Memilih Alat Bantu Dengar yang Betul

Tidak dapat dinafikan bahawa fungsi ideria pendengaran sangat berpengaruh di aktifvsosial sosial.Alat bantu dengar adalah salah satu penyelesaiannya Jika awak mengalami masalah pendengaran.

Untuk menilai keadaan deria pendengaran, perlu dilakukan ujian pendengaran. Sekiranya keputusan pemeriksaan menunjukkan kehilangan pendengaran atau pekak. Kemudian doktor mungkin mencadangkan penggunaan alat bantu pendengaran.

Alat bantu pendengaran mungkin tidak mengembalikan pendengaran anda menjadi normal, tetapi alat ini dapat meningkatkan penerimaan bunyi yang tidak jelas dan mengurangkan bunyi latar belakang yang kuat. Dengan cara itu, anda dapat mendengar dengan lebih baik.

Peranti elektronik ini dapat membantu seseorang yang mengalami masalah pendengaran, untuk dapat mendengar dan berkomunikasi dengan lebih baik. Alat ini terdiri daripada tiga komponen utama, iaitu mikrofon, penguat dan pembesar suara.

Prinsip kerja alat ini, bunyi akan masuk mikrofon yang kemudian menukarnya menjadi isyarat elektrik dan menghantarnya ke penguat. Selanjutnya, penguat bertugas meningkatkan kekuatan isyarat dan menghantar suara ke telinga melalui pembesar suara.

Bagaimana Alat Bantu Dengar Berfungsi

Secara amnya, cara kerja alat bantu dengar terbahagi kepada dua, iaitu analog dan digital. Perbezaannya terletak pada isyarat yang dihasilkan, berikut penjelasannya:

 • Alat bantu dengar analog

  Alat bantu dengar analog berfungsi dengan menukar bunyi menjadi isyarat elektrik yang diperkuat. Kit ini akan dibuat mengikut pesanan seperti yang disyorkan oleh pakar audiologi atau doktor anda.

 • Alat pendengaran digital

  Alat bantu dengar ini mengubah suara menjadi kod numerik, seperti yang ada di komputer sehingga dapat diprogramkan secara khusus, untuk meningkatkan frekuensi tertentu. Alat ini juga lebih mudah disusun dan disesuaikan dengan persekitaran dan keperluan pengguna. Walau bagaimanapun, secara amnya harga produk ini lebih mahal daripada jenis analog.

Jenis Alat Bantu Dengar

Alat pendengaran akan menemani aktiviti harian anda, jadi audiolog atau doktor anda akan mengesyorkan jenisnya mengikut usia dan tahap kehilangan pendengaran anda. Berikut adalah beberapa jenis alat bantu pendengaran yang biasanya dijual di pasaran:

 • Alat di dalam telinga (di telinga/ ITE)

  ITE sesuai untuk gangguan pendengaran ringan hingga teruk. Biasanya terdapat dua model ITE, iaitu peranti yang terpasang pada keseluruhan cuping telinga luaran atau hanya sebahagian daripadanya. Jenis ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak kerana mereka berada di tahap pertumbuhan, jadi ukuran cuping telinga sentiasa berubah. Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai ITE:

  • Mudah
  • Menggunakan bateri yang lebih besar sehingga tahan lebih lama.
  • ITE lebih kelihatan daripada jenis alat pendengaran lain yang lebih kecil.
  • Mempunyai ciri dalam bentuk kawalan kelantangan.
  • Pembesar suara terdedah kepada penyumbatan telinga.
 • Peranti di belakang telinga (di belakang telinga/ BTE)

  BTE dipakai dengan melekatkannya ke bahagian atas cuping telinga dan di belakang telinga. Terdapat tiub kecil sebagai penyambung untuk menerima bunyi di saluran telinga atau dipanggil earmod. BTE sesuai untuk pelbagai tahap kehilangan pendengaran pada semua peringkat usia. Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai BTE:

  • Bunyi boleh lebih kuat daripada alat bantu dengar yang lain.
  • Mengeluarkan lebih banyak bunyi angin, jadi mungkin lebih ribut daripada jenis lain.
  • Bentuk yang diubahsuai sekarang lebih kecil daripada generasi sebelumnya yang merupakan jenis alat pendengaran terbesar.
 • Penceramah/ Penerima di saluran telinga atau telinga (penerima di saluran/ RIC dan penerima di telinga/ RITE)

  Jenis ini kelihatan hampir sama dengan BTE. Bezanya, BTE menggunakan tiub kecil sementara jenis peranti ini menggunakan kabel kecil. Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas jenis alat ini:

  • Berbanding dengan BTE, ia kurang ketara.
  • Pembesar suara terdedah kepada penyumbatan lilin telinga.
 • Instrumen di saluran telingadi saluran/ ITC)

  Jenis ini sesuai untuk kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana pada orang dewasa. ITC boleh dibuat mengikut pesanan. Bentuknya akan memenuhi sebahagian saluran telinga. Berikut adalah gambaran keseluruhan ITC:

  • Berikut adalah gambaran ringkas mengenai jenis alat ini.
  • Tidak terlalu ketara di telinga.
  • Pembesar suara terdedah kepada penyumbatan lilin telinga.
 • Radas sepenuhnya berada di saluran telinga (sepenuhnya di saluran/ CIC)

  CIC dibentuk untuk masuk ke saluran telinga. Penggunaan ITC adalah untuk kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana pada orang dewasa. Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas mengenai CIC:

  • Tidak betul-betul menangkap angin.
  • Terkena penyumbatan lilin telinga.
  • Tidak mengandungi ciri tambahan seperti di ITC.
  • Merupakan jenis yang terkecil dari jenis lain dan tidak kelihatan mencolok.
  • Kerana menggunakan bateri yang lebih kecil, ia tahan lebih pendek dan lebih sukar dipegang.

Biasanya, pengguna baru memerlukan beberapa minggu untuk menyesuaikan diri dengan alat ini. Setelah membiasakannya, pengguna dapat menyesuaikan alat itu sendiri sehingga kelantangannya tepat dan selesa.

 • Implan koklea

Berbeza dengan alat bantu dengar yang dapat menguatkan suara, implan koklea adalah prosedur perubatan yang dilakukan dengan mengganti fungsi telinga dalam yang rosak dengan prestasi alat elektronik kecil yang berfungsi untuk merangsang saraf pendengaran. Tindakan ini lebih berguna untuk orang yang mengalami pekak saraf.

Implan ditanamkan ke kawasan telinga dalam, menghasilkan isyarat bunyi, yang kemudian dihantar ke otak melalui saraf pendengaran. Dengan alat ini, pengguna dapat memahami bunyi yang muncul di persekitaran, isyarat amaran, termasuk memahami perbualan dengan orang lain di telefon.

Sekiranya anda pertama kali menggunakan alat bantu dengar, ada baiknya anda mencubanya terlebih dahulu di bilik yang tenang. Ini kerana suaranya boleh terdengar berbeza di ruangan yang berbeza, misalnya, bilik terbuka atau tertutup, besar atau kecil, bising atau tidak. Lakukan ini sehingga telinga anda terbiasa menggunakan alat bantu pendengaran.

Sekiranya anda menghadapi masalah menggunakan alat bantu pendengaran atau ingin menyesuaikan alat ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Doktor akan membantu mengesan masalah yang anda alami serta memberi nasihat mengenai penggunaan alat pendengaran yang baik.