Ini adalah posisi tidur yang selamat dan selesa untuk wanita hamil muda

Mengetahui kedudukan tidur yang disyorkan untuk wanita hamil muda dapat membantu wanita hamil menjalankan kehamilan dengan selamat dan selesa. Terutama kerana ketika anda hamil, tubuh anda akan mengalami perubahan fizikal dan hormon yang boleh mencetuskan ketidakselesaan, termasuk semasa tidur.

Tidur yang nyenyak boleh menjadi sukar ketika anda hamil. Sebabnya, posisi tidur yang biasanya selesa sekarang menjadi kurang selesa kerana perut membesar. Tetapi tidak perlu risau, kerana terdapat beberapa posisi tidur yang dapat membantu wanita hamil untuk tidur nyenyak.

Kedudukan Tidur yang Disarankan semasa Hamil

Dari sekian banyak posisi tidur yang ada, sekurang-kurangnya ada dua posisi tidur yang disyorkan semasa mengandung:

tidur sebelah (tidur di sebelah / SOS)

Tidur di sebelah kiri anda dengan lutut dibengkokkan adalah salah satu posisi tidur yang paling selesa untuk wanita hamil muda. Selain selesa, posisi ini juga sangat baik untuk kehamilan, kerana dapat meningkatkan aliran darah dan nutrien ke janin.

Untuk posisi tidur yang lebih selesa, anda boleh meletakkan bantal di bawah perut, di antara kaki, dan di belakang punggung. Kedudukan tidur sebelah kiri ini juga sangat baik untuk wanita hamil muda yang mengalami sesak nafas dan sakit belakang.

Tidur separuh Duduk

Tidur dalam posisi separuh duduk juga cukup untuk membuat ibu-ibu yang hamil merasa selesa. Kedudukan ini juga dapat melegakan pedih ulu hati yang sering terjadi pada trimester pertama kehamilan.

Pedih ulu hati pada wanita hamil umumnya dipicu oleh hormon progesteron, yang menyebabkan otot antara perut dan esofagus menjadi lemah. Akibatnya, makanan dan asid perut di dalam perut dapat kembali ke kerongkongan. Untuk posisi duduk yang lebih selesa, anda boleh menambah sebilangan bantal di bawah punggung.

Sekiranya ketidakselesaan semasa tidur disebabkan oleh perubahan payudara, wanita hamil boleh menyelesaikannya dengan menggunakan coli khas. Contohnya, coli khas untuk wanita hamil atau coli untuk sukan (coli sukan) yang senang. Di samping itu, ibu mengandung boleh memeluk bantal besar untuk membantu melindungi payudara yang sensitif.

Posisi Tidur Yang Perlu Dielakkan oleh Ibu Hamil Muda

Selain mengetahui kedudukan tidur yang disyorkan, wanita hamil juga perlu memahami kedudukan tidur yang perlu dielakkan, seperti:

Tidur di punggung

Tidur di punggung adalah posisi tidur yang tidak digalakkan untuk wanita hamil. Sebabnya, lama-kelamaan rahim akan membesar dan boleh memampatkan saluran darah utama, sehingga mengurangkan bekalan darah ke janin.

Bukan hanya itu, tidur di punggung semasa mengandung juga boleh menyebabkan beberapa gangguan, seperti mudah pening, sakit otot, dan buasir. Namun, tidak perlu risau, jika anda bangun dalam keadaan tidur di punggung. Menukar kedudukan semasa tidur adalah semula jadi dan sukar untuk dielakkan.

Tidur di perutnya

Selain tidur di punggung, tidur di perut juga tidak digalakkan untuk wanita hamil. Sebenarnya, wanita hamil muda masih dibenarkan tidur di perutnya.

Namun, kedudukan ini harus dielakkan ketika ukuran perut semakin besar. Tidur di perut anda dengan perut besar hanya membuat anda merasa tidak selesa, dan juga membahayakan kehamilan.

Pada awal kehamilan, sebenarnya tidak ada perubahan fizikal yang ketara, sehingga wanita hamil masih dapat tidur dengan berbagai posisi yang disukai. Cuma, ketika ukuran perut semakin besar, anda harus tidur di sebelah atau separuh duduk dan mengelakkan kedudukan terlentang atau rawan.

Untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai kedudukan tidur yang disyorkan untuk wanita hamil muda, jangan ragu untuk berjumpa pakar sakit puan.