Kandungan buah naga merah dan khasiatnya untuk tubuh

Bukan hanya rasanya yang enak, kandungan buah naga merah juga sangat pelbagai. Selain baik untuk memenuhi pengambilan nutrisi harian anda, kandungan vitamin dan mineral dalam buah naga merah juga baik untuk menjaga tubuh yang sihat.

Buah naga adalah salah satu buah yang biasa dimakan oleh masyarakat Indonesia. Buah ini mempunyai kulit yang kelihatan bersisik dan merah keunguan. Berdasarkan warna daging, buah naga terdiri daripada 2 jenis, iaitu buah naga putih dan buah naga merah.

Anda mungkin tertanya-tanya adakah kandungan nutrien buah naga merah berbeza dengan kandungan buah naga putih. Anda mesti tahu, walaupun mempunyai warna daging yang berbeza, kandungan nutrisi buah naga tidak jauh berbeza.

Kandungan dan Faedah Buah Naga Merah

Buah naga adalah sejenis buah yang rendah kalori. Dalam hidangan buah naga (kira-kira 100 gram) hanya terdapat kira-kira 60 kalori. Buah ini juga tidak mengandungi lemak. Walau bagaimanapun, kandungan nutrien buah naga cukup tinggi. Berikut adalah beberapa kandungan buah naga dan faedahnya untuk kesihatan tubuh anda:

1. Vitamin C

Kandungan vitamin C dalam buah naga berfungsi sebagai antioksidan yang baik untuk melindungi tubuh dari paparan radikal bebas. Kandungan vitamin C dalam buah naga juga baik untuk merangsang pembentukan kolagen, menjaga daya tahan, dan membantu penyerapan zat besi sehingga tubuh tidak kekurangan darah.

2. Vitamin B2 dan vitamin B3

Selain vitamin C, buah naga juga mengandung vitamin B2 dan vitamin B3. Kedua-dua vitamin ini berperanan penting dalam menjaga kelancaran metabolisme badan dan menjaga kesihatan tisu badan. Pengambilan vitamin B yang mencukupi juga dipercayai dapat mengurangkan risiko beberapa penyakit, seperti migrain, katarak, preeklamsia, dan penyakit jantung. Vitamin B juga dikatakan berperanan penting dalam menjaga kesihatan saraf badan.

3. Magnesium

Buah naga adalah salah satu jenis buah yang mengandungi banyak magnesium. Berkat ramuan ini, buah ini dapat mencegah dan melegakan kekejangan otot, meningkatkan stamina dan prestasi semasa bersenam, menjaga kesihatan dan fungsi jantung, dan menurunkan tekanan darah. Magnesium juga dapat menurunkan risiko kemurungan, diabetes jenis 2, dan hipertensi, serta melegakan gejala migrain dan sindrom pramenstruasi.

4. Besi

Zat besi adalah sejenis mineral yang sangat penting bagi tubuh manusia kerana ia bertindak sebagai bahan mentah untuk membuat sel darah merah. Sekiranya badan kekurangan zat besi, pengeluaran sel darah merah di dalam badan akan menurun. Akibatnya, anda berisiko terkena anemia atau kekurangan darah.

Buah naga mempunyai kandungan zat besi yang cukup tinggi, sehingga dapat memenuhi pengambilan zat besi yang diperlukan oleh tubuh dan mencegah Anda dari berbagai masalah kesihatan yang disebabkan oleh kekurangan zat besi. Kandungan zat besi dalam buah naga ini menjadikannya salah satu pilihan buah penguat darah yang boleh anda pertimbangkan.

5. Kalsium

Kalsium diperlukan oleh badan untuk mengekalkan kekuatan tulang. Selain itu, jantung, otot, dan saraf juga memerlukan kalsium untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan kalsium dalam badan dapat meningkatkan risiko osteoporosis.

Namun, anda tidak perlu risau, kerana buah naga juga mengandung kalsium di dalamnya. Selain memakan susu, anda boleh mengambil buah naga untuk memenuhi keperluan kalsium harian anda.

6. Antioksidan

Buah naga adalah sejenis buah yang kaya dengan antioksidan dan agen pewarna semula jadi yang disebut antosianin. Bahan inilah yang memberi buah naga warna merah terang. Kandungan buah naga diketahui melindungi sel dan tisu badan dari kerosakan radikal bebas dan bahkan dapat mengurangkan risiko barah.

Setelah memakan buah naga merah, warna air kencing dan tinja anda mungkin kelihatan kemerahan. Namun, anda tidak perlu risau kerana ini adalah perkara biasa dan tidak berbahaya. Air kencing dan najis berwarna kemerahan disebabkan oleh zat anthocyanin yang terkandung dalam buah naga merah.

Selain kandungan di atas, buah naga juga mengandung banyak serat sehingga dapat melancarkan pencernaan. Dengan kerap memakan sayur-sayuran dan buah-buahan berserat tinggi, termasuk buah naga, anda dapat mencegah sembelit.

Petua Menyelamatkan Buah Naga

Buah naga boleh dimakan secara langsung setelah dicuci. Namun, anda harus memotong dan memisahkan daging dan kulit. Sekiranya anda ingin menyimpan buah naga lebih lama, anda boleh mencuba mengikuti beberapa petua berikut:

  • Balutkan buah naga terlebih dahulu di dalam beg plastik sebelum menyimpannya di dalam peti sejuk.
  • Elakkan memotong buah naga jika tidak dimakan dengan segera.
  • Sekiranya anda sudah memotong buah naga tetapi belum selesai memakannya, anda boleh menyimpannya di dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kesegaran atau menyimpannya di dalam bekas kedap udara. peti sejuk beku.
  • Jangan makan buah naga jika dagingnya berubah menjadi coklat dan mempunyai tekstur yang lembut.

Walaupun buah naga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, tidak semua orang dapat memakan buah ini. Terdapat sebilangan orang yang mempunyai alahan terhadap buah naga. Walau bagaimanapun, ini sangat jarang dijumpai. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu dan tidak pasti sama ada anda boleh memakan buah naga atau tidak, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikannya. Begitu juga jika anda mengambil ubat biasa dari doktor.