Adakah Makan Nanas Semasa Kehamilan Menyebabkan Keguguran?

Masih banyak mitos mengenai kehamilan yang beredar dan dipercayai oleh orang ramai. Salah satunya ialah mitos bahawa makan nanas semasa mengandung boleh menyebabkan keguguran. Adakah betul?

Akibat mitos ini, banyak wanita hamil tidak berani memakan buah tropika ini, kerana mereka bimbang ia akan membahayakan kehamilan dan bayinya. Tetapi, adakah nanas benar-benar berbahaya untuk kehamilan? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Fakta mengenai Nanas dan Keguguran

Sehingga kini tidak ada bukti saintifik bahawa nanas berbahaya untuk kehamilan. Bahaya nanas untuk kehamilan umumnya dikaitkan dengan kehadiran enzim bromelain dalam buah.

Enzim bromelain ini adalah proteolitik yang dapat memecah protein dalam badan. Selain itu, ia juga dapat menimbulkan kontraksi, sehingga dikhuatiri dapat menyebabkan pendarahan dan keguguran.

Tetapi perlu diingat, jumlah enzim bromelain dalam nanas sangat kecil sehingga memakannya dalam had yang munasabah tidak mungkin menyebabkan pendarahan atau keguguran.

Nanas sebenarnya bermanfaat untuk wanita hamil. Salah satu kebaikannya ialah membantu menghilangkan kegelisahan. Menurut penyelidikan, nanas mengandungi vitamin dan flavonoid yang bermanfaat untuk kesihatan kegelisahan. Kesan ini dapat membantu menghilangkan keresahan (kegelisahan) yang anda rasakan semasa mengandung.

Nanas juga merupakan sumber vitamin C. Secawan nanas dapat memenuhi keperluan vitamin C setiap hari untuk wanita hamil. Selain vitamin C, nanas mengandungi folat, zat besi, magnesium, dan vitamin B6 yang baik untuk pertumbuhan janin dan kesihatan ibu hamil.

Elakkan Makan Nanas Terlalu Banyak

Walaupun selamat untuk wanita hamil, nanas tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Makan nanas terlalu banyak boleh menyebabkan:

  • Pedih ulu hati

    Makan nanas terlalu banyak boleh mengganggu pencernaan wanita hamil. Kandungan asid dalam nanas dapat meningkatkan pengeluaran asid perut yang mencetuskan pedih ulu hati dan refluks asid gastrik. Kadang-kadang, keadaan ini juga boleh diikuti dengan cirit-birit.

  • Tindak balas alahan

    Wanita hamil yang alah kepada debunga atau lateks lebih cenderung mengalami reaksi alahan setelah memakan nanas. Reaksi alergi yang muncul boleh merangkumi kemerahan dan gatal-gatal pada kulit, bahkan sesak nafas.

Jadi, wanita hamil masih boleh Macam mana boleh jadi makan nanas, asalkan tidak berlebihan. Walau bagaimanapun, jika wanita hamil mempunyai sejarah alahan atau menderita keadaan perubatan tertentu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar sakit puan.