Cara melancarkan pergerakan usus secara semula jadi

Semasa anda sembelit atau sembelit, anda boleh mencuba beberapa cara untuk melancarkan pergerakan usus secara semula jadi, dari meningkatkan pengambilan makanan berserat hingga melakukan senaman secara teratur. Kaedah ini tidak kurang berkesan daripada julap.

Seseorang dikatakan mengalami sembelit ketika membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu dengan tekstur najis yang lebih keras, kering, dan kecil. Orang yang mengalami sembelit juga biasanya perlu tegang dan merasa sakit ketika membuang air besar

Aduan pergerakan usus yang sukar tidak boleh dipandang rendah. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini akhirnya boleh menyebabkan penyakit tertentu, seperti buasir dan divertikulitis.

Cara Menyelaraskan BAB Secara Semula Jadi dengan Pengambilan Serat

Cara pertama untuk memudahkan pergerakan usus adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan berserat. Ini kerana serat makanan dapat meningkatkan pencernaan dan membuat najis lebih lembut sehingga lebih mudah dilewatkan.

Pada orang dewasa, jumlah pengambilan serat yang diperlukan untuk melancarkan buang air besar adalah 25-35 gram sehari, sementara pada anak-anak adalah 20-23 gram sehari.

Untuk memenuhi pengambilan serat agar pergerakan usus berjalan dengan lebih lancar, anda boleh memakan jenis makanan berikut:

1. Buah-buahan

Untuk mengatasi sembelit, biasakan makan buah. Terdapat pelbagai pilihan buah-buahan yang mengandung banyak serat, termasuk stroberi, epal, pir, kiwi, jeruk, aprikot, pic, dan plum.

Selain serat, buah-buahan ini juga mengandungi julap atau pencahar semula jadi, sehingga penggunaannya membantu melancarkan pergerakan usus.

2. Sayur-sayuran

Terdapat banyak pilihan sayur-sayuran yang mengandung serat tinggi, termasuk bayam, brokoli, jagung, asparagus, chayote, dan wortel. Satu cawan bayam, misalnya, mengandungi 4 gram serat. Sementara dalam cawan brokoli mengandungi sekitar 2.8 gram serat.

3. Kacang

Makanan berserat tinggi seterusnya yang dapat membantu memudahkan pergerakan usus adalah kacang. Satu cawan kacang mempunyai 10 gram serat, terdiri daripada serat larut dan serat tidak larut yang menyokong pergerakan usus yang lancar.

Salah satu jenis kekacang yang boleh anda pilih adalah kacang gandum yang dimasak atau sebagai tambahan kepada sup atau salad. Selain itu, badam juga dapat menjadi pilihan, kerana dalam 30 gram badam mengandung sekitar 3,5 gram serat.

4. Biji-bijian

Untuk mengatasi masalah sembelit, anda juga harus mengambil bijirin penuh, seperti bijirin atau roti yang diperbuat daripada dedak atau biji-bijian, gandum, biji bunga matahari, atau beras merah.

Makanan ini tidak hanya tinggi serat, tetapi juga mengandungi karbohidrat kompleks dan rendah lemak sehingga baik untuk kesihatan.

Selain makanan di atas, anda juga boleh makan makanan lain untuk melancarkan pergerakan usus secara semula jadi, seperti ubi jalar, kentang, jagung, yogurt, dan halia.

Perkara-perkara lain yang perlu diberi perhatian

Selain meningkatkan penggunaan makanan berserat, ada beberapa cara lain yang membantu melancarkan pergerakan usus, seperti:

Minum air secukupnya

Cara semula jadi seterusnya untuk melancarkan buang air besar adalah dengan meningkatkan penggunaan air. Anda dinasihatkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 2 liter air atau 8 gelas sehari.

Melakukan senaman secara berkala

Jangan lupa bersenam dengan kerap. Sekiranya anda tidak biasa bersenam, cubalah berjalan selama 10-15 minit setiap hari. Selepas itu, cubalah sukan lain, seperti berjoging, berbasikal, yoga, atau berenang.

Bersenam secara teratur penting untuk dilakukan, kerana aktiviti ini dapat membantu mengekalkan saluran pencernaan yang sihat dan meningkatkan pergerakan usus sehingga membantu mengatasi keluhan sembelit.

Menghentikan kebiasaan menahan buang air besar

Untuk membuang air besar dengan lebih lancar, anda juga tidak boleh menangguhkan atau menahan keinginan untuk membuang air besar. Sebabnya, apabila anda menahan buang air besar, usus besar akan menyerap lebih banyak air di dalam najis, jadi tekstur najis akan menjadi lebih sukar dan sukar dilalui.

Sebagai tambahan kepada pelbagai cara di atas, anda disyorkan untuk mengurangkan tekanan untuk melancarkan pergerakan usus. Anda juga tidak perlu terburu-buru menggunakan julap setiap kali anda mengalami sembelit. Ubat ini harus digunakan berdasarkan cadangan doktor dan biasanya tidak boleh diambil terlalu kerap.

Sembelit sekali sekala tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika pergerakan usus yang sukar anda alami telah berlangsung lama atau disertai dengan gejala lain, seperti sakit perut, darah di dalam najis, atau penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas, segera berjumpa doktor.