Ketahui hormon yang menyebabkan jerawat dan bagaimana mengatasinya

Selama ini, banyak orang mengaitkan jerawat dengan kebersihan kulit yang tidak dijaga. Malah, hormon juga boleh menyebabkan jerawat. Hormon penyebab jerawat ini boleh menjadi masalah jika tahapnya terlalu tinggi atau terlalu rendah.

Perubahan dan ketidakseimbangan tahap hormon tertentu dalam badan boleh menyebabkan kulit menjadi berminyak atau kering. Akibatnya, kulit menjadi lebih rentan terhadap jerawat. Itulah sebabnya, hormon ini dianggap sebagai hormon penyebab jerawat.

Ini adalah hormon yang menyebabkan jerawat

Jerawat boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan tahap hormon berikut:

Hormon androgen

Peningkatan tahap hormon androgen, iaitu testosteron, boleh mencetuskan kelenjar minyak untuk menghasilkan minyak berlebihan di wajah. Kesannya, pori-pori kulit dapat tersumbat dan jerawat muncul.

Peningkatan tahap hormon yang menyebabkan jerawat boleh disebabkan oleh beberapa perkara, mulai dari akil baligh, kehamilan, hingga pengambilan jenis ubat tertentu atau pil kawalan kelahiran.

Hormon estrogen

Estrogen juga merupakan hormon yang menyebabkan jerawat. Tidak seperti testosteron, yang boleh menyebabkan jerawat ketika tahapnya terlalu tinggi, estrogen boleh menyebabkan jerawat jika tahapnya terlalu rendah.

Beberapa keadaan yang boleh menyebabkan penurunan kadar hormon estrogen adalah haid, perimenopause, penyakit buah pinggang, anoreksia, atau latihan berlebihan..

Cara Mengatasi Jerawat Kerana Ketidakseimbangan Hormon

Jerawat akibat perubahan tahap hormon perlu dirawat dengan baik agar tidak bertambah buruk. Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk merawat jerawat akibat hormon adalah:

Menjaga kebersihan kulit

Seperti yang disebutkan di atas, hormon boleh menyebabkan kulit menjadi berminyak atau kering. Dalam keadaan seperti ini, kotoran mudah melekat, bakteria mudah dibiakkan, dan kulit juga mudah teriritasi. Oleh itu, anda mesti menjaga kebersihan kulit yang baik agar jerawat tidak kelihatan dengan mudah.

Sekiranya kulit anda berminyak, basuh wajah anda sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Pilih pencuci muka yang khusus untuk wajah berminyak dan gunakannya toner selepas itu. toner dapat membantu menghilangkan minyak berlebihan, sambil mengecilkan pori.

Sekiranya kulit anda kering, jangan lupa untuk selalu menggunakan pelembap. Pilih pelembap yang bebas minyak dan bukan komedogenik supaya jerawat tidak bertambah teruk.

Menggunakan ubat jerawat

Untuk mengatasi jerawat yang degil, anda boleh menggunakan ubat jerawat. Namun, pilih ubat jerawat yang sesuai dengan jenis kulit anda.

Untuk kulit berminyak, gunakan ubat jerawat yang mengandungi retinoid, benzoil peroksida, dan asid salisilik. Sementara itu, untuk kulit kering, hindari ubat jerawat yang mengandungi benzoil peroksida, asid salisilat, dan asam azelaic kerana boleh menyebabkan kulit menjadi kering lebih banyak lagi.

Mengambil ubat tertentu

Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi jerawat yang disebabkan oleh hormon tidak hilang, anda harus berjumpa doktor kulit. Doktor akan menetapkan ubat-ubatan yang dapat menyeimbangkan tahap hormon, sehingga jerawat dapat sembuh dan tidak muncul kembali. Contoh ubat yang boleh diberikan adalah pil kawalan kelahiran dan antiandrogen.

Untuk membantu merawat jerawat, anda juga disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan mengekalkan berat badan yang sihat. Sebabnya, kegemukan atau kegemukan boleh menyebabkan ketidakseimbangan tahap hormon yang menyebabkan jerawat. Juga, elakkan menyentuh atau memerah jerawat kerana boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk dan meradang.