Ketahui Punca Katarak

Penyebab katarak yang paling biasa adalah proses penuaan. Inilah sebabnya mengapa sebahagian besar penghidapnya adalah warga tua. Walaupun begitu, terdapat juga beberapa keadaan lain yang boleh menyebabkan katarak pada lensa mata, seperti diabetes dan merokok.

Katarak adalah penyakit yang mempengaruhi fungsi lensa mata. Keadaan ini boleh berlaku kerana protein dalam lensa mata membentuk gumpalan, sehingga lensa mata menjadi keruh dan sukar untuk cahaya menembus.

Katarak boleh terbentuk hanya pada satu mata atau kedua-duanya. Pada awal pembentukan katarak, gejala yang muncul biasanya tidak begitu ketara. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, katarak dapat menyebabkan penglihatan kabur, bahkan menyebabkan kebutaan.

Pelbagai Punca Katarak

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan katarak:

1. Proses penuaan

Seiring dengan bertambahnya usia, protein dan sel mati dalam lensa berkumpul dan membentuk gumpalan. Ini menyebabkan lensa mata yang jelas pada mulanya perlahan-lahan menjadi keruh, sehingga mengganggu penglihatan penderita.

2. Diabetes

Diabetes juga salah satu penyebab katarak. Peningkatan kadar gula darah dalam jangka masa yang lama disebabkan diabetes boleh menyebabkan lensa mata membengkak, sehingga memicu pembentukan katarak pada mata.

3. Tabiat merokok

Tabiat merokok juga boleh menyebabkan anda menderita katarak. Satu kajian menyatakan bahawa semakin kerap anda merokok, semakin besar peluang anda untuk menghidap katarak, walaupun pada usia muda.

Merokok dapat mengurangkan simpanan antioksidan pada mata, sehingga menyebabkan pengoksidaan lensa mata. Selain itu, merokok juga dipercayai menyebabkan pengumpulan logam berat, seperti kadmium, pada cermin mata. Kedua-dua perkara ini akhirnya boleh menyebabkan katarak pada mata.

4. Trauma fizikal

Katarak juga boleh berlaku akibat kecederaan pada kawasan sekitar mata. Kecederaan yang disebabkan oleh kesan atau tusukan pada mata boleh menyebabkan kerosakan pada kapsul yang menutupi lensa mata.

Sekiranya kapsul ini rosak, bahagian dalam lensa mata boleh membengkak dan menjadi keruh. Inilah yang akhirnya akan menyebabkan katarak.

5. Kongenital sejak lahir

Katarak kongenital atau katarak kongenital adalah katarak yang terbentuk sebelum kelahiran atau pada tahun pertama kehidupan bayi. Umumnya, bayi dengan katarak tidak dapat melihat secara normal dan mengalami kesukaran untuk mengawal pergerakan mata dengan betul.

Katarak kongenital boleh disebabkan oleh beberapa perkara, seperti kelahiran pramatang, mempunyai sejarah keluarga katarak kongenital, dan juga jangkitan yang dialami oleh ibu semasa kehamilan.

6. Pendedahan kepada cahaya matahari langsung

Pendedahan sinar ultraviolet B, yang berasal dari sinar matahari langsung, dalam jangka panjang dapat menyebabkan pengoksidaan lensa mata dan memicu pembentukan katarak.

Sebilangan besar penyebab katarak dapat dielakkan dengan gaya hidup sihat. Dengan mengekalkan diet yang sihat, meningkatkan penggunaan antioksidan, berolahraga secara teratur, dan tidak merokok, anda dapat menghindari diabetes dan katarak pada masa yang sama.

Sekiranya anda sudah menghidap diabetes, minum ubat yang diberikan dan pantau gula darah anda secara berkala. Juga, cuba pakai cermin mata hitam atau topi jika anda berada di bawah cahaya matahari langsung.

Sekiranya anda mengalami gejala katarak, seperti penglihatan kabur, kepekaan terhadap cahaya, atau kesukaran melihat pada waktu malam, segera berjumpa pakar oftalmologi untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found