Stimuno Kanak-kanak - Faedah, dos dan kesan sampingan

Stimuno sirap atau Stimuno anak adalah perubatan yang mana berfungsi untuk meningkatkan daya tahan badan (sistem imun). Ubat ini mengandungi meniran hijau (Phyllanthus niruri) standard dan melalui pelbagai proses pemprosesan.

Dengan meningkatkan sistem imun, Stimuno kanak-kanak dapat mencegah atau mempercepat penyembuhan penyakit berjangkit. Stimuno kanak-kanak boleh didapati dalam bentuk dos sirap.

Produk Stimuno Amahu

Sirap Stimuno atau produk Stimuno kanak-kanak boleh didapati dalam 3 varian rasa, iaitu rasa asli buah tutty, wain dan buah oren. Setiap 5 ml sirap mengandungi 25 mg ekstrak meniran hijau yang dibungkus dalam botol 60 ml dan 100 ml, serta pek batang atau sachet satu minuman.

Mengenai Anak Stimuno

Bahan-bahan aktifMeniran Hijau
kumpulanUbat percuma
KategoriPhytopharmaceuticals
ManfaatMeningkatkan sistem imun
Dimakan olehKanak-kanak> 1 tahun
Kategori kehamilan dan penyusuanKategori N: Tidak dikategorikan.

Wanita hamil dan menyusui tidak digalakkan mengambil Stimuno. Bercakap dengan doktor anda mengenai faedah dan risiko.

Bentuk ubatSirap

Dos Anak Stimuno

Stimun kanak-kanak boleh dimakan oleh kanak-kanak yang berumur lebih dari 1 tahun. Dos Stimuno untuk kanak-kanak atau sirap Stimuno adalah 5 ml, bersamaan dengan 1 sudu penyukat atau 1 sachet, 1-3 kali sehari, atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Cara Mengambil Stimuno Kanak-kanak

Sentiasa baca maklumat yang tertera di label Stimuno kanak-kanak atau ikuti arahan doktor semasa mengambil Stimuno kanak-kanak.

Simpan sirap Stimuno pada suhu bilik. Jangan lupa tutup botol dengan ketat setelah dibuka. Lindungi sirap Stimuno dari sinar matahari langsung dan jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Kontraindikasi dan Amaran Perangsang Kanak-kanak

Meniran Hijau atau Phyllanthus niruri Bahan-bahan yang terdapat dalam Stimuno telah diseragamkan dan telah melalui pelbagai proses pemprosesan. Hingga kini belum ada laporan dan data yang menyebutkan interaksi Stimuno Anak dengan ubat atau ramuan lain.

Elakkan mengambil sirap Stimuno jika anak anda mempunyai sejarah alergi terhadap meniran hijau dan bahan-bahan yang terdapat dalam ubat ini. Penggunaan ubat ini juga tidak digalakkan jika anak anda mempunyai penyakit autoimun. Sekiranya anda ragu-ragu atau anak anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, berjumpa doktor sebelum mengambil ubat atau ramuan.

Sebagai tambahan, jika anak anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah mengambil sirap Stimuno, berjumpa doktor dengan segera.

Kesan Sampingan Stimuno Kanak-kanak

Hingga kini, berdasarkan kajian yang dilakukan terhadap pengguna, tidak ada kesan sampingan dari penggunaan Stimuno pada kanak-kanak.