Hati-hati, kekurangan Vitamin C boleh mengganggu kesihatan

Vitamin C adalah nutrien penting yang berguna untuk memperbaiki tisu badan, membantu penyerapan zat besi, dan menjaga kulit, saluran darah, dan tulang yang sihat. Kekurangan vitamin C berpotensi menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, mulai dari gusi yang sering berdarah hingga penyakit jantung.

Memandangkan vitamin C (asid askorbik) mempunyai banyak fungsi penting untuk kesihatan, setiap orang disarankan untuk memenuhi keperluan vitamin C harian mereka.

Lelaki dewasa disyorkan untuk mengambil kira-kira 90 mg vitamin C setiap hari. Sementara wanita dewasa, sekitar 75-85 mg sehari. Semasa kanak-kanak hingga remaja, pengambilan vitamin C yang disarankan adalah sekitar 50-75 mg sehari.

Kesan Kekurangan Vitamin C

Kekurangan vitamin C biasanya berlaku disebabkan oleh diet yang tidak sihat (jarang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran), atau kerana gangguan penyerapan vitamin C di dalam badan. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh berlaku sekiranya tubuh kekurangan vitamin C:

1. Masalah kulit

Tubuh memerlukan vitamin C untuk menghasilkan kolagen, protein yang membentuk kulit dan tisu penghubung badan.

Kekurangan pengambilan vitamin C akan mengurangkan kadar kolagen dalam badan, yang kemudian berpotensi menyebabkan pelbagai masalah kulit, seperti kulit kasar dan kering. Kekurangan vitamin C juga dapat membuat kuku rapuh, berwarna putih, dan muncul titik-titik merah.

2. Luka sukar sembuh

Selain menjaga kulit yang sihat, kolagen juga berperanan penting dalam proses penyembuhan luka. Oleh itu, kekurangan vitamin C akan menyukarkan penyembuhan luka. Selain itu, kekurangan vitamin C juga membuat luka lebih mudah terkena jangkitan.

3. Lebam mudah

Kekurangan vitamin C dapat membuat saluran darah mudah pecah kerana jumlah kolagen yang berkurang. Akibatnya, darah bocor ke kawasan sekitarnya dan menyebabkan lebam. Lebam mudah adalah gejala biasa kerana kekurangan pengambilan vitamin C.

4. Badan mudah letih

Sama seperti lebam mudah, tubuh terasa lemah juga merupakan gejala kekurangan vitamin C. Sebabnya, kekurangan vitamin C dapat mengganggu proses menukar lemak menjadi tenaga dalam badan, dan mengurangkan kemampuan tubuh untuk menyerap zat besi.

Kekurangan vitamin C yang mempunyai sifat antioksidan juga dapat membuat mood senang diubah.

5. Gusi berdarah dengan mudah dan gigi jatuh

Vitamin C juga berperanan menjaga gusi dan gigi yang sihat. Kekurangan vitamin C akan menjadikan gigi terdedah kepada pengeluaran dan gusi bengkak dan gusi berdarah dengan mudah.

Bagi orang yang sudah mempunyai masalah kesihatan gigi dan gusi sebelumnya, gangguan yang berlaku di mulut kerana kekurangan vitamin C boleh menjadi lebih parah. Dalam beberapa kes, kekurangan vitamin C menjadikan gusi berwarna ungu gelap.

6. Pertambahan berat badan

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa kadar vitamin C yang rendah dalam tubuh dapat meningkatkan pembentukan lemak, terutama di perut. Kesannya, risiko kegemukan akan meningkat.

7. Sistem imun yang lemah

Beberapa kajian mendapati bahawa kekurangan pengambilan vitamin C dapat melemahkan sistem imun. Keadaan ini menjadikan seseorang lebih mudah terkena jangkitan, seperti selesema dan radang paru-paru.

8. Sakit sendi

Kekurangan pengambilan vitamin C dipercayai menyebabkan sakit dan bengkak pada sendi. Walaupun dalam kes yang teruk, gangguan sendi ini dapat menyukarkan penghidapnya untuk berjalan.

9. Skurvi

kudis atau kudis adalah keadaan yang boleh berlaku apabila badan kekurangan vitamin C dengan teruk. Keadaan ini dapat dikenali dengan adanya gejala seperti kelemahan, kehilangan selera makan, mual, cirit-birit, dan demam.

Sekiranya tidak dirawat, skurvi berpotensi membawa penyakit berbahaya, seperti penyakit jantung. Dalam senario terburuk, skurvi yang tidak dirawat boleh menyebabkan kematian.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyakit di atas, kekurangan vitamin C juga dikaitkan dengan peningkatan risiko barah dan gangguan mata yang berkaitan dengan penuaan (degenerasi makula).

Untuk mengelakkan pelbagai penyakit di atas, cubalah untuk selalu mengonsumsi makanan yang merupakan sumber vitamin C sebagai sebahagian daripada diet berkhasiat yang seimbang. Sekiranya perlu, anda juga boleh mengambil suplemen vitamin C atau mendapatkan suntikan vitamin C jika diperlukan. Untuk menentukan jenis makanan dan makanan tambahan yang sesuai, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan.