Inilah ciri-ciri ekstrovert yang perlu anda ketahui

Anda mungkin mengenali seseorang dengan keperibadian ekstrovert Atau mungkin anda sendiri yang ekstrovert. Individu ekstrovert biasanya digambarkan sebagai ramah dan suka berada dalam situasi sosial.

Menikmati berada dalam situasi sosial adalah ciri utama orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert. Bertentangan dengan introvert yang lebih suka bersendirian, individu ekstrovert Saya sangat suka menghabiskan masa dengan orang lain, kerana ia adalah cara mendapatkan dan memulihkan tenaga.

Baginya, menghabiskan masa bersendirian sebenarnya akan terasa melelahkan dan membuatnya lembab dan tidak bersemangat.

Ciri khas Ekstrem

Selain bersosial, berikut adalah ciri-ciri orang yang mempunyai keperibadian: ekstrovert:

1. Suka bercakap

Orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert biasanya sangat banyak bercakap. Ini dilakukan bukan hanya kepada orang yang dekat dengannya, tetapi juga kepada orang yang baru dia temui.

2. Mempunyai ramai kawan

Individu ekstrovert juga biasanya mempunyai kalangan kawan yang luas. Kerana, dia sangat pandai memulakan perbualan dan berkawan dengan orang baru. Dia juga benar-benar menikmati pergaulan orang lain bersamanya, walaupun dia baru sahaja bertemu orang itu.

Orang yang mempunyai keperibadian ekstrovert umumnya juga sangat ramah, ceria, positif, dan menyeronokkan. Oleh itu, orang lain juga akan merasa selesa di sekelilingnya.

3. Buka

Ini juga merupakan sifat peribadi ekstrovert. Extrovert biasanya terbuka. Dia bahkan tidak teragak-agak untuk melampiaskan dan berkongsi pemikiran dan perasaannya dengan orang lain.

Contohnya, ketika berhadapan dengan masalah, ekstrovert cenderung memberitahu dan membincangkan masalah yang mereka hadapi dengan orang lain. Menurut individu ekstrovert, masalah akan terasa lebih ringan apabila dibincangkan dan penyelesaiannya juga akan lebih mudah dicari.

4. Fleksibel

Peribadi ekstrovert Dia juga sangat fleksibel dan mudah menyesuaikan diri dengan situasi yang dihadapinya. Dia juga sangat spontan dan inovatif dalam menangani semua masalah dan situasi.

Perkara yang Perlu Diperhatikan oleh Ekstrovert

Sekiranya anda keperibadian ekstrovert, Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan, iaitu:

Cuba menikmati masa bersendirian

Sebagai ekstrovert, keseronokan anda meluangkan masa dengan orang lain kadang-kadang boleh membuat anda terlalu bergantung pada orang lain. Anda mungkin juga sering merasa sukar sekiranya anda melakukan perkara sendirian.

Sekiranya dibiarkan berterusan, ini boleh memberi kesan buruk, terutama dari segi pekerjaan. Sebabnya, di tempat kerja secara amnya setiap individu juga diharuskan dapat bekerja secara bebas.

Oleh itu, sesekali cuba menikmati masa bersendirian, misalnya dengan membeli-belah, menonton filem, atau melakukan tugas di kedai kopi sahaja. Ini bagus untuk melatih diri agar tidak terlalu bergantung pada orang lain.

Berhati-hati dalam membuat keputusan

Seperti yang dikatakan sebelum ini, individu ekstrovert umumnya orang yang fleksibel dan spontan. Ini mungkin perkara yang baik, tetapi juga dapat menjadi penyebab keputusan terburu-buru, seperti ketika melakukan tugas, memulai pekerjaan, atau bahkan bercuti.

Keputusan yang dibuat secara tergesa-gesa sering membuat orang ekstrovert mudah bosan dengan sesuatu. Ini tentu saja bukan perkara yang baik, terutamanya ketika bekerja.

Oleh itu, jika anda berhadapan dengan situasi yang memerlukan anda membuat keputusan, cuba pertimbangkan terlebih dahulu semua perkara dengan teliti.

Jika dilihat dari ciri-ciri yang dimiliki, a ekstrovert mungkin kelihatan sangat sempurna dan menyeronokkan, tetapi itu tidak bermakna dia tidak pernah menghadapi masalah.

Pada masa wabak seperti sekarang, ketika setiap orang harus menjauhkan diri dari orang lain dan menghadkan keluar rumah, orang ekstrovert mungkin lebih terdedah kepada tekanan demam kabin, atau juga kemurungan.

Sekiranya anda sebagai ekstrovert anda merasa perlu berunding mengenai kesukaran yang anda hadapi, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikologi atau psikiatri.