Fungiderm - Faedah, dos dan kesan sampingan

Fungiderm berguna untuk merawatjangkitan kulat pada kulit dan kuku.  Beberapa penyakit yang dapat diatasi dengan Fungiderm termasuk kutu air, tinea versicolor, kurap, dan jangkitan kuku pada kuku. Fungiderm boleh didapati dalam bentuk salap 5 mg dan 10 mg.

Fungiderm mengandungi bahan aktif clotrimazole. Clotrimazole berfungsi dengan menghalang pertumbuhan kulat. Fungiderm adalah ubat bebas yang hanya digunakan untuk kulit dan kuku.

Apa itu Fungiderm?

Bahan-bahan aktifClotrimazole
kumpulanantijamur
KategoriUbat percuma
ManfaatMerawat jangkitan kulat
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas.
Fungiderm untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Tidak diketahui sama ada Fungiderm diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.
Bentuk ubatKrim.

 Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Fungiderm

 • Jangan gunakan salap Fungiderm jika anda alah kepada clotrimazole dan ubat antikulat azole, ketoconazole, atau miconazole.
 • Beritahu doktor anda mengenai apa-apa ubat, vitamin, makanan tambahan, dan ubat-ubatan herba yang anda ambil, sebelum menggunakan Fungiderm.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku selepas menggunakan Fungiderm.

Dos dan Arahan Penggunaan Fungiderm

Dos dan tempoh rawatan bergantung pada jenis jangkitan kulat yang dirawat. Berikut adalah dos Fungiderm untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 3 tahun ke atas yang dikumpulkan berdasarkan keadaan yang dialami:

 • Keadaan: kurap atau kurap (tinea corporis)

  Dos: 2 kali sehari, selama 4 minggu.

 • Keadaan: kulat pangkal paha (tinea cruris)

  Dos: 2 kali sehari, selama 2 minggu.

 • Keadaan: kutu air (tinea pedis)

  Dos: 2 kali sehari, selama 4-8 minggu.

 • Keadaan: kandidiasis kulit (kandidiasis kulit) atau tinea versicolor

  Dos: 2 kali sehari, selama 2-4 minggu.

 • Keadaan: tinea unguium (kulat kuku)

  Dos: gunakan mengikut keadaan kuku atau arahan doktor.

 • Keadaan: tinea capitis dan tinea barbae

  Dos: 2-3 kali sehari, selama 10-14 atau seperti yang diarahkan oleh doktor.

Cara Menggunakan Fungiderm dengan Betul

Bersihkan dan keringkan kulit sebelum menggunakan krim Fungiderm. Sapukan ubat tersebut ke seluruh kawasan yang terkena jangkitan kulat dan kawasan sekitarnya.

Elakkan menggunakan salap Fungiderm di mata, hidung, mulut, atau kawasan vagina. Jangan lupa mencuci tangan selepas menggunakan ubat ini.

Jangan menutup atau melapisi kulit yang telah dioleskan dengan ubat dengan bahan apa pun, kecuali seperti yang diarahkan oleh doktor.

Gunakan Fungiderm secara berkala, selama yang disarankan oleh doktor, walaupun gejala yang anda rasa telah hilang atau reda. Menghentikan ubat sebelum waktu yang disyorkan boleh menyebabkan jangkitan yis berulang.

Beritahu doktor anda jika jangkitan yis anda tidak bertambah baik atau jika ia bertambah buruk setelah 4 minggu menggunakan Fungiderm.

Sekiranya anda lupa untuk menggunakan Fungiderm, gunakannya segera jika waktu rehat dengan jadual seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan Fungiderm pada suhu bilik, jauh dari panas dan kelembapan. Jauhkan Fungiderm dari jangkauan kanak-kanak.

Fungiderm dan Interaksi Dadah Lain

Elakkan menggunakan Fungiderm yang mengandung clotrimazole bersama dengan tacrolimus, kerana dapat meningkatkan kadar tacrolimus dalam tubuh.

Kesan Sampingan dan Bahaya Fungiderm

Kandungan clotrimazole dalam Fungiderm boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk gatal, kulit terbakar, kekeringan, kemerahan, atau lebam seperti jerawat muncul. Sekiranya gejala tidak hilang atau bertambah buruk, berjumpa doktor.

Segera berjumpa doktor sekiranya berlaku kesan sampingan yang teruk, seperti lepuh pada kulit dan reaksi anafilaksis, seperti bibir dan muka yang bengkak, kesukaran bernafas, atau sesak nafas.