6 Cara Merawat Payudara agar Sihat dan Tegas

Payudara kelihatan kencang adalah keinginan ramai wanita. Ada beberapa cara untuk merawat payudara yang mudah dilakukan dan tidak memerlukan banyak perbelanjaan. Selain menjaga bentuk payudara, cara-cara ini juga bagus untuk menjaga kesihatan payudara anda.

Payudara yang sihat dicirikan oleh ketiadaan ketulan, kulit di sekitar payudara licin dan tidak mengelupas, dan tidak ada pelepasan dari puting susu. Selain itu, payudara yang kencang juga dianggap baik dari segi penampilan.

Payudara yang sihat dan tegas dapat meningkatkan keyakinan diri wanita. Oleh itu, adalah penting untuk selalu menjaga payudara untuk mengelakkan pelbagai masalah atau bahkan penyakit.

Cara merawat payudara agar tetap sihat dan tegas

Terdapat beberapa cara mudah untuk memastikan payudara anda tetap sihat, tegas, dan tidak kendur, termasuk:

1. Memilih coli yang betul

Cara pertama untuk merawat payudara adalah dengan memilih coli yang sesuai dengan bentuk dan saiz payudara. Bukan hanya untuk menyokong dan menjaga payudara, menggunakan bra yang betul dapat mencegah anda dari pelbagai masalah kesihatan, seperti sakit leher kerana coli yang terlalu longgar.

Selain itu, perhatikan juga jenis bra yang anda pilih, sama ada sesuai dengan penggunaannya. Sebagai contoh, jika anda menyusu, pilih coli khusus untuk ibu yang menyusu.

Sementara itu, gunakan coli sukan khas atau coli sukan jika anda ingin bersenam untuk mengurangkan kejutan atau geseran pada payudara.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Agar payudara sentiasa tegang, anda disarankan untuk mengekalkan berat badan yang sihat dan ideal. Sebabnya, berat badan yang naik dan turun terlalu cepat dapat mengurangkan keanjalan kulit di sekitar dada dan menyebabkan payudara kelihatan kendur.

Untuk mengekalkan atau menurunkan berat badan, disarankan agar anda mengamalkan diet yang sihat, melakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, dan mengelakkan diet yang melampau yang dapat menyebabkan penurunan berat badan secara drastik.

3. Bersenam secara berkala

Bukan hanya untuk mengekalkan berat badan, senaman juga penting untuk mengencangkan otot di sekitar payudara. Latihan otot dada, bahu, dan punggung secara berkala dapat menjadikan bahagian atas badan lebih kuat untuk menyokong payudara.

Beberapa gerakan senaman untuk menegangkan payudara yang boleh anda cuba adalah: tolak naik, papan, angkat berat dengan dumbbells, dan penekan dada.

4. Berhenti merokok

Merokok tidak hanya mempengaruhi aliran darah dan oksigen di dalam badan, tetapi juga dapat merosakkan kolagen dan elastin, menyebabkan kulit cepat kendur, termasuk di payudara.

Sekiranya anda seorang perokok aktif, mulailah berfikir untuk berhenti merokok untuk menjaga tubuh yang sihat, termasuk kesihatan payudara.

5. Makan makanan berkhasiat

Cara lain untuk memastikan payudara tetap sihat dan tegas adalah dengan meningkatkan pengambilan makanan berkhasiat, mulai dari sayur-sayuran, buah-buahan, makanan laut, telur, hingga kacang.

Sebilangan kandungan nutrien dalam makanan yang sihat dan berkhasiat, seperti antioksidan, vitamin, dan omega-3, dapat mengekalkan keanjalan kulit dan mengurangkan penampilan keriput pada kulit, termasuk di sekitar payudara.

6. Laraskan kedudukan tidur

Terlalu kerap tidur dengan posisi menghadap ke sisi boleh membuatkan payudara menjadi kendur. Bukan hanya itu, posisi tidur ini juga menjadi salah satu penyebab kerutan di wajah.

Sebagai penyelesaian, anda disarankan untuk tidur lebih kerap di punggung. Apabila anda tidur di punggung, badan anda dapat menyokong payudara anda dengan lebih baik, sehingga payudara anda tidak mudah kendur.

Dalam kes-kes tertentu, seperti payudara yang kendur kerana penurunan estrogen semasa menopaus, pengangkatan payudara dapat dilakukan dengan ubat pengganti hormon. Walau bagaimanapun, tindakan ini hanya boleh dilakukan seperti yang diarahkan dan di bawah pengawasan doktor.

Sekiranya beberapa cara untuk merawat payudara di atas tidak berkesan atau anda mempunyai aduan mengenai payudara anda, seperti sakit, bengkak, dan benjolan, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.