Placebo, ubat pseudo yang dapat membuat orang merasa lebih sihat

Placebos adalah "ubat palsu" yang dibuat agar kelihatan seperti ubat sebenar. Ubat ini sering digunakan sebagai perbandingan untuk menguji keberkesanan ubat dalam ujian klinikal. Walaupun tidak mengandungi ubat-ubatan, plasebo boleh memberi kesan semu yang membuat pengguna merasa lebih baik.

Placebos sering disebut sebagai ubat kosong, kerana tidak mengandungi bahan aktif yang mempengaruhi kesihatan sama sekali. Bentuk plasebo boleh dalam bentuk tablet, kapsul, atau cecair suntikan. Namun, ia hanya tepung, gula, atau larutan garam, bahkan mungkin air biasa.

Penggunaan Placebos dalam Penyelidikan Dadah

Placebos sering digunakan dalam ujian klinikal ubat atau vaksin untuk membantu penyelidik memahami dan menilai keberkesanan ubat atau vaksin yang sedang dikaji.

Sebagai contoh, dalam kajian ubat baru untuk menurunkan kolesterol, terdapat dua kumpulan sukarelawan. Satu kumpulan diberi plasebo, sementara kumpulan lain menerima ubat yang sedang diuji. Namun, tidak ada yang tahu ubat mana yang mereka terima.

Para penyelidik kemudian membandingkan kesan ubat dan plasebo dalam dua kumpulan. Dengan cara itu, penyelidik dapat menentukan keberkesanan ubat baru dan melihat apakah ada kesan sampingan dari ubat tersebut.

Walaupun tidak mengandungi bahan aktif, beberapa sukarelawan yang mengambil plasebo dapat merasakan penyakit atau gejala mereka bertambah baik. Fenomena ini disebut kesan plasebo atau kesan plasebo.

Kesan plasebo dan Pencetus

Beberapa kajian menunjukkan bahawa sekitar 21-40% peserta kajian ubat klinikal mengalami kesan plasebo. Kesan ini dapat dilihat dalam pelbagai parameter, seperti perubahan kadar jantung, tekanan darah, keadaan psikologi, intensitas kesakitan, atau bahkan aktiviti otak.

Sebab mengapa kesan plasebo berlaku masih belum diketahui secara pasti. Namun, terdapat beberapa faktor yang diketahui berperanan dalam menyebabkan fenomena ini, iaitu:

1. Tindak balas hormon

Apabila diberi plasebo, otak akan menganggap bahawa ubat tersebut dapat berfungsi untuk merawat penyakit atau keluhan tertentu. Inilah sebabnya mengapa seseorang dapat merasakan peningkatan gejala, seperti kurang sakit, sakit kepala, atau merasa lebih tenang.

Penyelidikan menunjukkan bahawa kesan ini dianggap kerana plasebo dapat merangsang otak untuk menghasilkan pelbagai bahan kimia, seperti endorfin, dopamin, oksitosin, dan serotonin, yang boleh memberi kesan menghilangkan rasa sakit dan menenangkan.

2. Kebetulan

Gejala penyakit atau keadaan tertentu mungkin muncul dan hilang sendiri tanpa rawatan.

Kesan ini juga boleh berlaku pada masa yang sama dengan plasebo, sehingga orang tersebut merasakan bahawa plasebo diberikan untuk melegakan gejala. Ini sering berlaku pada peserta kajian ubat tertentu.

3. Cadangan

Cadangan pemikiran atau sokongan psikologi juga berperanan dalam kemunculan kesan plasebo. Di kalangan peserta kajian, reaksi plasebo lebih cenderung berlaku jika mereka percaya bahawa "ubat" yang diberikan dapat melegakan gejala atau merawat penyakit.

Sebaliknya, apabila mereka ragu-ragu atau tidak yakin akan kesan ubat yang diberikan, kesan plasebo akan lebih sukar untuk muncul.

4. Jenis plasebo

Secara amnya, sukarelawan yang menerima plasebo dalam bentuk suntikan, akan mengalami kesan plasebo yang lebih kuat daripada orang yang mengambil pil atau kapsul plasebo. Ini mungkin berkaitan dengan persepsi seseorang yang berpendapat bahawa ubat suntikan boleh berfungsi lebih baik dan lebih cepat daripada ubat oral.

5. Hubungan doktor-pesakit

Nada suara, pilihan kata, bahasa badan, dan kontak mata dengan doktor dapat membuat seseorang yakin dan percaya akan keberkesanan ubat plasebo yang diambilnya.

Ini dianggap berkaitan dengan kesan plasebo yang boleh membuat sukarelawan merasakan kesan tertentu, walaupun mereka tidak mendapat ubat asli.

Walaupun boleh mempengaruhi keadaan seseorang yang menerima ubat, kesan plasebo dianggap sebagai tanda kegagalan rawatan.

Sekiranya ubat asli dan plasebo memberikan hasil yang sama, baik positif atau negatif, maka ubat tersebut dianggap tidak berkesan. Penyelidik akan sukar membezakan antara kesan plasebo dan kesan ubat sebenar semasa kajian.

Dalam kes tertentu, plasebo juga dapat digunakan sebagai bentuk terapi untuk menghilangkan gejala yang diadukan oleh pesakit.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kesan plasebo hampir sama dengan kesan ubat asli dalam menghilangkan rasa sakit, mengurangkan kegelisahan, menghilangkan kemurungan, dan mengatasi gejala gangguan psikosomatik. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

Placebos boleh membuat seseorang merasa lebih sihat, tetapi mereka bukan ubat sebenar. Sekiranya anda menghidap penyakit, disarankan berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.