Fakta mengenai Kebaikan Kunyit Putih untuk Kesihatan

Kunyit diyakini dapat membantu mengatasi beberapa keluhan atau penyakit kesihatan, seperti: pedih ulu hati, sakit sendi, sakit perut, cirit-birit, hingga kemurungan. Kunyit putih adalah salah satu jenis kunyit yang dipercayai mempunyai banyak manfaat kesihatan, walaupun kunyit jenis ini jarang dijumpai.

Kunyit tergolong dalam keluarga halia. Kunyit putih atau dikenali sebagai kunyit putih, atau Zedoary (Curcuma zedoaria) dipercayai dapat merawat pelbagai jenis penyakit. Beberapa kelebihan kunyit putih termasuk analgesik atau anti-sakit, anti-alergi, ubat ulser perut, asid perut, antitoksin (penawar racun ular), dan anti-radang.

Khasiat Kunyit Putih untuk Kesihatan

Kunyit kuning lebih senang dijumpai berbanding kunyit putih. Namun, manfaat kunyit putih untuk kesihatan tidak boleh dipandang rendah. Bermula dari akar, minyak dan daun kunyit putih, ia boleh dijadikan ubat.

Tumbuhan ini, yang biasanya dijumpai di Bangladesh, Sri Lanka, India, China, Jepun, Brazil, Nepal, dan Thailand, secara tradisional digunakan oleh masyarakat sebagai ubat untuk mengatasi gangguan haid, dispepsia, muntah, dan barah.

Walaupun masih diteliti, kunyit putih diyakini mempunyai banyak manfaat kesihatan. Penjelasan mengenai kelebihan kunyit putih lebih jauh, iaitu:

 • Antibakteria dan antijamur

  Kunyit putih dipercayai dapat mengurangkan bilangan mikroba di dalam mulut. Keberkesanannya sama dengan produk ubat kumur di pasaran. Selain itu, ekstrak dari kunyit putih juga dipercayai dapat menghalang aktiviti kulat pada tubuh manusia.

 • Melegakan kesakitan

  Kunyit putih juga dipercayai digunakan sebagai analgesik atau ubat untuk menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, kesan analgesik ini bergantung pada dos yang digunakan.

 • Ubat ulser

  Tepung dari akar kunyit putih diyakini dapat mengurangkan jumlah dan keasidan jus gastrik, sehingga dapat digunakan sebagai obat ulser perut. Walau bagaimanapun, faedah ini masih memerlukan penyelidikan klinikal lebih lanjut pada manusia.

 • Antiracun

  Ekstrak kunyit putih juga dipercayai anti racun atau penawar racun ular. Ini boleh berlaku kerana kunyit putih dapat menghalang aktiviti racun ular.

 • Antikeradangan

  Tumbuhan ini juga dipercayai digunakan sebagai ubat untuk mengatasi keradangan atau pembengkakan.

 • Anti barah

  Kunyit putih dipercayai dapat membantu proses penyembuhan barah kerana mengandungi sebatian etil pmethocyvinnatate, kurkuminoid, bisdemothxycurcumin, demothxycurcumin, dan flavonoid. Cuma keberkesanan kunyit putih dalam mengatasi barah masih memerlukan kajian lebih lanjut.

 • Antioksidan

  Minyak pati kunyit putih dipercayai dapat mengurangkan kesan radikal bebas. Selain pelbagai faedah di atas, kunyit putih juga dipercayai berguna untuk merawat gejala-gejala arthritis, asma, anti-rematik dan ubat diuretik.

Walaupun mempunyai rasa yang sedikit pedas, kunyit kuning dan kunyit putih selamat dimakan secara sederhana. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil kunyit putih, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found