Bukan hanya manis, ini adalah 7 kebaikan tembikai untuk kesihatan badan

Selain manis dan menyegarkan, manfaat semangka untuk kesihatan tidak dapat dipertikaikan. Pelbagai kandungan nutrisi di dalamnya dipercayai dapat meningkatkan daya tahan, memperbaiki pencernaan, dan mencegah penyakit jantung.

Tembikai adalah salah satu buah yang paling banyak dimakan di Indonesia. Rasanya yang enak dan kandungan air yang tinggi menjadikan tembikai sering dimakan untuk menghilangkan rasa dahaga dalam cuaca panas.

Selain dimakan secara langsung, semangka juga dapat diproses menjadi jus atau ais krim yang enak dan sihat. Tidak semestinya tembikai juga digunakan sebagai campuran ais buah atau salad.

Kandungan Nutrien dalam Tembikai

Dalam 100 gram tembikai, terdapat kira-kira 30 kalori dan pelbagai nutrien, seperti:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Protein
  • Kalsium
  • Magnesium
  • Potasium
  • Pelbagai jenis vitamin, seperti vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, dan vitamin C

Selain itu, tembikai juga mengandungi asid amino citrulline dan pelbagai jenis antioksidan, seperti beta karotena, likopena, dan cucurbitacin E.

Manfaat Tembikai untuk Kesihatan

Berkat kandungan khasiatnya yang banyak, terdapat beberapa faedah yang boleh anda perolehi dari memakan tembikai, termasuk:

1. Saluran pencernaan yang sihat

Pelbagai jenis buah, termasuk tembikai, merupakan sumber serat yang baik untuk saluran pencernaan. Ini kerana semangka adalah salah satu jenis buah dengan kandungan air yang sangat tinggi, mencapai 92%.

Kandungan air dan serat menjadikan semangka baik untuk dimakan untuk melancarkan pergerakan usus dan mencegah sembelit.

2. Mencegah penyahhidratan

Untuk memenuhi keperluan cecair badan dan mencegah dehidrasi, anda perlu minum sekitar 7-8 gelas air setiap hari. Selain air, pengambilan cairan tubuh juga dapat dipenuhi dengan memakan pelbagai jenis makanan untuk mengatasi dehidrasi, termasuk tembikai.

3. Menjaga kesihatan jantung

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kandungan antioksidan, vitamin, dan serat dalam semangka berguna untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh dan mencegah penyempitan saluran darah.

Selain itu, tembikai juga mengandungi citrulline, satu jenis asid amino yang dapat menurunkan tekanan darah sambil mengawal kadar gula dalam darah. Oleh itu, semangka juga baik untuk penghidap darah tinggi dan diabetes.

Gabungan faedah ini menjadikan semangka baik untuk dimakan untuk menjaga kesihatan jantung dan mencegah pelbagai jenis penyakit kardiovaskular, seperti serangan jantung dan strok.

4. Menjaga kesihatan mata

Tembikai mengandungi vitamin A, vitamin C, dan antioksidan lycopene. Ketiga-tiga nutrien ini diketahui dapat meningkatkan kesihatan mata dan mencegah risiko penurunan penglihatan kerana faktor usia, seperti katarak dan degenerasi makula.

5. Menjaga kesihatan sendi

Beberapa kajian menunjukkan bahawa beta-cryptoxanthin, salah satu jenis antioksidan dalam semangka, dapat menjaga kesihatan sendi. Malah, antioksidan ini juga dipercayai dapat mencegah rheumatoid arthritis atau arthritis.

Walau bagaimanapun, setakat ini penyelidikan ini terhad kepada ujian makmal. Oleh itu, tahap keberkesanan dan keselamatan penggunaan tembikai untuk menjaga kesihatan sendi masih perlu dikaji lebih lanjut.

6. Menentang kesan radikal bebas

Pelbagai antioksidan dan vitamin dalam semangka mempunyai peranan penting dalam memperkuat sistem kekebalan tubuh dan melindungi sel-sel tubuh dari kesan paparan radikal bebas yang dapat memicu pelbagai penyakit, seperti barah.

Sebenarnya, kandungan antioksidan dan vitamin dalam semangka juga diyakini berguna untuk mengurangi keradangan, menjaga kulit dan rambut yang sihat, dan menghambat perkembangan penyakit degeneratif, seperti penyakit Alzheimer.

7. Melegakan sakit otot

Bukan hanya baik untuk kesihatan jantung, citrulline Tembikai juga dipercayai dapat melegakan sakit otot.

Ini dibuktikan dengan kajian yang menunjukkan bahawa memakan jus tembikai dapat mengurangkan kesan sakit otot yang sering terjadi setelah melakukan aktiviti dengan intensiti berat, seperti bersenam.

Walau bagaimanapun, kajian mengenai manfaat semangka untuk menghilangkan rasa sakit dan kekakuan pada otot masih terhad, jadi mereka masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Selain menawarkan pelbagai faedah di atas, semangka juga dipercayai berguna untuk menjaga berat badan yang ideal, melegakan gejala asma, dan mencegah anemia. Walau bagaimanapun, pelbagai tuntutan untuk manfaat tembikai masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk memastikan keberkesanannya

Untuk mendapatkan faedah semangka semaksimum mungkin, anda perlu memperhatikan kebersihan dan cara memprosesnya. Pilih semangka yang kondisinya masih baik dan tidak ada cacat pada kulit buah. Jangan lupa mencuci tembikai terlebih dahulu sebelum memotong dan memakannya.

Selain memakan tembikai, anda juga perlu memenuhi keperluan pemakanan harian anda dengan memakan makanan sihat lain, seperti sayur-sayuran, buah-buahan, dan makanan berprotein tinggi.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat semangka atau diet sihat yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor.