Cara menghilangkan tekanan agar lebih bahagia

STekanan yang berpanjangan boleh mempengaruhi kesihatan badanh, supaya bpelbagai penyakit boleh muncul.Penting untuk mengetahui cara mmelegakan tekanan agar tidak mengganggu kesihatan.

Apabila seseorang mengalami tekanan, hormon kortisol dan adrenalin akan meningkat di dalam badan dan mencetuskan penyakit jantung, gangguan pencernaan, dan juga kemurungan. Tekanan yang dialami juga boleh mempengaruhi sistem imun, menjadikannya lebih mudah jatuh sakit.

Mengenali Kaedah Berkesan untuk Meringankan Tekanan

Masalah ekonomi atau beban kerja yang berat adalah masalah yang sering dihadapi oleh seseorang ketika mereka semakin tua. Sekiranya tidak ditangani, masalah ini boleh menyebabkan tekanan. Cara menghilangkan tekanan bagi setiap orang boleh berbeza. Namun, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan tekanan yang dapat dilakukan secara sederhana, tanpa menggunakan sejumlah besar modal.

Berikut adalah pelbagai cara untuk menghilangkan tekanan untuk menjaga kesihatan badan dan minda anda:

 • Lakukan aktiviti yang suka

  Cuba ingat, aktiviti apa yang membuat anda kehilangan masa dan benar-benar menikmati melakukannya. Melakukan perkara yang anda gemari seperti memancing, membaca buku, menulis, menonton drama Korea, atau apa sahaja hobi yang anda nikmati dapat membantu menurunkan tahap tekanan anda.

 • Terus bergerak dan bsukan

  Apabila anda tertekan, jangan mengurung diri di tempat yang sunyi. Terus bergerak dan lakukan senaman ringan, seperti berlari, berbasikal, atau berjalan. Melakukan senaman regangan seperti yoga juga dapat mengurangkan ketegangan pada otot, dan pada masa yang sama melegakan tekanan. Anda juga boleh mengikuti kelas aerobik, seperti Zumba. Semasa anda bergerak atau bersenam, badan anda mengeluarkan bahan kimia yang membuat anda berasa lebih baik.

 • Mendengarmendengar muzik nada lembut

  Mendengarkan muzik lembut adalah salah satu cara yang paling berguna untuk menghilangkan tekanan. Ini kerana muzik lembut dapat menurunkan degup jantung, meredakan kegelisahan, dan menurunkan tekanan darah. Selain itu, mendengar muzik yang tenang dan lembut menjadikan hormon kortisol dan tekanan darah menurun.

 • Meditasi

  Apabila anda berada dalam keadaan tertekan dan terdapat banyak masalah dalam fikiran anda, cubalah bermeditasi. Ini dapat menjadikan anda lebih fokus pada perkara-perkara yang berlaku pada masa itu atau tujuan asal. Salah satu teknik meditasi yang boleh dilakukan adalah meditasi bertimbang rasa. Meditasi ini memerlukan anda untuk fokus pada semua yang anda rasakan sekarang, termasuk pernafasan anda. Kemudian ada meditasi mantra, iaitu memusatkan perhatian atau mengosongkan minda dengan mengulang perkataan berulang-ulang kali.

Lakukan kaedah menghilangkan tekanan seperti yang dijelaskan di atas, atau sesuaikan dengan cara anda sendiri. Menghadapi masalah dengan senyuman sebagai tanda semangat, untuk mengelakkan tekanan dan pelbagai risiko penyakit. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor atau ahli psikologi, sekiranya tekanan berlaku berlarutan.