Cara Menggunakan Baking Soda untuk Gigi Lebih Putih

Selain membuat kuih, baking soda sebenarnya dapat digunakan untuk memutihkan gigi. Fakta ini menjadikan baking soda digunakan secara meluas sebagai bahan asas untuk membuat ubat gigi.

Beberapa kajian membuktikan kemampuan ubat gigi dengan baking soda untuk memutihkan gigi. Dari hasil kajian ini, didapati bahawa baking soda mempunyai sifat kasar yang mampu mengikis noda kuning pada gigi.

Itulah sebabnya ubat gigi dengan baking soda dianggap lebih berkesan untuk memudarkan noda kuning pada gigi daripada ubat gigi tanpanya.

Selain itu, baking soda juga dapat mengurangkan bakteria dan menstabilkan tahap keasidan di mulut. Apabila tahap keasidan di mulut stabil, fluorida Dalam ubat gigi, lebih mudah untuk mengembalikan lapisan enamel gigi yang rosak.

Selain itu, penambahan baking soda dalam ubat gigi juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit gusi dan mencegah pembentukan tartar.

Cara Menggunakan Baking Soda untuk Gigi

Sekarang, bagi anda yang berminat menggunakan baking soda untuk gigi, maka lakukan perkara berikut:

  • Sediakan bekas atau gunakan tapak tangan sebagai bekas baking soda. Selepas itu, basahi sikat gigi dengan air dan sapukan berus gigi ke bekas atau telapak tangan yang mengandungi baking soda. Fikirkan baking soda sebagai ubat gigi dan gosok gigi selama kira-kira 1 minit.
  • Gabungan strawberi dan baking soda adalah cara semula jadi untuk memutihkan gigi. Anda boleh membuat pes dari campuran kedua-dua bahan ini. Caranya, bersihkan strawberi terlebih dahulu, kemudian campurkan dengan baking soda dan kacau hingga menjadi pes. Sapukan pes pada gigi anda dan biarkan selama 5 minit. Selepas itu, kemudian gosok gigi anda untuk membuang pes yang tinggal lebih awal.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan baking soda untuk gigi. Walaupun berkesan menghilangkan noda kuning pada gigi, anda tidak disarankan untuk menggunakan baking soda sebagai pengganti ubat gigi secara berterusan, kerana fluorida yang berguna untuk mencegah rongga tidak terdapat dalam baking soda.

Sebagai alternatif untuk tetap mendapatkan faedah baking soda, anda boleh mengatasinya dengan memilih ubat gigi yang mengandungi sodium bikarbonat, yang merupakan kandungan yang terdapat dalam baking soda.

Memutihkan Gigi Tidak Boleh Dilakukan secara sembarangan

Selain baking soda untuk gigi, bahan semula jadi lain, seperti lemon, cuka sari apel, dan kunyit, juga dipercayai dapat memutihkan gigi. Walau bagaimanapun, keberkesanan bahan semula jadi ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Cara lain untuk memutihkan gigi adalah dengan menggunakan ubat-ubatan, seperti memutihkan jalur, memutihkan gel, dan memutihkan ubat kumur. Walau bagaimanapun, anda harus menggunakan ubat pemutihan gigi atau prosedur pemutihan gigi dari doktor, kerana ia lebih selamat dan lebih sesuai untuk keadaan gigi anda. Selain itu, hasilnya juga lebih baik.

Sekiranya anda ingin memutihkan gigi, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai keadaan berikut.

  • Mengalami penyakit gusi, enamel gigi yang sudah usang, dan akar gigi yang terdedah.
  • Gigi bernoda gelap.
  • Adakah mengandung.
  • Umur bawah 16 tahun.
  • Mempunyai gigi sensitif.
  • Alergi terhadap bahan pemutihan gigi.

Untuk memastikan gigi anda tetap putih, anda perlu mengelakkan tabiat yang boleh menjadikan gigi anda kuning atau coklat, seperti merokok, minum teh, atau minum kopi. Bukan itu sahaja, anda juga harus menggosok gigi secara berkala dan memeriksa gigi dengan kerap kepada doktor.

Pemutihan gigi boleh dilakukan dengan pelbagai cara, termasuk menggunakan baking soda. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai gigi sensitif atau keadaan perubatan tertentu, lebih baik gigi anda diputihkan pada doktor gigi agar berada di pihak yang selamat.