Jangan berputus asa, ini adalah petua untuk LDR yang tahan lama dan bahagia

Terdapat beberapa petua LDR yang boleh anda gunakan untuk hubungan jarak jauh apa yang anda tinggal bersama pasangan anda tidak akan gagal. Mahu tahu apa-apa? Ayuh, lihat dalam artikel ini!

Berada dalam hubungan jarak jauh atau hubungan jarak jauh (LDR) bukanlah perkara yang mudah, tetapi itu tidak bermakna anda dan pasangan anda harus menyerah pada situasi ini. Sebabnya, hubungan LDR juga dapat bertahan lama dan bahagia sekiranya anda dan pasangan tahu bagaimana mengatasinya.

Masih tidak pasti? Ada kajian yang menunjukkan bahawa komitmen, komunikasi, dan keakraban dalam hubungan jarak jauh sebenarnya lebih positif.

Mengambil Bahagian Positif LDR

Tidak dapat dinafikan bahawa jarak dan jarak masa dapat membuat pasangan LDR merasa kesepian kerana kurangnya interaksi fizikal dan emosi secara langsung. Walau bagaimanapun, jangan membuat kesilapan. Walaupun mempunyai interaksi yang terhad, hubungan LDR juga memberi kesan positif terhadap hubungan. Sebabnya adalah seperti berikut:

Hargai setiap saat yang diluangkan bersama

Tidak seperti pasangan biasa, pasangan LDR terpaksa jarang melihat satu sama lain sehingga mereka lebih menghargai setiap pertemuan.

Mempunyai ruang untuk mengembangkan diri

Kerana mereka tidak selalu bersama, pasangan LDR cenderung mempunyai ruang untuk mengembangkan kemampuan mereka. Mereka dapat lebih fokus dalam mengejar kerjaya, pendidikan, atau hobi pilihan. Mereka juga terbiasa melakukan semuanya sendiri agar tidak terlalu bergantung pada pasangannya.

Mempunyai hubungan yang lebih kuat

Pengorbanan yang dilakukan oleh pejuang LDR tentunya lebih besar sehingga mereka dapat menjalin hubungan yang mereka jalani dengan lebih kuat. Pelbagai rintangan yang mereka lalui semasa hubungan jarak jauh menjadikan mereka lebih yakin bahawa hubungan ini dapat sampai ke tahap yang lebih serius.

Manfaat ini pasti dapat dicapai jika pasangan LDR mempunyai komitmen yang kuat, jujur, dan hormat antara satu sama lain.

Petua untuk Membentuk dan Mengekalkan Hubungan LDR

LDR bukanlah sesuatu yang mudah. Sebelum memulakan hubungan jarak jauh, anda harus mengenali pasangan atau bakal pasangan anda dengan lebih mendalam sebelum melakukan serius. Juga penting untuk mengetahui bagaimana dia menangani masalah dan bagaimana dia berinteraksi dengan keluarga dan rakannya.

Sekiranya anda pasti menjalani hubungan ini, berikut adalah petua LDR yang boleh anda gunakan agar hubungan LDR dengan pasangan anda tetap harmoni:

1. Cuba berfikir secara positif

Berfikir positif tentang LDR boleh sangat membantu. Abaikan atau elakkan pemikiran negatif mengenai LDR sebagai hubungan yang tidak sempurna.

2. Tetapkan matlamat yang sama

Lihat satu sama lain sebagai satu pasukan dengan tujuan bersama dan rancangan bersama. Ini dapat meningkatkan keyakinan anda dan pasangan anda pada masa depan hubungan anda.

3. Saling mempercayai

Apabila pasangan sukar dihubungi, itu tidak bermakna dia curang, anda tahu. Mungkin dia sibuk sehingga dia tidak dapat pergi atau dia hanya memerlukan sedikit masa untuk dirinya sendiri.

4. Berkongsi kisah harian

Komunikasi yang baik adalah kunci kejayaan hubungan yang sihat. Oleh itu, tidak kira seberapa jauh jarak mereka, pasangan LDR mesti menjaga komunikasi yang baik melalui kisah kehidupan mereka di tempat lain.

Kajian menunjukkan bahawa pasangan LDR cenderung dapat memberitahu lebih banyak perincian mengenai diri mereka daripada pasangan bukan LDR.

Oleh itu, jangan ragu untuk memberitahu secara terperinci aktiviti apa yang anda lakukan pada siang hari kepada pasangan anda, seperti kafe yang baru anda kunjungi, bos yang menjengkelkan, atau buku yang anda baca.

5. Tetap bersemuka melalui teknologi yang ada

Walaupun anda menukar mesej teks setiap hari, tetap penting untuk mendengar suara dan melihat orang yang anda sayangi. Untuk itu, manfaatkan perkembangan teknologi, seperti panggilan video hanya untuk bertemu secara langsung "secara langsung" walaupun mereka berada di tempat yang berbeza.

Kaedah ini bukan sahaja dapat melepaskan kerinduan, tetapi juga dapat mengaktifkan hormon oksitosin, hormon cinta, sehingga anda akan merasa selesa.

6. Hantar hadiah antara satu sama lain

Jarak bukanlah halangan untuk mengejutkan pasangan anda. kamu tahu. Pada era teknologi ini, anda boleh menghantar bungkusan yang berisi objek yang disukainya setiap saat.

Anda juga boleh memesan hadiah dalam talian di talian dari sekitar tempat dia tinggal. Anda boleh menghantar makanan, bunga, atau barang-barang yang disukainya kepadanya sehingga dia dapat merasa bahagia dan dijaga.

7. Jadualkan lawatan perjumpaan

Walaupun anda terpisah jauh, anda masih perlu menjadualkan lawatan untuk bertemu pasangan anda. Oleh itu, jika anda mempunyai masa untuk bertemu, ambil kesempatan ini untuk mengunjungi pasangan anda secepat mungkin.

Tidak kurang pentingnya, sedar dan terima dari awal perlunya kos pengangkutan dan komunikasi yang tidak kecil. Juga hadapi kenyataan bahawa anda atau pasangan anda perlu menempuh masa berjam-jam untuk saling bertemu. Ini penting agar anda tidak merasa "menjadi mangsa" untuk menjalin hubungan.

Jangan lupa untuk terus aktif dan membuat diri anda sibuk semasa berjauhan dengan pasangan anda dengan aktiviti positif yang membawa faedah sehingga perhatian anda dapat terganggu. Dengan melaksanakannya, hubungan LDR dapat tetap abadi dan bahagia seperti hubungan yang erat.