Jangan terkejut jika mulut anda terasa pahit, ini adalah alasan perubatan

Terdapat pelbagai penyebab rasa pahit di mulut. Bermula dari asid perut yang naik ke kerongkongan, pengambilan ubat, hingga kesan sampingan dari rawatan barah, iaitu kemoterapi.

Bercakap tentang mulut yang terasa tidak enak, umumnya terdapat masalah kesihatan mulut yang berkaitan dengannya. Dari segi perubatan, gangguan ini disebut dysgeusia. Gejala yang biasanya diadukan oleh orang yang mengalami disgeusia adalah rasa mulut masam, pahit, atau masin seolah-olah disentuh oleh logam. Walaupun untuk keadaan yang lebih teruk, mulut terasa tengik atau busuk.

Mulut manusia mempunyai sekitar sepuluh ribu tunas rasa yang tersebar di lidah, atap mulut, dan esofagus yang bersempadan dengan tekak. Setiap selera mempunyai reseptor sel deria untuk memilih rasa dalam makanan atau minuman. Selera ini dapat menangkap lima rasa utama, iaitu manis, masin, masam, pahit, gurih (umami).

Pengambilan ubat, perubahan hormon, tahap kesihatan seseorang, dan juga kehamilan, boleh menjadi penyebab perubahan rasa di mulut.

Mulut Pahit dari Dadah

Seseorang yang mengambil ubat untuk merawat penyakit dapat merasakan rasa pahit di mulut, terutama pada pesakit tua. Biasanya pasukan perubatan menyelesaikannya dengan memberikan cecair yang telah ditambah dengan garam atau gula sebagai pengambilan dan peneutralan dari mulut yang terasa pahit.

Ubat yang boleh menyebabkan rasa pahit di mulut termasuk antibiotik, ubat untuk penyakit jantung dan kawalan tekanan darah, ubat antijamur, kortikosteroid, ubat kemoterapi, penstabil mood dan antipsikotik, kepada makanan tambahan tertentu seperti tablet zat besi.

Untuk mengurangkan rasa pahit di mulut, anda boleh membilas mulut dengan air, menyikat seluruh bahagian dalam mulut anda dengan ubat gigi, bilas mulut anda dengan ubat kumur, minum banyak air, kunyah permen karet bebas gula, dan berhenti merokok.

Mulut Pahit untuk Wanita Hamil

Walaupun tidak begitu biasa, ada wanita hamil yang mengalami dysgeusia, terutama pada awal kehamilan. Rasa tidak enak di mulut ini diduga disebabkan oleh adanya hormon kehamilan.

Agar rasa pahit di mulut wanita hamil tidak terlalu mengganggu, ia dapat dielakkan dengan beberapa cara, yaitu:

 • Meneutralkan dengan garam

  Kadang kala, rasa tidak sedap di mulut ini boleh terjadi kerana wanita hamil sensitif terhadap makanan manis. Tambahkan sedikit garam ke makanan manis yang akan dimakan.

 • Tambahkan rasa masam

  Rasa pahit di mulut dapat dihilangkan dengan memakan makanan yang terasa masam. Contohnya, air dengan jus lemon atau daging yang direndam dalam cuka atau jus limau sebelum dimasak. Selain membantu menghilangkan rasa pahit di mulut, rasa masam dapat merangsang pengeluaran air liur dan juga rasa.

 • makan apa sahaja

  Sekiranya anda tidak dapat makan makanan tertentu kerana ia menimbulkan rasa pahit di mulut anda, makanlah apa sahaja yang boleh anda makan. Sebaliknya, tidak perlu takut kekurangan nutrisi kerana rasa tidak sedap di mulut akan beransur hilang ketika kehamilan memasuki trimester kedua dan anda boleh mula menguruskan pemakanan seimbang lagi. Anda juga boleh berjumpa dengan pakar kandungan anda sekiranya keadaan ini membuat anda risau.

 • Gosok gigi lebih kerap

  Gosok gigi lebih kerap mungkin akan menghilangkan rasa pahit di mulut anda. Jangan lupa, juga sikat permukaan lidah dan bumbung mulut. Setelah menggosok gigi, berkumur dengan larutan baking soda untuk meneutralkan tahap pH dengan nisbah sudu besar baking soda hingga 1 cawan air.

 • Pengambilan vitamin yang boleh dikunyah

  Terdapat satu cara lagi untuk mengatasi masalah mulut yang pahit, iaitu meminta doktor anda untuk mengunyah vitamin. Vitamin kehamilan yang diambil dengan mengunyah boleh meneutralkan rasa yang tidak menyenangkan. Tetapi ingat, jangan keterlaluan.

Banyak perkara boleh menjadi penyebab rasa pahit di mulut, tetapi sebelum melakukan rawatan, ada baiknya anda mengetahui punca sebenar pahit mulut terlebih dahulu. Dapatkan nasihat doktor sekiranya rasa pahit mulut tidak bertambah baik, atau menyukarkan anda makan kerana rasanya yang menjengkelkan.