Kekejangan Perut Semasa Kehamilan: Kenali Punca dan Cara Mengatasinya

Kekejangan perut semasa mengandung adalah perkara biasa semasa kehamilan. Keluhan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara dan dapat diselesaikan dengan cara yang mudah. Walaupun begitu, wanita hamil tidak boleh menganggap kekejangan perut begitu saja, kerana mereka boleh menjadi tanda komplikasi pada kehamilan.

Pelbagai perubahan akan dialami oleh setiap wanita hamil dengan usia kehamilan yang meningkat. Pelbagai keluhan juga sering timbul, seperti mudah letih, sukar tidur, hingga penurunan dorongan seks.

Nah, salah satu keluhan yang sering berlaku semasa kehamilan adalah kekejangan perut. Aduan ini biasanya akan lebih kerap berlaku pada trimester kehamilan terakhir.

Punca Kekejangan Perut Semasa Kehamilan

Terdapat beberapa penyebab kekejangan perut semasa mengandung yang perlu diketahui oleh setiap wanita hamil. Berikut adalah penyebabnya:

1. Perubahan ukuran rahim

Dengan meningkatnya usia kehamilan, ukuran rahim akan menyesuaikan diri dengan perkembangan janin yang sedang tumbuh.

Untuk menyokong perkembangan rahim, tisu penghubung atau ligamen yang menghubungkan tulang pelvis dan rahim akan meregang, sehingga rahim terasa kencang dan mencetuskan kekejangan perut.

2. Tekanan pada otot, sendi, dan saluran darah

Keadaan perut yang semakin besar akan memberi tekanan pada otot, sendi, dan saluran darah. Keadaan ini akan membuatkan wanita hamil mudah letih dan mengalami sakit perut yang berlebihan ketika duduk atau berdiri terlalu lama.

3. Perubahan kedudukan rahim

Semasa janin tumbuh, rahim cenderung condong ke kanan atau ke kiri. Keadaan ini boleh menjadikan ligamen yang menyokong bahagian rahim mengencang atau menguncup, yang membolehkan wanita hamil lebih kerap mengalami kekejangan di bahagian perut.

4. Lebihan gas

Peningkatan hormon progesteron menyebabkan otot saluran pencernaan berehat dan melambatkan ketika mencerna makanan. Semakin lama makanan di usus besar, semakin banyak gas dihasilkan.

Kadang kala, gas tersebut bukan sahaja menyebabkan rasa tidak selesa di perut, tetapi juga boleh memancar ke bahagian belakang dan dada.

5. Selepas hubungan seks

Melakukan hubungan seks dan melakukan orgasme boleh menyebabkan kekejangan perut semasa kehamilan, yang sering diikuti dengan sakit belakang yang ringan. Ini berlaku kerana vagina dan rahim mengalami sensasi berdenyut semasa orgasme dan meninggalkan rasa kram perut selepas itu.

Sebagai tambahan kepada beberapa penyebab di atas, kekejangan perut semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh masalah kesihatan lain, seperti batu ginjal, sista ovari, usus buntu, atau jangkitan saluran kencing.

Cara Mengatasi Kekejangan Perut Semasa Mengandung

Walaupun dikelaskan sebagai normal, kekejangan perut semasa mengandung boleh menyebabkan ketidakselesaan. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil, iaitu:

  • Duduk atau berbaring ketika kekejangan perut berlaku dan elakkan pergerakan tiba-tiba.
  • Minum air secukupnya, kerana kekejangan perut boleh menjadi tanda bahawa wanita hamil mengalami dehidrasi.
  • Gerakkan badan anda atau lakukan senaman ringan jika kekejangan perut semasa kehamilan berlaku kerana berlebihan gas di saluran pencernaan. Elakkan juga memakan makanan dan minuman yang menghasilkan lebihan gas, seperti kacang, kubis, dan minuman ringan.
  • Cubalah mandi air suam jika anda mengalami kekejangan perut semasa hamil selepas hubungan seks.
  • Gunakan tali pinggang kehamilan untuk menyokong perut anda untuk mengelakkan kekejangan pir. Tetapi pastikan anda tidak menggunakannya terlalu ketat.

Kekejangan perut semasa kehamilan, terutama pada trimester kehamilan terakhir, boleh disebabkan oleh kontraksi palsu. Sekiranya ini berlaku, berbaring untuk menghilangkan rasa sakit. Sekiranya rasa sakit dirasakan di sebelah kiri, berbaring di sebelah kanan atau sebaliknya.

Aduan Kekejangan Perut Yang Perlu Diperhatikan

Walaupun biasanya bukan tanda keadaan berbahaya, itu tidak bermaksud kekejangan perut semasa kehamilan dapat dipandang ringan.

Terdapat beberapa gejala yang mengiringi kekejangan perut dan wanita hamil harus sedar, seperti sakit ketika membuang air kecil, kekejangan perut yang terasa sangat berat dan tidak hilang, keluar atau darah dari faraj, muntah, demam, dan menggigil.

Kekejangan perut yang disertai dengan tanda-tanda ini adalah keadaan darurat dan perlu diperiksa dan dirawat oleh doktor secepat mungkin. Oleh itu, walaupun kekejangan perut semasa kehamilan adalah perkara biasa, jangan memandang ringan keluhan ini.