Mandul atau tidak? Sahkan dengan Ujian Kesuburan

Kemandulan adalah gangguan kesuburan yang menyukarkan pasangan untuk mempunyai anak. Penyebabnya boleh berbeza-beza, mulai dari gaya hidup yang tidak sihat hingga penyakit tertentu. Untuk memastikan seseorang tidak subur atau tidak, ujian kesuburan boleh dilakukan.

Kemandulan adalah gangguan kesuburan yang menyukarkan lelaki atau wanita untuk mempunyai anak. Keadaan ini boleh dipengaruhi oleh pelbagai perkara, mulai dari gaya hidup yang tidak sihat hingga penyakit tertentu. Walau bagaimanapun, penyebab kemandulan pada lelaki dan wanita pada amnya berbeza.

Pada lelaki, keadaan ini boleh disebabkan oleh masalah dengan proses melepaskan air mani, jumlah dan kualiti sperma yang rendah, atau pergerakan dan bentuk sperma yang tidak normal.

Sementara itu, wanita yang mengalami kemandulan boleh disebabkan oleh pelbagai gangguan, seperti masalah pada organ pembiakan, gangguan hormon, atau jangkitan.

Sekiranya pasangan, sama ada lelaki atau perempuan, tidak subur, kemungkinan mereka mempunyai anak akan lebih rendah. Oleh itu, untuk mengetahui punca kemandulan yang mungkin anda atau pasangan anda alami, perlu menjalani pemeriksaan atau ujian kesuburan oleh doktor.

Kriteria Kemandulan dan Kesuburan pada Lelaki dan Wanita

Ketidaksuburan atau kemandulan adalah gangguan dalam sistem pembiakan yang menyebabkan kegagalan dalam proses kehamilan, walaupun anda telah melakukan hubungan seksual tanpa kontrasepsi dalam 12 bulan.

Kemandulan boleh berlaku pada pasangan yang sebelumnya mempunyai anak, tetapi juga boleh berlaku pada pasangan yang sama sekali tidak mempunyai anak.

Untuk dapat mewujudkan kehamilan, pasangan lelaki dan wanita mesti berada dalam keadaan sihat dan subur. Berikut adalah kriteria kesuburan pada lelaki dan wanita:

Kriteria kesuburan pada lelaki

Organ pembiakan lelaki yang sihat dicirikan oleh kemampuan testis untuk menghasilkan sel sperma yang sihat dan dalam jumlah yang mencukupi.

Ketika seorang lelaki mengalami ejakulasi, sel sperma ini mesti dapat bergerak ke organ pembiakan wanita untuk menyuburkan telur. Setelah telur disenyawakan, kehamilan akan berlaku.

Kriteria kesuburan pada wanita

Organ pembiakan wanita yang sihat dicirikan oleh ovari atau ovari yang mampu melepaskan telur. Proses pembebasan telur berlaku semasa tempoh subur atau ovulasi. Apabila proses ovulasi berlaku, telur yang dilepaskan akan memasuki tiub fallopi atau tiub fallopio untuk dibawa ke rahim.

Pada masa ini, jika persenyawaan terjadi oleh sperma, telur akan berkembang menjadi ovum atau janin. Lama kelamaan, ovum akan tumbuh dan berkembang menjadi janin sehingga tiba masanya untuk dilahirkan.

Faktor-Faktor Yang Boleh Mempengaruhi Keadaan Kesuburan Tubuh

Terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi kesuburan lelaki dan wanita, termasuk:

1. Anda sia-sia

Wanita mempunyai kadar kesuburan tertinggi pada usia 20-an hingga awal 30-an dan menurun ketika mereka berusia 35 tahun ke atas. Kemandulan yang berlaku pada wanita berusia 35 tahun atau lebih, kemungkinan besar disebabkan oleh bilangan dan kualiti telur yang rendah atau masalah kesihatan.

Sementara itu, kadar kesuburan lelaki secara amnya menurun ketika mereka mencapai usia 40 tahun.

2. Sejarah kehamilan

Sejarah kehamilan adalah salah satu faktor yang boleh mempengaruhi kadar kesuburan wanita. Beberapa riwayat kehamilan, seperti komplikasi yang dialami selama kehamilan, riwayat kelahiran melalui pembedahan caesar, atau keguguran, dapat mengurangkan kesuburan wanita.

3. Hubungan seksual

Seberapa kerap anda dan pasangan anda melakukan hubungan seksual, dapat menentukan kemungkinan kehamilan. Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa kemungkinan hamil dapat meningkat jika pasangan melakukan hubungan seks secara teratur setiap 1 atau 2 hari.

Peluang untuk hamil akan lebih tinggi jika persetubuhan dilakukan ketika seorang wanita memasuki masa suburnya.

4. Tempoh masa selepas membuang pil perancang

Anggapan mengenai penggunaan alat kontraseptif akan mempengaruhi kadar kesuburan tidak benar. Apabila wanita berhenti menggunakan alat kontraseptif, kesuburan mereka kembali normal.

Walau bagaimanapun, kemampuan wanita untuk hamil lagi setelah berhenti menggunakan alat kontraseptif mungkin berbeza, terutama jika alat kontraseptif yang digunakan adalah pil kawalan kelahiran dan alat kontraseptif yang boleh disuntik. Sebilangan mungkin memakan masa beberapa bulan atau bahkan hingga satu tahun.

Selain itu, penggunaan alat kontraseptif hormon juga dapat menyebabkan kitaran haid tidak teratur, sehingga lebih sukar bagi wanita untuk menentukan masa suburnya.

5. Sejarah perubatan

Penurunan kesuburan pada lelaki dan wanita juga boleh disebabkan oleh penyakit tertentu. Pada lelaki, kemandulan boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari jangkitan, gangguan hormon, gangguan genetik, hingga gangguan organ pembiakan.

Pada wanita, masalah kesuburan boleh disebabkan oleh gangguan hormon, jangkitan, radang pelvis, atau penyakit yang menyerang organ pembiakan wanita, seperti PCOS dan endometriosis.

6. Kesan sampingan ubat

Penggunaan ubat-ubatan tertentu juga dapat mempengaruhi kesuburan lelaki dan wanita, seperti ubat kemoterapi, antidepresan, terapi penggantian hormon, dan kortikosteroid dosis tinggi.

Selain itu, penggunaan ubat-ubatan haram, seperti ganja dan kokain, juga dapat mempengaruhi kesuburan lelaki dan wanita.

7. Gaya Hiduptidak sihat

Gaya hidup yang tidak sihat, seperti merokok yang kerap, pengambilan minuman beralkohol, dan tekanan yang kerap, boleh mempengaruhi tahap kesuburan.

Oleh itu, jika anda dan pasangan merancang kehamilan, amalkan gaya hidup yang lebih sihat, misalnya dengan melakukan senaman secara teratur, mengurangkan tekanan, berhenti merokok dan pengambilan alkohol, dan mendapat cukup waktu rehat.

Beberapa Jenis Ujian Kesuburan

Untuk menentukan tahap kesuburan, doktor akan melakukan pemeriksaan kesihatan melalui pemeriksaan fizikal dan penelusuran sejarah seksual. Seterusnya, doktor akan melakukan ujian kesuburan untuk mengesahkan sama ada pesakit itu tidak subur atau tidak.

Terdapat pelbagai jenis ujian kesuburan untuk lelaki dan wanita. Berikut adalah jenis ujian:

Ujian kesuburan untuk lelaki

Terdapat beberapa jenis ujian kesuburan untuk lelaki, iaitu:

  • Analisis sperma, untuk menentukan bilangan dan kualiti sperma serta bentuk dan pergerakan sperma.
  • Ultrasonografi (USG), untuk memantau keadaan organ pembiakan lelaki dan mengesan sama ada terdapat kelainan pada organ ini.
  • Pemeriksaan hormon, untuk mengetahui tahap hormon seks atau hormon yang berperanan penting dalam menghasilkan sperma, seperti testosteron.
  • Biopsi testis, untuk memeriksa apakah ada masalah dengan proses pengeluaran sperma, seperti tumor atau barah pada testis.
  • Ujian genetik, untuk menentukan sama ada terdapat gangguan genetik yang menyebabkan kemandulan.

Sebagai tambahan kepada beberapa jenis pemeriksaan di atas, doktor juga akan melakukan pemeriksaan penyakit kelamin.

Pemeriksaan ini dilakukan melalui analisis urin dan sampel darah untuk mengesan penyakit kelamin tertentu yang boleh menjadi salah satu penyebab kemandulan pada lelaki.

Ujian kesuburan untuk wanita

Beberapa ujian kesuburan untuk wanita termasuk:

  • ujian ovulasi, untuk mengukur tahap hormon untuk menentukan sama ada seorang wanita ovulasi dan menghasilkan telur secara berkala.
  • Pemeriksaan simpanan telur di ovari, untuk menentukan kualiti dan bilangan telur yang ada untuk ovulasi.
  • Ujian pengimejan, seperti Ultrasound, HSG, seperti CT scan, atau MRI, untuk mengesan jika terdapat kelainan pada rahim, ovari, atau tiub fallopio.
  • Histeroskopiuntuk mengesan kelainan pada rahim dan serviks atau serviks.
  • Ujian hormon, untuk menentukan sama ada terdapat kelainan hormon yang boleh menyebabkan masalah kesuburan pada wanita.

Sebilangan kemandulan dapat diubati, tetapi ada yang tidak. Ini bergantung pada penyebabnya.

Untuk mengetahui sama ada anda atau pasangan anda tidak subur dan apa yang menyebabkannya, berjumpalah dengan doktor supaya ujian kesuburan dapat dilakukan, terutama jika anda belum mempunyai anak walaupun anda telah melakukan hubungan seks tanpa kontrasepsi selama 1 tahun atau lebih.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found