Bentuk Latihan Kecergasan Fizikal untuk Jantung yang Sihat

Sukan sebagai bentuk kecergasan fizikal sangat penting untuk mencegah penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok. Kerana,Gaya hidup yang tidak aktif adalah salah satu faktor risiko utama penyakit jantung.

Hati seseorang akan lebih kuat dan sihat jika dia menjalani kehidupan yang aktif atau rajin bersenam. Semasa bersenam, jantung akan berfungsi dengan optimum untuk mengepam lebih banyak darah ke seluruh badan. Bersenam secara teratur juga membantu mengekalkan saluran darah yang sihat dan memastikan aliran darah yang baik, membakar kalori, menurunkan tekanan darah, mengurangkan kolesterol LDL buruk, meningkatkan kolesterol HDL yang baik, mengekalkan berat badan yang ideal, melegakan tekanan, meningkatkan kesihatan jantung mood dan keyakinan, untuk membantu anda tidur lebih lena.

Latihan Kecergasan Fizikal untuk Jantung

Oleh itu, AhatiPersatuan (AHA) mengesyorkan melakukan senaman sekurang-kurangnya 150 minit seminggu (untuk senaman sederhana) atau 75 minit seminggu (untuk senaman yang kuat). Dengan kata lain, senaman selama 30 minit sehari, lima kali seminggu, cukup untuk meningkatkan kesihatan jantung. Berikut adalah beberapa bentuk latihan kecergasan fizikal yang dapat meningkatkan kesihatan jantung anda:

  • Senamrobik

Senamrobik adalah satu bentuk aktiviti fizikal yang menggunakan kumpulan otot yang besar. Bentuk latihan kecergasan fizikal ini dapat menguatkan jantung dan paru-paru. Selain itu, senamrobik juga dapat meningkatkan kemampuan tubuh menggunakan oksigen.

Sekiranya dilakukan dengan kerap, senamrobik dapat membantu menurunkan denyut jantung dan tekanan darah, serta meningkatkan pernafasan. Latihan aerobik yang boleh anda lakukan merangkumi: berjoging, berjalan, lompat tali, aerobik air atau aerobik impak yang rendah, basikal (luaran atau statik), mendayung, atau menari.

  • regangan (regangan)

Bentuk latihan kecergasan fizikal ini dilakukan untuk meregangkan otot secara perlahan. Meregangkan lengan dan kaki sebelum bersenam membantu menyiapkan otot anda untuk melakukan aktiviti. Bentuk latihan kecergasan fizikal ini juga membantu mencegah kecederaan dan ketegangan otot, serta meningkatkan pergerakan dan fleksibiliti, jika dilakukan setelah bersenam.

  • Pengukuhan (pengukuhan)

Latihan ini dilakukan dengan mengulangi latihan pengecutan otot sehingga otot menjadi letih. Sukan ini mampu melatih dan membina otot anda. Walau bagaimanapun, banyak latihan pengukuhan yang tidak digalakkan untuk pesakit dengan kegagalan jantung.

  • Tai Chi

Tai chi adalah sukan Cina yang berasaskan seni mempertahankan diri. Bentuk latihan kecergasan fizikal ini menggabungkan pergerakan perlahan badan yang berirama, dengan pernafasan dan tumpuan yang mendalam. Melakukan tai chi secara berkala sangat baik untuk kesihatan minda dan badan, termasuk kesihatan jantung.

  • Yoga

Yoga menggabungkan latihan regangan, pernafasan, dan relaksasi. Semua teknik ini bermanfaat untuk jantung. Berlatih yoga secara berkala dapat membantu mengurangkan tekanan (faktor risiko utama penyakit jantung) dan menurunkan risiko penyakit jantung.

  • Zumba

Latihan Zumba dapat membakar 1,000 kalori selama satu jam, asalkan dilakukan dengan betul. Ini bermakna bahawa anda benar-benar beralih ke rentak muzik dan membuat jantung anda lebih cepat.

Senaman baik untuk kesihatan badan dan jantung. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengetahui bentuk senaman fizikal yang sesuai untuk anda, terutamanya jika anda menghidap penyakit jantung. Dan jika anda merasa sakit dada, sakit kepala, lemah, dan sakit di lengan, rahang, atau bahu ketika bersenam, segera pergi ke bilik kecemasan terdekat untuk mendapatkan rawatan.