Ini adalah cara yang mudah dan praktikal untuk tidur cepat

Bagi mereka yang sukar tidur atau insomnia, terdapat pelbagai cara cepat untuk tidur yang boleh dicuba. Selain mengambil ubat dari doktor, cara semula jadi juga dapat digunakan untuk mengatasi masalah tidur.

Mengalami masalah tertidur boleh bererti kesulitan tidur, sering bangun di tengah malam, atau bangun terlalu awal dan tidak dapat kembali tidur. Kesukaran tidur akan menjadikan anda kurang bertenaga dan kurang bersemangat untuk menjalankan aktiviti. Selain itu, tidur yang mencukupi dan berkualiti juga memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan.

Ketahui pelbagai cara mudah dan praktikal untuk tidur cepat

Kesukaran tidur atau insomnia adalah gangguan kesihatan yang mesti mendapat rawatan yang tepat, kerana jika dibiarkan berlarutan, waktu tidur yang ideal tidak akan mencukupi dalam jangka masa panjang dan akan mempengaruhi kesihatan. sekarang, satu cara yang boleh anda lakukan adalah melakukan tabiat berikut:

1. Tidur pada waktu yang sama setiap malam

Cuba menerapkan disiplin waktu tidur. Caranya adalah dengan tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari. Ini akan menjadikan badan anda terbiasa tidur dan bangun pada waktu yang sama.

2. Matikan peralatan elektronik

Cara cepat tidur yang seterusnya adalah mematikan semua alat elektronik, seperti telefon bimbit dan tablet, kira-kira 1.5 jam sebelum tidur. Sekiranya anda bangun di tengah malam, disarankan juga untuk tidak menghidupkan telefon bimbit anda, kerana cahaya yang dipancarkan dapat mengurangkan pengeluaran hormon melatonin, sehingga mengganggu tidur anda.

3. Elakkan memakan makanan atau minuman ini sebelum tidur

Cuba jangan makan makanan tinggi lemak terlalu dekat dengan waktu tidur, kerana ini akan menjadikan tubuh anda bekerja lebih keras untuk memecahkan lemak, sehingga lebih sukar bagi anda untuk tertidur.

4. Mandi air suam sebelum tidur

Mandi air panas sebelum tidur pada waktu malam juga dipercayai menjadikan badan lebih rileks, yang seterusnya akan membantu anda tidur lebih cepat dan lebih nyenyak.

5. Pengambilan karbohidrat

Makan karbohidrat dalam jumlah yang mencukupi beberapa jam sebelum tidur dianggap membuat kita tertidur lebih cepat. Ini dipercayai kerana karbohidrat dapat meningkatkan kadar hormon triptofan yang memudahkan anda tertidur. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

6. Melakukan senaman pernafasan

Cara tidur yang pantas yang boleh anda lakukan seterusnya adalah dengan melakukan senaman pernafasan. Untuk melakukan ini, tarik nafas melalui hidung anda dengan jumlah empat, tahan nafas sebanyak tujuh, dan hembus perlahan-lahan melalui mulut anda dengan jumlah lapan. Ulangi corak ini empat kali.

Sekiranya dilakukan secara berkala, latihan pernafasan ini dipercayai dapat membuat anda lebih santai dan lebih mudah tertidur.

Sebagai tambahan kepada beberapa kaedah di atas, terapi perubatan tertentu seperti terapi gelombang otak atau ubat herba, misalnya dengan daun kratom Ia juga difikirkan dapat membantu mengatasi gangguan tidur. Anda juga boleh minum segelas susu sebelum tidur untuk memudahkan tidur.

Anda boleh mencuba pelbagai cara untuk tidur cepat ketika anda menghadapi masalah tidur. Namun, sekiranya keluhan insomnia masih dirasakan, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found