Insisi: Dirawat Sendiri atau Mesti oleh Doktor

Luka sayatan, sebagai contoh kerana dipotong dengan pisau semasa memotong makanann,boleh menyebabkan kesakitan dan risiko jangkitan jika tidak dirawat dengan baik. Untuk itu, anda mesti tahu terlebih dahuluApa jenis sayatan yang boleh dirawat sendiri, dan jenis sayatan itu mesti dikendalikan doktor.

Berdasarkan keparahannya, luka sayatan dibahagikan kepada dangkal dan dalam. Luka sayatan cetek hanya menutup lapisan kulit. Sementara luka sayatan dalam, dapat mencapai lebih dari 1 cm dan dapat mempengaruhi tendon, otot, ligamen, saraf, saluran darah, dan bahkan tulang.

Sayatan yang boleh dirawat Milik di rumah

Luka sayatan dangkal dapat ditangani secara bebas. Berikut adalah langkah-langkah untuk merawat luka yang boleh dilakukan di rumah:

 1. Basuh tangan dengan air bersih dan sabun sebelum membersihkan luka.
 2. Basuh luka dengan air bersih yang mengalir. Sekiranya sayatan besar atau panjang, jangan gunakan larutan disinfektan atau antiseptik (hidrogen peroksida, alkohol atau Povidoine Iodin) untuk membersihkan luka, kerana larutan ini dapat merosakkan dan merengsakan kulit.
 3. Tekan luka dengan kain bersih atau kain kasa steril, dan letakkan bahagian badan yang cedera lebih tinggi daripada dada untuk mengawal pendarahan dan pembengkakan.
 4. Sekiranya luka cukup besar, tutup dengan kain kasa steril dan pembalut. Adapun luka kecil, biarkan terbuka sehingga sembuh sendiri.
 5. Gel lidah buaya boleh digunakan pada potongan dangkal untuk mempercepat penyembuhan. Anda boleh menggunakan produk gel aloe vera yang dibungkus atau gel dari bahagian dalam tanaman aloe segar yang telah dipotong dan duri dikeluarkan.
 6. Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit di kaunter, seperti paracetamol. Elakkan mengambil aspirin untuk menghilangkan rasa sakit, kerana ubat ini mempunyai risiko menyebabkan pendarahan.
 7. Sekiranya terdapat lebam atau bengkak di sekitar luka, sapukan kompres sejuk, misalnya menggunakan ketulan ais yang dibalut dengan kain. Ingat, elakkan meletakkan ketulan ais terus ke luka. Tekan kawasan lebam atau bengkak dengan kompres.
 8. Pastikan luka kering dan bersih selama 5-7 hari.
 9. Elakkan menggaru atau mengelupas bekas luka atau kudis yang terbentuk di atas luka.
 10. Elakkan merokok, minum alkohol, dan tekanan yang berlebihan semasa penyembuhan luka, kerana ini boleh mengganggu dan melambatkan proses penyembuhan.

Potongan Yang Harus Diubati oleh Doktor

Luka sayatan dalam perlu dirawat oleh doktor dan sering memerlukan jahitan. Pada luka yang dalam, seperti yang disebabkan oleh mesin pemotong, lapisan di bawah kulit dapat dilihat dan pendarahan yang cepat dan mendalam dapat terjadi, terutama jika saluran darah besar dipotong.

Dapatkan rawatan perubatan segera di kemudahan kesihatan terdekat. Jangan berlengah lebih dari 6 jam, jika sayatan itu lebar atau dalam. Kelewatan rawatan perubatan untuk luka seperti ini boleh menyebabkan kejutan akibat pendarahan berterusan, atau jangkitan teruk.

Selain insisi mendalam yang memerlukan perhatian perubatan segera, ada juga beberapa keadaan insisi yang perlu diperiksa oleh doktor, yaitu:

 1. Luka kelihatan sangat kotor dan sukar dibersihkan. Dalam keadaan luka ini, doktor dapat memberikan vaksin tetanus dan tetanus immunoglobulin untuk mencegah tetanus, terutama jika anda tidak pernah menerima vaksin tetanus toxoid (TT) atau belum menerima vaksin tetanus toxoid. penggalak TT dalam 10 tahun kebelakangan.
 2. Memotong dari calar atau gigitan haiwan.
 3. Luka di kawasan yang terdedah atau sensitif, seperti muka, kulit kepala, dan sekitar alat kelamin; atau di kawasan sekitar sendi.
 4. Luka disebabkan oleh kemalangan atau hentaman kuat dan mungkin terdapat pendarahan yang sukar dilihat di bawah tisu kulit.
 5. Terdapat demam, luka kelihatan merah dan bengkak, atau nanah muncul dari luka. Luka seperti ini mungkin sudah dijangkiti dan memerlukan rawatan daripada doktor, misalnya dalam bentuk antibiotik.
 6. Pesakit dengan luka mempunyai sejarah diabetes, gangguan pembekuan darah, mengambil ubat penipisan darah, atau menjalani kemoterapi.
 7. Pendarahan tidak berhenti setelah luka ditekan selama lebih dari 10 minit atau darah keluar dengan banyaknya.
 8. Kesakitan pada luka tidak hilang walaupun selepas mengambil ubat penahan sakit.
 9. Rasa kebas di kawasan sekitar luka.
 10. Luka tidak sembuh selama berminggu-minggu.

Tangani sayatan dengan cara yang betul, dan jangan ragu untuk berjumpa doktor jika perlu. Semasa tempoh pemulihan, tenangkan fikiran dan jaga kesihatan anda dengan makan makanan berkhasiat, cukup rehat dan tidur, minum air secukupnya, dan tidak merokok dan minum alkohol.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti