Keadaan yang Dialami Semasa Gegaran

Gegar otak adalah jenis kecederaan otak yang paling ringan. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak boleh dipandang rendah, kerana gejala gegar otak kadang-kadang menyerupai kecederaan kepala yang teruk. Gegar otak juga boleh menjadi lebih berbahaya sekiranya berlaku pada kanak-kanak.

Gegar otak boleh berlaku akibat hentaman keras di kepala, misalnya akibat hentakan atau hentakan objek tumpul, jatuh dari tempat tinggi, kemalangan lalu lintas, atau kecederaan semasa bersukan.

Gegar otak boleh terasa ringan, tetapi juga sangat parah dan memerlukan perhatian perubatan segera, terutama jika menyebabkan kehilangan kesedaran, pengsan, atau gangguan fungsi otak lain, seperti kesukaran bercakap, sukar mengingat, atau sakit kepala yang teruk.

Jenis-jenis gegar otak

Berdasarkan keparahannya, gegar otak dapat dikategorikan kepada 3 jenis, iaitu:

Gegar otak ringan

Seseorang dikatakan mengalami gegaran ringan yang gejalanya hanya sakit kepala ringan, benjolan di kepala, atau pening hanya dalam waktu yang singkat atau tidak lebih dari 15 minit. Orang yang mengalami gegaran ringan juga pada amnya tidak mengalami gejala pengsan atau kehilangan kesedaran.

Gegaran sederhana

Gejala gegar otak sederhana umumnya serupa dengan gegar otak ringan, tetapi boleh bertahan lebih lama daripada 15 minit. Pesakit dengan gegar otak yang sederhana juga secara amnya tidak mengalami kehilangan kesedaran dan mereka dapat kembali melakukan aktiviti setelah gejala gegar otak hilang.

Gegar otak yang teruk

Disifatkan oleh kehilangan kesedaran, walaupun hanya beberapa saat. Di samping itu, orang yang mengalami gegar otak yang teruk juga mungkin mengalami gejala lain, seperti sakit kepala yang berlanjutan atau bertambah buruk, kesukaran mengekalkan keseimbangan, dan kehilangan ingatan (amnesia).

Gejala Gegar otak

Salah satu tanda khas yang perlu disyaki gegar otak adalah penampilan lebam atau kecederaan di kepala. Di samping itu, gejala gegar otak juga boleh muncul dalam beberapa minit hingga beberapa hari selepas kesan pada kepala.

Berikut adalah beberapa gejala gegaran yang paling biasa:

 • Sakit kepala
 • Pening dan muntah
 • Berasa keliru
 • Penglihatan kabur
 • Sensitif terhadap cahaya atau suara
 • Kesukaran menumpukan perhatian atau berfikir
 • Insomnia
 • Telinga berdering
 • Perubahan tingkah laku, seperti mudah menjadi murah atau sukar mengatur emosi

Dalam kes gegaran ringan hingga sederhana, gejala akan bertambah baik dalam beberapa hari atau minggu. Walau bagaimanapun, dalam kes gegar otak yang teruk, gejala yang muncul biasanya tidak membaik atau bertambah buruk, memerlukan rawatan perubatan segera.

Anda perlu menyedari gegar otak yang teruk dan segera berjumpa doktor, jika anda mengalami gejala berikut:

 • Sakit kepala yang teruk yang tidak hilang atau tidak sembuh dengan ubat penahan sakit
 • Muntah
 • Kehilangan kesedaran
 • Pendarahan dari hidung atau telinga
 • Kejang
 • Kesukaran atau tidak dapat bercakap
 • Sakit belakang yang teruk atau kekakuan di leher, kepala, atau belakang
 • Kelemahan atau kelumpuhan anggota badan,
 • Kesemutan atau kebas pada tangan, kaki, atau jari dan jari kaki
 • Kesukaran menjaga keseimbangan dan berjalan
 • Kehilangan ingatan atau amnesia
 • Gangguan pernafasan

Pertolongan Cemas untuk Gegar otak

Apabila anda mengalami atau melihat seseorang yang mengalami gegaran atau kecederaan kepala, cubalah langkah pertolongan cemas berikut:

1. Hentikan aktiviti

Sekiranya anda memukul kepala dengan kuat, hentikan aktiviti dengan segera, berehat, dan bertenang. Ini penting dilakukan kerana otak memerlukan masa untuk pulih.

Sebaliknya, jika anda terus melakukan aktiviti seperti biasa atau bahkan aktiviti berat, ini boleh membahayakan gegar otak.

2. Menyekat pergerakan kepala dan leher

Cuba hadkan aktiviti yang menjadikan kepala dan leher anda tersentak atau terdorong selama beberapa minggu. Ini penting untuk diperhatikan agar gegaran yang anda alami dapat pulih dengan cepat.

Di samping itu, perkara penting yang mesti anda perhatikan ketika anda mengalami gegar otak atau kecederaan kepala adalah risiko kecederaan pada saraf leher. Oleh itu, semasa menolong seseorang yang mengalami kecederaan kepala, pastikan kepala dan leher tetap stabil dan tidak bengkok.

Ini penting untuk diperhatikan kerana kecederaan pada saraf serviks dan tulang belakang boleh mengakibatkan kelumpuhan. Untuk meminimumkan ini, dan jika boleh, anda boleh memberi pesakit gegaran serviks atau kolar leher sebagai alat sokongan, supaya kedudukan kepala dan leher tetap stabil.

3. Perhatikan perubahan tingkah laku

Perhatikan perubahan tingkah laku, terutamanya jika berlaku gegaran pada kanak-kanak. Ini penting untuk diperhatikan kerana kanak-kanak kecil mungkin sukar untuk meluahkan apa yang mereka rasakan. Pantau sekurang-kurangnya 24 jam selepas kecederaan kepala berlaku.

4. Periksa diri anda ke hospital

Untuk merawat sakit kepala akibat gegar otak, anda boleh menggunakan ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti paracetamol. Elakkan mengambil ubat penahan sakit aspirin kerana risiko mencetuskan pendarahan di otak.

Sekiranya gejala gegar otak yang muncul tidak bertambah baik atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor di klinik atau hospital terdekat, supaya doktor dapat mengesahkan keadaan anda.

Untuk menilai keadaan kecederaan otak anda, doktor anda akan melakukan pemeriksaan dan sokongan fizikal, seperti imbasan CT atau MRI kepala.

Untuk mengelakkan kecederaan kepala atau gegar otak, anda harus selalu menggunakan peralatan pelindung diri, seperti topi keledar, ketika berada di tapak projek pembinaan, atau ketika menunggang kenderaan tertentu, seperti motosikal atau basikal.

Anda juga perlu selalu memakai tali pinggang keledar semasa memandu di dalam kereta untuk mengelakkan kecederaan leher dan gegaran.

Gegar otak kecil yang sembuh sendiri secara amnya tidak berbahaya dan tidak menyebabkan kerosakan otak kekal. Namun, anda perlu waspada ketika mengalami gejala gegar otak yang tidak hilang atau menjadi lebih teruk.

Sekiranya ini berlaku, segera pergi ke doktor atau bilik kecemasan hospital terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat untuk gegar otak.