hujung hidung dan cuping telinga?
  • Adakah sempadan benjolan itu tegas? Benjolan sempadan yang tidak tegas hanya akan terasa seperti penebalan.
  • Adakah permukaannya rata atau bergelombang?
  • Adakah ketulan boleh bergerak?
  • Adakah ketulan tumbuh dengan cepat?

Harap maklum bahawa benjolan yang keras, tidak bergerak, tidak rata, dan tumbuh dengan cepat biasanya merupakan benjolan berbahaya (tumor malignan). Sekiranya anda menemui benjolan seperti ini, berjumpa doktor secepat mungkin.

5. Adakah disertai dengan gejala lain?

Munculnya gejala lain yang menyertai benjolan, seperti penurunan berat badan yang drastik, demam yang berpanjangan, dan perasaan kurang bersemangat atau bertenaga, dapat menandakan keadaan berbahaya.

Setelah mengetahui cara mengenali benjolan yang berbahaya dan yang tidak, anda diharapkan dapat bertindak balas dengan bijak terhadap penampilan benjolan pada badan. Walaupun anda dapat mengenalinya sendiri dengan kaedah di atas, pemeriksaan oleh doktor masih diperlukan, terutama jika benjolan kelihatan tidak normal.

Tertulis oleh:

dr. John Ferdinand, SpB

(Pakar Bedah)