Diapet - Faedah, dos dan kesan sampingan

Diapet adalah produk herba yang berguna untuk merawat cirit-birit, mengurangkan kekerapan buang air besar, memadatkan najis cecair, dan melegakan pedih ulu hati akibat cirit-birit. Terdapat tiga jenis produk Diapet yang dijual secara bebas di pasaran, iaitu Diapet, Diapet Children, dan Diapet NR.

Diapet mengandungi daun jambu biji, kunyit, buah mojokeling, dan kulit buah delima. Gabungan keempat-empat ramuan ini dipercayai dapat mengatasi cirit-birit. Ubat ini boleh didapati dalam dua bentuk, iaitu kapsul dan sirap.

Produk Diapet

Diapet mempunyai tiga jenis produk yang dijual di Indonesia, yaitu:

 • Dietet

  Diapet mengandungi 240 mg daun jambu biji, 204 mg rimpang kunyit, 84 mg buah mojokeling, dan 72 mg kulit buah delima dalam setiap kapsul.

 • diapet kanak-kanak

  Makanan anak-anak mengandungi 140 mg daun jambu biji, 120 mg rimpang kunyit, 50 mg buah mojokeling, dan 40 mg kulit buah delima dalam setiap 10 ml. Produk berbentuk sirap ini boleh digunakan oleh kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas.

 • Diapet NR

  Selain mengandungi 80 mg daun jambu biji, 67,92 mg rimpang kunyit, 27,92 mg buah mojokeling, dan 24,16 mg kulit buah delima, Diapet NR juga mengandung 200 mg attapulgite dan 54,35 mg karbon aktif yang dapat menyerap toksin yang disebabkan oleh bakteria jangkitan atau keracunan makanan.

Apa itu Diapet

Bahan-bahan aktifDaun jambu batu, kunyit, buah mojokeling, dan kulit buah delima
kumpulanUbat percuma
KategoriUbat antidiarrheal herba
Dimakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 5 tahun
Dietet untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori NTidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada Diapet diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatKapsul dan sirap

Amaran Sebelum Mengambil Diapet

Walaupun dijual secara percuma, Diapet tidak boleh dimakan secara sembarangan. Berikut adalah perkara yang perlu anda perhatikan sebelum memakan Diapet:

 • Jangan mengambil Diapet jika anda alah kepada ubat ini.
 • Jangan berikan Diapet kepada kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun.
 • Rujuk doktor anda sebelum mengambil Diapet jika anda demam, sakit perut, najis berdarah, dehidrasi, penyumbatan usus, intoleransi laktosa, batu empedu, gangguan pembekuan darah, kekurangan zat besi, penyakit hati, hipotensi, diabetes atau ekzema.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Diapet jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Diapet jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda merancang pembedahan, termasuk pembedahan pergigian.
 • Segera berjumpa doktor jika terdapat reaksi alergi terhadap ubat atau berlebihan setelah mengambil Diapet.

Dos dan Peraturan Penggunaan Diapet

Dos diet ditentukan berdasarkan jenis dan usia pengguna. Inilah penjelasannya:

Dietet

 • Matang: 2 kapsul, 2 kali sehari. Untuk mengurangkan kekerapan buang air besar akibat cirit-birit akut boleh diambil 2 kapsul, 2 kali sehari.

Diet Kanak-kanak

 • Kanak-kanak berumur 5 tahun: 10 ml bersamaan dengan 2 sudu teh atau 1 sachet, 2 kali sehari.

Diapet NR

 • Dewasa dan kanak-kanak berumur 5 tahun: 2 kapsul, 2 kali sehari. Untuk mengurangkan kekerapan buang air besar akibat cirit-birit akut boleh diambil 2 kapsul, 2 kali sehari.

Cara Memakan Diapet dengan Betul

Ambil Diapet seperti yang disyorkan oleh doktor dan jangan lupa membaca maklumat mengenai bungkusan ubat. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih dari masa yang disyorkan.

Dietet boleh dimakan sebelum atau selepas makan. Gunakan segelas air untuk menelan kapsul Diapet keseluruhan. Jangan menghancurkan, membelah, atau mengunyah kapsul, kerana ini boleh meningkatkan kesan sampingan.

Untuk Diapet Kanak-kanak dalam bentuk sirap, jangan lupa goncangkan ubat sebelum minum. Gunakan sudu atau cawan pengukur khas yang disertakan dalam pakej Diapet Kanak-kanak supaya dosnya lebih tepat.

Semasa cirit-birit, penting untuk mencegah dehidrasi dengan meminum air atau minum jumlah cecair yang mencukupi. Semasa cirit-birit, elakkan memakan makanan dan minuman yang boleh memburukkan lagi cirit-birit, seperti makanan goreng, makanan yang terlalu berminyak atau berlemak, makanan pedas, kubis, minuman berkafein, termasuk soda atau kopi.

Diapet hanya digunakan untuk merawat cirit-birit yang berlaku dalam jangka pendek. Ubat ini juga tidak dapat menyembuhkan penyakit yang mendasari berlakunya cirit-birit. Segera berjumpa doktor sekiranya cirit-birit tidak mereda atau tanda-tanda dan gejala dehidrasi berlaku.

Simpan Diapet pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan terdedah kepada cahaya matahari. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Diapet dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak diketahui secara pasti sama ada daun jambu biji, kunyit, buah mojokeling, dan kulit buah delima menyebabkan interaksi ubat ketika digunakan dengan ubat lain.

Untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini, pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda sedang atau akan mengambil ubat lain semasa mengambil Diapet.

Kesan Sampingan dan Bahaya Dietet

Kandungan bahan aktif dalam Diapet agak selamat dan jarang menyebabkan kesan sampingan asalkan diminum mengikut peraturan penggunaan. Sekiranya kesan sampingan berlaku, mereka biasanya ringan, seperti:

 • Pening
 • Mual
 • Sakit perut
 • Kembung
 • Sembelit

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alahan yang boleh dicirikan oleh gejala tertentu, seperti ruam kulit gatal, bengkak bibir dan kelopak mata, atau kesukaran bernafas.