Cara Mengambil Ubat Herba dengan Selamat

Ubat-ubatan herba banyak digunakan oleh masyarakat Indonesia untuk mengubati gejala atau penyakit tertentu. Walaupun ubat ini dibuat dari bahan semula jadi dan telah lama digunakan, anda perlu mengetahui cara mengambil ubat herba yang selamat untuk mengelakkan kesan sampingan.

Indonesia terkenal dengan kepelbagaian tanaman dan rempah-rempah yang sering dijadikan bahan untuk ubat-ubatan dan suplemen herba, seperti rumput mutiara, purwoceng, dan daun beluntas. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa ubat herba yang dibuat dari haiwan atau mineral.

Di Indonesia, banyak ubat-ubatan herba dikonsumsi sebagai ubat herba. Namun, sekarang ubat-ubatan herba juga banyak terdapat dalam bentuk serbuk, kapsul, pil, dan teh herba.

Oleh kerana ia dibuat dari bahan semula jadi, ubat herba sering dianggap lebih selamat daripada ubat perubatan. Sebenarnya, ubat-ubatan herba masih boleh menyebabkan kesan sampingan, terutama jika dikonsumsi terlalu banyak atau dalam jangka masa yang lama. Oleh itu, perlu memperhatikan cara pengambilan ubat-ubatan herba.

Peraturan dan Standardisasi Ubat Herba di Indonesia

Ubat-ubatan herba yang telah didaftarkan dengan BPOM RI umumnya selamat untuk dimakan. Di Indonesia, ubat-ubatan herba dikelompokkan menjadi dua jenis, yaitu:

Ubat herba tradisional

Jenis ubat herba ini dikenali sebagai ubat tradisional atau jamu. Bahan-bahannya telah digunakan sejak beberapa generasi dan merupakan resipi warisan budaya Indonesia. Ubat-ubatan herba tradisional kemudian dikelompokkan menjadi jamu, ubat herba standard (OHT), dan fitofarmaseutikal.

Ubat herba bukan tradisional

Jamu ini berasal dari ramuan yang tidak biasa digunakan secara tradisional di Indonesia, tetapi berpotensi memiliki manfaat kesihatan. Walaupun masih jarang digunakan di Indonesia, ubat-ubatan herba bukan tradisional telah digunakan di negara lain sejak beberapa generasi.

Sebelum membenarkan peredaran produk ubat-ubatan herba, BPOM RI akan melakukan serangkaian percubaan saintifik untuk menentukan sama ada produk tersebut mengandungi bahan berbahaya.

Walau bagaimanapun, untuk ubat-ubatan herba yang telah digunakan secara turun temurun, seperti perubatan herba, ujian klinikal biasanya tidak perlu dijalankan lagi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan herba tradisional dapat dikembangkan menjadi ubat-ubatan herba standard (OHT) atau phyto-farmaseutikal, jika disertakan dengan bukti empirikal dan data percubaan klinikal dan bukan klinikal.

Proses pengujian klinikal produk termasuk memeriksa jenis dan bahagian tanaman yang digunakan, kaedah memproses bahan mentah, dan kaedah pengekstrakan yang digunakan.

Selain itu, ubat-ubatan herba yang beredar di Indonesia tidak boleh mengandung Bahan Kimia Ubat (BKO), lebih daripada 1% etil alkohol, narkotik atau bahan psikotropik, serta bahan lain yang dapat membahayakan kesihatan dan membawa akibat yang fatal.

Keberkesanan Klinikal Ubat Herba

Hampir semua tanaman yang digunakan sebagai ubat herba mempunyai kesan antioksidan. Berkat kandungan antioksidan yang tinggi, ubat-ubatan herba sering dikonsumsi untuk menjaga kesihatan dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit, seperti barah, demensia, diabetes, dan aterosklerosis.

Terdapat juga ubat-ubatan herba yang mempunyai sifat anti-radang, antibakteria, antijamur, dan anti-sakit. Itulah sebabnya, ubat herba juga sering digunakan untuk mengubati demam dan sakit akibat keradangan atau jangkitan.

Walau bagaimanapun, data mengenai keberkesanan ubat-ubatan herba untuk rawatan penyakit masih sangat terhad. Walaupun ada banyak orang yang merasa lebih baik setelah mengambil ubat herba, tidak sedikit juga yang mengalami kesan sampingan, seperti gangguan pencernaan, pening, reaksi alergi, atau bahkan keracunan.

Walaupun umumnya dianggap semula jadi, itu tidak bermaksud bahawa ubat-ubatan herba benar-benar selamat, terutama jika tidak digunakan dengan betul. Oleh itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat-ubatan herba, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau mengambil ubat dari doktor.

Petua Selamat Mengambil Ubat Herba

Sebilangan besar bahan semula jadi yang digunakan sebagai ubat herba selamat untuk dimakan. Walaupun begitu, ubat-ubatan herba masih berpotensi menyebabkan kesan sampingan. Maklumat mengenai kemungkinan kesan sampingan biasanya disenaraikan pada bungkusan produk ubat herba.

Untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya, ikuti petua ini semasa mengambil ubat herba:

  • Pastikan produk herba telah didaftarkan dengan BPOM RI.
  • Periksa tarikh luput produk.
  • Ikuti arahan penggunaan dan dos yang tertera pada pakej.
  • Hubungi khidmat pelanggan produk herba jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk mereka.
  • Rujuk doktor terlebih dahulu sebelum mengambil ubat herba.
  • Berhenti menggunakan ubat herba jika gejala tidak membaik atau bertambah buruk.

Tidak semua orang juga boleh mengambil ubat-ubatan herba. Terdapat beberapa kumpulan yang perlu menghindari pengambilan ubat-ubatan herba, iaitu:

  • Ibu mengandung dan menyusui
  • Orang yang akan menjalani pembedahan
  • Orang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti gangguan fungsi hati, fungsi buah pinggang terganggu, atau penyakit autoimun

Selain itu, ubat-ubatan herba tidak boleh diminum bersama ubat-ubatan tertentu, seperti obat penurun tekanan darah, obat penipisan darah, dan ubat diabetes, kerana boleh menyebabkan interaksi ubat dan kesan sampingan yang serius.

Penggunaan ubat herba tidak boleh sewenang-wenangnya, terutama jika digunakan untuk merawat penyakit. Agar tidak mengalami kesan sampingan yang berbahaya, gunakan kaedah di atas untuk mengambil ubat herba dengan selamat.

Di samping itu, jangan lupa berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ubat herba. Dengan cara itu, doktor dapat menentukan sama ada ubat-ubatan herba selamat untuk keadaan anda, dan juga menentukan jenis dan dos ubat-ubatan herba yang sesuai dengan keperluan anda.