Jangkitan Ragi Faraj: Gejala, Punca, dan Rawatan

Jangkitan ragi faraj boleh menyebabkan rasa tidak selesa, gatal-gatal, dan terbakar di faraj. Terdapat pelbagai perkara yang boleh mencetuskan jangkitan yis vagina, mulai dari kesan sampingan ubat hingga penyakit tertentu. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini boleh bertambah buruk jika tidak dirawat dengan baik.

Jangkitan ragi vagina dikenali sebagai kandidiasis vagina, yang merupakan sejenis kandidiasis yang berlaku pada organ seks wanita. Keadaan ini adalah masalah wanita yang sering berlaku pada semua peringkat usia. Dianggarkan bahawa 3 dari 4 wanita telah mengalami jangkitan yis vagina.

Tanda dan Gejala Jangkitan Ragi Vagina

Jangkitan ragi vagina adalah penyakit berjangkit yang menyebabkan pelbagai keluhan pada organ intim, termasuk vagina luar yang disebut vulva. Berikut adalah pelbagai tanda dan gejala jangkitan yis vagina:

 • Gatal yang teruk di faraj
 • Sakit atau terbakar ketika kencing atau melakukan hubungan seks
 • Bahagian luar atau bibir faraj (vulva) kelihatan merah dan bengkak
 • Sakit dan ruam faraj
 • Keputihan tersumbat tetapi tidak berbau

Gejala jangkitan yis vagina yang dirasakan oleh setiap pesakit adalah berbeza. Sebilangan wanita yang mengalami jangkitan yis vagina hanya mengalami salah satu gejala di atas dan tidak terlalu teruk.

Walau bagaimanapun, ada orang lain yang mengalami gejala jangkitan yis vagina yang teruk. Dalam keadaan ini, jangkitan yis vagina boleh menyebabkan luka pada kulit di sekitar faraj dan berlangsung selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan.

Punca dan Faktor Risiko Jangkitan Ragi Vagina

Penyebab utama jangkitan yis vagina adalah ragi Candida albicans. Dalam keadaan normal, kulat ini hidup di dalam vagina dan pelbagai tempat di dalam badan, tanpa menyebabkan masalah kesihatan.

Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, kulat ini dapat berkembang dan berkembang. Semasa cendawan Candida Sekiranya kulat tumbuh terlalu banyak, ia boleh menyebabkan jangkitan pada vagina dan menyebabkan gejala jangkitan yis vagina.

Pertumbuhan kulat Candida Jangkitan yis vagina yang tidak terkawal dan boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti:

 • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti antibiotik, pil kawalan kelahiran, dan terapi hormon estrogen
 • Kehamilan, penyusuan, atau menopaus
 • Diabetes yang tidak terkawal
 • Sistem imun yang lemah, misalnya disebabkan oleh kesan sampingan kemoterapi, kekurangan zat makanan, dan HIV / AIDS
 • Douching faraj, yang merupakan proses membersihkan bahagian dalam faraj dengan menyemburkan cecair pembersih khas
 • Organ intim wanita sering basah atau lembap, misalnya kerana penggunaan seluar dalam yang terlalu ketat dan tidak dapat menyerap peluh

Selain itu, beberapa faktor lain, seperti sejarah jangkitan yis vagina sebelumnya, berat badan berlebihan atau kegemukan, gangguan hormon, tekanan, dan kurang tidur juga dapat meningkatkan risiko wanita mengalami jangkitan yis vagina.

Jangkitan ragi vagina bukanlah jangkitan kelamin kerana keadaan ini dapat dialami tanpa hubungan seksual. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, seorang wanita boleh mendapat jangkitan yis vagina dari pasangan seksualnya. Walau bagaimanapun, penularan jangkitan yis vagina melalui hubungan seksual jarang berlaku.

Diagnosis dan rawatan jangkitan yis faraj

Untuk mengetahui sama ada aduan yang anda alami memang disebabkan oleh jangkitan yis vagina atau tidak, anda perlu berjumpa doktor.

Dalam menentukan diagnosis jangkitan yis vagina, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk pemeriksaan pelvis, dan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah, ujian air kencing, dan analisis cairan vagina.

Selepas itu, doktor boleh memberikan rawatan mengikut tahap keparahan gejala jangkitan yis faraj anda dan berapa lama anda mengalaminya.

Terdapat beberapa jenis rawatan yang boleh diberikan oleh doktor untuk merawat jangkitan yis vagina, iaitu:

 • Ubat antikulat oral, seperti flukonazol dan itraconazole
 • Ubat antikulat topikal dalam bentuk krim, salap, cecair, atau tablet faraj (suppositori), misalnya mikonazol, clotrimazole, nystatin, sulfanilamide dan asid borik
 • Antihistamin untuk mengurangkan gatal-gatal vagina

Ubat antijamur, sama ada diambil secara oral atau topikal, mungkin perlu digunakan selama beberapa minggu atau bulan, walaupun gejala anda bertambah baik. Ini untuk memastikan bahawa ragi yang menyebabkan jangkitan pada vagina anda hilang sepenuhnya.

Sementara itu, antihistamin dapat dihentikan sekiranya gatal faraj anda telah bertambah baik. Setelah rawatan selesai, anda perlu berjumpa doktor untuk memastikan jangkitan yis faraj yang anda alami telah sembuh.

Cara Mencegah Jangkitan Ragi Faraj

Untuk mengelakkan jangkitan yis vagina, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Pakai seluar dalam yang dapat menyerap peluh dengan baik, seperti seluar dalam kapas.
 • Elakkan memakai seluar atau seluar dalam yang terlalu ketat.
 • Elakkan menggunakan tampon atau tuala wanita terlalu lama seluar dalam seluar dalam.
 • Elakkan menggunakan cecair kebersihan wanita (douching).
 • Bersihkan vagina dengan cara yang betul, iaitu mencuci vagina dari bibir faraj ke dubur dengan air bersih, kemudian keringkan.
 • Elakkan seks berisiko, seperti seks tanpa perlindungan dan pertukaran pasangan yang kerap.
 • Tetapkan diet yang lebih sihat, misalnya hadkan makanan yang terlalu manis dan berlemak.

Kadang kala, gejala jangkitan yis vagina serupa dengan penyakit lain, seperti vaginosis bakteria dan jangkitan kelamin. Kerana penyebabnya berbeza, rawatannya tidak sama.

Oleh itu, untuk merawat jangkitan yis vagina dengan betul, anda perlu berjumpa doktor. Setelah mengesahkan bahawa aduan yang anda alami memang disebabkan oleh jangkitan yis vagina, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai.