Kenali 6 Jenis Penyakit Lidah

Penyakit lidah boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari menjaga kebersihan lidah hingga sistem kekebalan tubuh yang lemah. Ketahui jenis penyakit lidah sehingga anda dapat mengambil langkah pencegahan dan rawatan yang sesuai.

Lidah adalah organ dengan tisu otot yang membolehkan manusia merasakan, menelan, dan bercakap. Lidah dilapisi dengan membran merah jambu (mukosa) dan lebam kecil (papillary) yang memberikan tekstur kasar sebagai tempat berkumpulnya ribuan selera untuk pelbagai rasa.

Kelalaian dalam menjaga kebersihan lidah, pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan, dan tabiat merokok boleh mencetuskan masalah pada lidah sehingga mengganggu fungsi lidah.

Pelbagai Jenis Penyakit Lidah

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh berlaku pada lidah bersama dengan langkah-langkah rawatan yang boleh diambil.

1. Leukoplakia

Leukoplakia adalah tompok putih yang dapat muncul di permukaan lidah, gusi, atau dinding dalam pipi. Penyakit lidah ini dikaitkan dengan merokok atau mengunyah tembakau dan pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan.

Secara umum, leukoplakia akan sembuh dengan sendirinya tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, jika tompok-tompok putih itu berterusan selama lebih dari 2 minggu, anda harus berjumpa doktor. Ini kerana beberapa kes leukoplakia berisiko terkena barah lidah.

2. Candidiasis

Candidiasis berlaku apabila kulat Candida albicans berkembang di lapisan lidah. Penyakit lidah ini biasanya lebih berisiko pada orang dengan sistem imun yang lemah atau menjalani rawatan dengan kortikosteroid.

Candidiasis juga lebih berisiko untuk orang tua, anak kecil, dan bayi. Doktor akan memberikan rawatan dalam bentuk pemberian ubat antijamur untuk merawat kandidiasis.

3. Kanser mulut

Anda perlu berhati-hati jika terdapat benjolan yang terus tumbuh atau membesar di kawasan lidah, kerana boleh menjadi tanda barah mulut.

Penyakit lidah ini lebih berisiko bagi perokok aktif dan orang yang mengambil minuman beralkohol secara berlebihan. Pada peringkat awal, benjolan yang muncul biasanya tidak menyakitkan, tetapi anda disarankan untuk tidak mengabaikan keadaan ini.

4. Sindrom lidah sakit

Rasa lidah seperti hangus oleh air panas adalah masalah yang agak biasa. Keadaan ini juga dapat dialami oleh beberapa wanita yang pernah mengalami menopaus. Sindrom lidah menyengat umumnya tidak berbahaya dan biasanya disebabkan hanya oleh masalah saraf ringan.

5. Lidah hitam dan berbulu

Lidah boleh mengalami penumpukan bakteria pada papillae. Bakteria inilah yang menjadikan lidah kelihatan berbulu dan hitam. Secara amnya, keadaan ini tidak dikelaskan sebagai serius. Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk menjaga kebersihan mulut dengan lebih baik dan menjaga lidah anda.

Orang yang menjalani kemoterapi atau sering mengambil antibiotik lebih berisiko mengalami keadaan seperti ini.

6. Glossitis atropik

Glossitis atropik atau keradangan lidah dicirikan oleh bengkak dan kemerahan lidah dan tekstur lidah menjadi licin dan licin. Penyakit lidah ini boleh berlaku kerana kekurangan vitamin B12, asid folik, atau zat besi.

Gejala glossitis atropik dapat dirawat dan dicegah dengan menjaga kebersihan gigi dan mulut, memenuhi keperluan vitamin dan mineral, dan mengambil antibiotik yang mencukupi.

Sebilangan besar penyakit lidah umumnya tidak serius dan dapat diubati dengan cepat. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya berjumpa doktor sekiranya terdapat masalah dengan lidah atau mulut anda.

Jangan lupa menjaga kebersihan lidah anda dengan kerap menggosok gigi dan menggosok lidah anda dengan lembut, berhenti merokok, dan mengehadkan pengambilan minuman beralkohol untuk mengelakkan penyakit lidah.