Formalin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Formaldehid atau fOrmaline adalah ubat yang boleh digunakan dalam rawatan ketuat kulit. Formalin juga sering dikenali sebagai pengawet.

Ketuat adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan virus papillomavirus manusia (HPV). Formalin berfungsi dengan menghalang pertumbuhan kulit yang tidak normal dan membunuh virus yang menyebabkan ketuat.

Selain merawat ketuat, formalin juga dapat digunakan untuk merawat bau peluh atau berpeluh berlebihan pada kaki.

Tanda dagangan Formalin: -

Apa ituFormalin

kumpulanUbat preskripsi
KategoriSalap
ManfaatMengatasi ketuat, peluh berbau, peluh berlebihan di kaki, dan sebagai pengawet
Digunakan oleh Matang
Formalin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C:Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin

Tidak diketahui sama ada formalin boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor.

Bentuk ubatSalap

Amaran Sebelum Menggunakan Formalin

Sebelum menggunakan formalin, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

  • Jangan gunakan formalin jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, merancang untuk hamil, atau sedang menyusu.
  • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan formalin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Formalin

Dos am formalin sebagai ubat topikal sekali sehari. Ubat ini digunakan dengan menggunakan lapisan nipis kulit yang ditumbuhi ketuat atau kawasan lain yang ingin dirawat. Perlu diingat, ubat ini hanya boleh digunakan berdasarkan preskripsi doktor.

Cara Menggunakan Formalin dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada label pembungkusan ubat sebelum menggunakan formalin. Jangan mengurangkan atau menambah dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Basuh tangan sebelum dan selepas menggunakan formalin. Sekiranya anda akan menggunakan ubat pada kulit tangan anda, jangan cuci tangan selepas menggunakan ubat tersebut.

Sebelum menggunakan formalin, basuh dan keringkan kulit yang akan dioleskan. Jangan gunakan ubat dengan jari anda. Gunakan alat pelincir yang disediakan atau Putik kapas untuk memohon ubat pada ketuat.

Formalin adalah ubat luaran yang digunakan untuk kulit. Elakkan menggunakan formalin ke wajah, terutama di sekitar mata, hidung, dan mulut.

Simpan formalin di tempat yang kering dan elakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Formalin dengan Dadah Lain

Penggunaan formalin dapat mengurangkan keberkesanan ubat antimikrobial. Selain itu, pengambilan formalin dengan disulfiram atau kalsium karbimida juga dapat meningkatkan risiko kesan sampingan.

Untuk selamat, selalu berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang ubat, makanan tambahan, atau produk herba yang anda ambil.

Kesan dan Bahaya Sampingan Formalin

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul selepas menggunakan formalin:

  • Kemerahan atau kerengsaan kulit
  • Mengeraskan kulit
  • Perubahan warna kulit yang dilumurkan menjadi lebih ringan daripada kawasan sekitarnya
  • Hubungi dermatitis, yang boleh dicirikan oleh ruam gatal di kawasan yang diburukkan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat setelah menggunakan ubat ini.