Pemeriksaan Sendiri Payudara (BSE) Sebelum Terlambat

Pemeriksaan payudara sendiri (BSE) dilakukan dengan merasakan dan melihat payudara anda sendiri untuk melihat apakah adamiliknya perubahan fizikal pada payudara Proses ini dilakukan sehingga semua perubahan yang membawa kepada keadaan yang lebih serius dapat dikesan lebih awal.

Payudara pada amnya akan terasa berbeza semasa haid. Sebelum dan selama tempoh ini, kebanyakan wanita merasakan bahawa payudaranya semakin kencang dan pekat. Memasuki menopaus, payudara juga akan mengalami perubahan, yang menjadi lebih kendur dan lembut.

Perubahan bentuk dan ketumpatan payudara pada masa-masa tertentu adalah perkara biasa berlaku. Namun, penting untuk mengetahui adanya perubahan yang terjadi kerana ia boleh menjadi tanda penyakit tertentu, seperti tumor atau barah payudara.

Oleh itu, wanita perlu melakukan pemeriksaan payudara sendiri (BSE) setiap 1 bulan, untuk mengetahui sama ada terdapat perubahan bentuk payudara dari semasa ke semasa.

Bagaimana Memeriksa Payudara?

Masa terbaik untuk melakukan BSE adalah seminggu selepas haid anda berakhir. Tidak melakukan pemeriksaan semasa haid tidak digalakkan kerana tahap hormon berubah-ubah, menyebabkan perubahan dalam badan, termasuk payudara yang menjadi lebih kencang.

Pemeriksaan BSE boleh dilakukan dengan beberapa cara, iaitu:

Di hadapan cermin

Anda boleh melakukan BSE di depan cermin. Anda hanya berdiri di hadapan cermin, kemudian menanggalkan pakaian dari pinggang ke atas. Pastikan terdapat cukup cahaya di dalam bilik, kemudian lakukan perkara berikut:

 • Awasi payudara anda. Sebilangan besar wanita mempunyai payudara yang tidak sama ukurannya (payudara kanan lebih besar atau lebih kecil daripada sebelah kiri).
 • Berdiri dengan tangan anda dilanjutkan ke bawah. Perhatikan bentuk, ukuran, permukaan dan warna kulit, serta bentuk puting. Lihat apakah ada perubahan atau tidak
 • Letakkan tangan anda di pinggang dan tekan dengan kuat untuk mengetatkan otot dada anda. Perhatikan payudara sambil melihat di cermin dari kiri ke kanan dan sebaliknya.
 • Bengkokkan di depan cermin, sehingga payudara melekat. Lihat dan rasakan untuk memeriksa sama ada terdapat perubahan tertentu pada payudara.
 • Pautkan tangan anda di belakang kepala anda dan tekan ke dalam. Perhatikan kedua payudara anda, termasuk bahagian bawah.
 • Periksa sebarang pelepasan dari puting anda. Letakkan ibu jari dan jari telunjuk anda di sekitar puting susu, kemudian tekan dengan lembut dan perhatikan sebarang pelepasan. Ulangi pada payudara yang lain.

Semasa mandi

Anda juga boleh melakukan BSE ketika mandi, yang boleh dimulakan dengan mengangkat sebelah tangan di belakang kepala. Kemudian, gunakan tangan lain yang telah dilumurkan dengan sabun untuk merasakan payudara di sebelah tangan yang diangkat. Gunakan jari anda untuk menekan kepingan dengan lembut.

Lakukan perkara yang sama pada payudara yang lain. Pemeriksaan BSE semasa mandi cukup berkesan kerana sabun busa akan memudahkan pergerakan tangan untuk memeriksa ketulan atau perubahan pada bahagian payudara dan ketiak.

Baring

Pemeriksaan BSE juga boleh dilakukan dengan berbaring. Sangat mudah, hanya berbaring di atas katil atau permukaan rata yang selesa, kemudian letakkan tuala gulung atau bantal kecil di bawah bahu anda.

Kemudian, letakkan tangan kanan anda di bawah kepala anda. Tutup tangan kiri anda dengan losyen dan gunakan jari anda untuk merasakan payudara kanan anda.

Rasakan payudara mengikut arah jam mengikut gerakan bulat. Setelah mencapai bulatan, geser jari anda dan mulakan semula sehingga seluruh permukaan payudara disentuh, termasuk puting.

Tidak perlu terburu-buru semasa melakukan pemeriksaan. Pastikan semua permukaan payudara telah diraba dengan teliti. Pemeriksaan BSE dengan berbaring menjadikan payudara melebar menjadikannya lebih mudah untuk diperiksa.

Semasa dan selepas pemeriksaan BSE, anda harus tetap tenang jika anda melihat ada perubahan pada payudara anda. Walaupun seseorang harus waspada, kebanyakan perubahan fizikal tidak menyebabkan barah payudara.

Inilah Yang Perlu Dilakukan Sekiranya Terdapat perubahan pada Payudara

Sekiranya terdapat benjolan atau perubahan pada payudara, jangan panik kerana ini boleh disebabkan oleh banyak perkara. Sebilangan besar kes tidak membawa kepada penyakit serius. Dari 10 kes tersebut, hanya 1 kes ketulan yang barah.

Walau bagaimanapun, anda masih perlu berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui sebarang perubahan. Sebabnya, jika disebabkan oleh barah, anda mesti segera mendapatkan rawatan yang tepat.

Beberapa tanda bahawa anda perlu segera berjumpa doktor setelah melakukan BSE adalah:

 • Benjolan keras di payudara atau ketiak
 • Perubahan yang dapat dilihat pada permukaan kulit payudara, seperti kulit menjadi berkerut atau ada kemurungan
 • Perubahan yang dapat dilihat pada ukuran dan bentuk payudara, terutamanya ketika anda mengangkat payudara atau menggerakkan lengan
 • Pelepasan dari puting susu, tetapi bukan susu ibu
 • Pendarahan dari puting
 • Terdapat bahagian puting yang menjadi merah dan menjadi lembap, dan tidak berubah menjadi bentuk semula
 • Puting berubah bentuk, misalnya untuk masuk ke dalam
 • Terdapat ruam di sekitar puting susu
 • Terdapat kesakitan atau ketidakselesaan yang berterusan di payudara

Pemeriksaan payudara klinikal mungkin juga diperlukan untuk menentukan sama ada benjolan dan penyebab perubahan pada payudara adalah tanda-tanda awal dan gejala barah payudara.

Pemeriksaan yang boleh dilakukan oleh doktor merangkumi pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti mamogram, pengimejan resonans magnetik (MRI), dan ultrasound. Sekiranya hasil pemeriksaan terdapat kecurigaan barah, doktor mungkin mencadangkan biopsi.

Pemeriksaan payudara sendiri atau BSE semestinya dilakukan sejak usia 20 tahun dan pemeriksaan lebih kerap diperlukan jika anda berusia lebih dari 50 tahun atau jika ada sejarah keluarga barah payudara.

Pemeriksaan untuk mengesan barah yang berpotensi juga perlu dilakukan secara berkala agar kelainan pada payudara dapat dikesan lebih awal.