6 Faedah Terapi Akupunktur untuk Kesihatan

 Terapi akupunkturadalah teknik rawatan yang dilakukan dengan memasukkan jarum kecil dan halus di-pointertentu dalam badan. Selain dapat menghilangkan rasa sakit, terapi akupunktur diketahui mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain.

Akupunktur berdasarkan kepercayaan orang Cina bahawa penyakit boleh berlaku jika aliran tenaga (Qi) disekat. Melalui tusukan pada titik-titik tertentu, akupunktur dipercayai menjadi salah satu cara untuk melancarkan aliran Qi serta merawat pelbagai penyakit.

Sambungan Antara Titik Akupunkturdan Kesihatan

Pada asasnya, akupunktur dilakukan untuk mengimbangkan tenaga. Tubuh mempunyai laluan tenaga yang dikenali sebagai meridian. Apabila ahli terapi memasukkan jarum pada titik-titik tertentu di sepanjang meridian, aliran tenaga dalam badan akan kembali seimbang.

Teknik akupunktur juga dikenali oleh sains perubatan barat untuk merangsang saraf, otot, dan tisu penghubung. Rangsangan ini dipercayai akan mencetuskan pengeluaran ubat penahan sakit semula jadi di dalam badan.

Peranan Terapi Akupuntur dalam Penyakit Tertentu

Semasa membuat keputusan untuk menjalani terapi akupunktur, pastikan jarum telah disterilkan dengan betul atau untuk penggunaan tunggal. Ini penting untuk mengelakkan risiko jangkitan, seperti hepatitis, kerana penggunaan jarum yang tidak disterilkan.

Berikut adalah beberapa faedah terapi akupunktur untuk kesihatan:

1. Mengatasi migrain dan sakit kepala

Terapi akupunktur yang dilakukan dengan tepat pada titik-titik tertentu diketahui dapat merangsang saraf untuk melepaskan endorfin. Hormon ini bertanggungjawab untuk mengurangkan kesakitan, sehingga membantu mengatasi migrain dan sakit kepala.

2. Mengurangkan sakit belakang bawah

Terapi akupunktur menunjukkan hasil positif dalam meningkatkan kemampuan penghidap sakit belakang untuk melakukan aktiviti harian. Ini kerana endorfin yang dilepaskan semasa akupuntur dapat mengurangkan sakit pinggang, menjadikan penghidapnya lebih fleksibel untuk melakukan aktiviti.

3. Melegakan keradangan sendi

penyakit sendi radang atau artritis, terutamanya yang berlaku di lutut, telah terbukti melegakan melalui akupunktur. Sekiranya arthritis di lutut masih ringan atau sederhana, akupunktur dapat menjadikan keadaan ini lebih baik. Sementara itu, jika arthritis lebih parah, diperlukan kombinasi akupunktur dengan ubat penahan sakit dan fisioterapi.

4. Perlahan ppenuaankulit

Terapi akupunktur dikatakan dapat melambatkan penuaan dengan meningkatkan keanjalan wajah. Terapi ini dikenali sebagai akupunktur kosmetik yang dilakukan dengan memasukkan jarum pada titik tertentu di kepala, wajah, dan leher. Walaupun begitu, keberkesanan akupunktur dalam bidang kecantikan masih memerlukan kajian lebih lanjut.

5. Membantu mengatasi masalah kegemukan

Kajian menunjukkan bahawa terapi akupunktur dapat meningkatkan metabolisme, mengurangkan tekanan, dan menekan selera makan sehingga dapat menyokong penurunan berat badan. Namun, untuk mengatasi kegemukan dengan akupunktur, diet yang sihat dan senaman tetap diperlukan.

6. Mempercepat pemulihan pesakit strok

Akupunktur boleh digunakan sebagai rawatan tambahan untuk pesakit strok. Kajian menunjukkan bahawa pesakit strok yang menerima terapi akupunktur mengalami peningkatan kemampuan menggerakkan pergelangan tangan dan bahu, berbanding dengan pesakit yang tidak menerima terapi ini.

Bukan hanya itu, akupunktur dianggap dapat membantu melegakan kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh strok. Dalam kajian lain, ditunjukkan bahawa terapi akupunktur yang digabungkan dengan fisioterapi dapat memberikan hasil yang lebih baik sebagai rawatan yang menyokong post-stroke.

Terapi akupunktur mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Terdapat juga sejumlah kajian yang menyokong keberkesanan terapi ini dalam merawat penyakit atau menjaga kesihatan. Terapi akupunktur bahkan dianggap selamat untuk wanita hamil. Jadi, tidak ada salahnya mencuba terapi ini.

Walaupun begitu, jika anda ingin mencuba terapi akupunktur, baik sebagai langkah rawatan atau untuk meningkatkan kesihatan, pastikan terapi ini dijalankan oleh doktor atau akupunktur yang bertauliah.