Bayi 8 Bulan: Mula Berdiri

Bayi 8 bulan secara amnya telah mula berdiri dengan bantuan memegang objek di sekelilingnya, seperti kerusi atau meja. Pada usia ini, bayi akan juga ingin tahu tentang semua perkara Perkaradalam di sekeliling.

Berat bayi yang ideal untuk bayi lelaki dan bayi perempuan agak berbeza. Secara amnya, berat badan ideal untuk bayi lelaki berusia 8 bulan adalah 7-10,5 kg, dengan panjang 66,5-74 cm. Sementara itu, seorang bayi perempuan berusia 8 bulan mempunyai berat badan yang ideal sekitar 6,3-10 kg, dengan panjang badan sekitar 64–73 cm.

Keupayaan Motor Bayi 8 Bulan

Setelah menguasai pergerakan merangkak pada usia 7 bulan, pada usia 8 bulan bayi biasanya akan mula mengangkat diri menggunakan tangan dan lutut. Pada masa ini bayi juga biasanya mula menggerakkan badan ke hadapan dan ke belakang.

Kemudian pada usia 8 bulan juga, bayi dapat duduk tanpa bantuan dan belajar untuk duduk dengan membengkokkan lutut setelah berdiri. Semua pergerakan ini berfungsi untuk menguatkan otot sebagai asas untuk berjalan. Umumnya, bayi berusia 8 bulan juga dapat berdiri, walaupun mereka masih harus dibantu dengan menahan.

Di samping itu, bayi berusia 8 bulan juga mempunyai beberapa kebolehan lain, termasuk:

  • Gerakkan mainan dengan pelbagai cara, seperti membanting, menggoyangkan, memerah, memukul, dan menjatuhkannya. Dia melakukan ini untuk memuaskan rasa ingin tahu
  • Mulailah menikmati bermain dengan mainan yang menyerupai objek sebenar, seperti cawan plastik, telefon mainan, atau plastik berbentuk buah
  • Mula makan sendiri makanan jari atau makanan genggam kecil, seperti wortel, epal, atau brokoli yang telah dipotong memanjang dan dimasak hingga lembut
  • Mula suka meletakkan jarinya di lubang atau celah, seperti lubang kunci, lubang botol, atau celah di mainannya

Kebolehan Bercakap Bayi 8 Bulan

Seorang bayi berusia 8 bulan sudah dapat menanggapi kata-kata yang sering dia dengar. Pada usia ini, dia mungkin sudah dapat mengucapkan kata yang tepat yang dimaksudkan untuk merujuk kepada seseorang atau sesuatu yang dia inginkan, seperti 'Mama' atau 'P.apa.

Untuk merangsang perkembangan bahasa, anda boleh mengajak si kecil berkomunikasi. Ini dapat dilakukan dengan memberitahunya banyak perkara, seperti rutinitas semasa anda atau membacanya dongeng.

Di samping itu, anda juga boleh terus melatih anak anda untuk bercakap dan mengenali objek atau bahagian badan dengan menunjuk dan menyebut namanya, seperti 'kerusi','pinggan', 'hidung','mata', atau'tangan'.

Kebolehan Sosial Bayi 8 Bulan

Kemahiran sosial bayi berusia 8 bulan akan terus berkembang. Pada usia ini, dia sudah dapat meniru tingkah laku orang di sekelilingnya, misalnya berpura-pura bercakap di telefon, minum dari cawan, atau menyisir rambutnya.

Dari segi disiplin, bayi berusia 8 bulan masih tidak dapat memahami dan mengikuti peraturannya. Namun, anda boleh memuji si kecil ketika dia melakukan sesuatu yang baik, serta melarang atau menegurnya jika dia melakukan sesuatu yang tidak baik.

Penglihatan bayi berusia 8 bulan hampir sama dengan kemampuan penglihatan orang dewasa sehingga dapat mengenali wajah orang dari kejauhan.

Dari segi interaksi dengan persekitarannya, kemungkinan bayi berusia 8 bulan masih takut akan perkara yang tidak dikenali atau yang baru, seperti bunyi siulan, telefon berdering, atau bunyi mainan baru.

Sekiranya si kecil kelihatan takut ketika mereka mendengar suara baru, peluklah mereka untuk merasa selesa. Beri dia juga pemahaman bahawa semuanya baik-baik saja dan tidak berbahaya.

Beberapa Perkara yang Perlu Diperhatikan pada Bayi yang Berusia 8 Bulan

Tempoh sekitar masa merangkak dan berdiri adalah masa ketika anak sering jatuh. Oleh itu, anda perlu mengatur lokasi perabot atau objek di dalam rumah supaya tidak berbahaya.

Jauhkan ubat, cecair pembersih, gunting, pisau, dan plag elektrik. di luar jangkauan SI Kecil. Di samping itu, untuk lebih selamat, letakkan penghalang untuk menyekat tangga rumah, agar anak kecil anda tidak terjatuh ketika cuba menaiki atau menuruni tangga tanpa pengetahuan ibu.

Di samping itu, ingatlah bahawa baby walker tidak disyorkan untuk digunakan, kerana alat ini sebenarnya membuat bayi tidak lagi ingin belajar merangkak, merangkak, dan berdiri. Sebenarnya, semua ini dapat menguatkan ototnya untuk berjalan.

baby walker ia juga dapat digunakan sebagai pijakan untuk mencapai objek yang tidak selamat disentuh, seperti kompor atau segelas air panas. Penggunaan alat ini juga berisiko membuat bayi cedera.

Bilakah Berunding dengan Doktor?

Sekiranya pada usia 8 bulan bayi anda tidak dapat merangkak, cubalah merangsang perkembangannya dengan menggerakkan tangan dan kakinya bersama-sama dalam rangkaian pergerakan yang diarahkan.

Sekiranya kaedah ini telah dilakukan, tetapi Ibu masih bimbang tentang perkembangan Si Kecil, tidak ada salahnya memeriksa keadaannya kepada doktor, terutama jika:

  • Anak kecil anda tidak menunjukkan tanda-tanda merangkak.
  • Si Kecil tidak berusaha mencari objek yang tersembunyi di hadapannya.
  • Si kecil tidak mengucapkan sepatah kata
  • Anak kecil anda tidak menggunakan bahasa badan, seperti menggelengkan kepalanya untuk menyatakan 'tidak'.
  • Anak kecil anda tidak bertindak balas ketika namanya dipanggil.
  • Satu bahagian badan si kecil nampaknya terseret atau tidak seimbang ketika merangkak.

Selain itu, Ibu juga disarankan untuk memeriksa Si Kecil kepada doktor jika dia tidak dapat berjalan ketika dia berusia 1 tahun.

Untuk mengetahui kitaran perkembangan usia seterusnya, Ibu dapat membaca Bayi 9 Bulan: Boleh Bertindak Balas dan Bersosial.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found