Ibu, Kenali Punca dan Rawatan Bayi Kuning

Penyakit kuning dalam beberapa hari kelahiran adalah keadaan biasa dan secara amnya tidak berbahaya. Namun, kadang-kadang penyakit kuning juga boleh disebabkan oleh keadaan yang serius dan perlu segera dirawat oleh doktor.

Jaundis atau penyakit kuning secara amnya mempengaruhi bayi baru lahir yang berumur sekitar 1 minggu. Keadaan ini dapat dikenali dengan munculnya sejumlah gejala, termasuk menguningnya kulit dan mata, warna air kencing yang lebih gelap, dan najis yang lebih putih dan pucat.

Sekiranya tidak menyebabkan aduan lain, keadaan ini mungkin bukan perkara yang berbahaya. Walau bagaimanapun, jika bayi yang mengalami penyakit kuning muncul dengan keluhan lain, seperti bayi kelihatan sangat lemah atau mengalami dehidrasi, tidak mahu menyusu, mengalami sawan, atau muncul dalam 24 jam pertama setelah bayi dilahirkan, maka keadaan ini perlu diperhatikan keluar untuk.

Faktor Risiko dan Punca Bayi Kuning yang Perlu Tahu Ibu

Jaundis adalah hasil kadar bilirubin yang tinggi dalam darah bayi. Bilirubin adalah bahan kuning yang dihasilkan oleh tubuh apabila sel darah merah pecah.

Pada asasnya, badan bayi menghasilkan lebih banyak bilirubin daripada orang dewasa. Namun, kerana hati bayi yang bertugas membuang bilirubin belum dapat berfungsi sepenuhnya, maka banyak bilirubin akan terkumpul di dalam badan dan akhirnya menyebabkan gejala penyakit kuning.

Keadaan ini secara amnya dapat diselesaikan sendiri kerana hati bayi berfungsi membuang bilirubin. Namun, dalam keadaan tertentu, penyakit kuning juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan.

Biasanya, keadaan bayi kuning ini yang harus berhati-hati muncul lebih awal (ketika bayi berumur antara 1 - 3 hari) atau bahkan kemudian (ketika dia berusia lebih dari 2 minggu).

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan bayi terkena penyakit kuning:

 • Gangguan hati atau saluran empedu, seperti atresia bilier, Sistik Fibrosis, atau hepatitis.
 • Penyakit berjangkit, seperti sepsis, meningitis, dan jangkitan virus.
 • Kelainan pada sel darah merah bayi, seperti anemia hemolitik, anemia sel sabit dan ketidaksesuaian rhesus.
 • Hipotiroidisme kongenital.
 • Kekurangan oksigen atau hipoksia.
 • Kekurangan enzim, misalnya pada penyakit G6PD.
 • Gangguan genetik.
 • Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Selain itu, bayi juga akan lebih berisiko terkena penyakit kuning jika:

 • Dilahirkan sebelum waktunya atau dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu.
 • Dilahirkan oleh ibu yang menghidap diabetes kehamilan.
 • Tidak mendapat susu ibu atau formula yang mencukupi (untuk bayi yang tidak disusui).
 • Terdapat kecederaan atau lebam pada bayi, misalnya semasa bersalin yang panjang atau sukar.

Pengendalian Yang Betul Untuk Bayi Kuning

Dalam kebanyakan kes, penyakit kuning tidak berbahaya dan akan menjadi lebih baik sendiri dalam 1-2 minggu. Selama ini, anda hanya perlu memberi susu ibu atau formula lebih kerap daripada biasa (8-12 kali sehari).

Namun, jika penyakit kuning tidak bertambah baik setelah 2 minggu atau disebabkan oleh keadaan perubatan berbahaya tertentu, bayi perlu dirawat oleh doktor dan dimasukkan ke hospital.

Untuk mengatasi keadaan bayi yang mengalami penyakit kuning, doktor boleh melakukan beberapa kaedah rawatan dalam bentuk:

Fototerapi

Fototerapi adalah kaedah merawat bayi kuning yang menggunakan pendedahan cahaya khas untuk memusnahkan bilirubin dalam tubuh bayi sehingga mudah dikeluarkan melalui air kencing atau tinja.

Fototerapi sangat berkesan untuk merawat bayi kuning yang mempunyai kesan sampingan yang agak ringan, seperti ruam atau cirit-birit. Semasa menjalani fototerapi, bayi akan diberi perlindungan mata agar sinar fototerapi tidak merosakkan mata bayi.

Suntikan Immunoglobulin (IVIG)

Rawatan ini diberikan sekiranya penyakit kuning yang dihidapi oleh bayi disebabkan oleh jenis darah yang berbeza antara bayi dan ibu. Bayi yang mempunyai jenis darah yang berlainan dapat membawa antibodi tertentu dari ibu dan meningkatkan pengeluaran bilirubin.

Pemberian suntikan imunoglobulin bertujuan untuk mengurangkan antibodi yang menyebabkan kadar bilirubin tinggi.

Pemindahan darah

Sekiranya kedua-dua kaedah di atas tidak berkesan untuk merawat penyakit kuning, maka pemindahan darah mungkin dilakukan.

Kaedah ini dilakukan dengan mengambil darah bayi, kemudian menggantinya dengan darah yang sesuai dari penderma atau bank darah. Prosedur ini biasanya berlangsung selama beberapa jam dan pada masa itu, keadaan bayi akan terus dipantau oleh doktor dan jururawat di hospital.

Sekiranya penyakit kuning tidak berbahaya dan dapat dirawat di rumah, doktor mungkin menyarankan agar bayi disusui lebih kerap dan dikeringkan di bawah sinar matahari pagi.

Walaupun kebanyakan kes penyakit kuning tidak berbahaya, ibu tetap disarankan untuk membawa anak kecil mereka ke pakar pediatrik sekiranya mereka menunjukkan gejala penyakit kuning. Ini kerana pengendalian penyakit kuning yang lewat dapat menyebabkan bayi mengalami komplikasi serius, seperti kerosakan otak akibat penumpukan bilirubin (kernicterus), palsi serebrum, dan kehilangan pendengaran.