7 Khasiat Barli untuk Kesihatan Tubuh

Barli masih terdengar asing di telinga beberapa orang Indonesia. Sebenarnya, manfaat barli untuk kesihatan tidak kecil, mulai dari menjaga berat badan yang ideal hingga mencegah pelbagai penyakit berbahaya seperti penyakit jantung dan diabetes.

Barli atau juga dikenali sebagai barli adalah salah satu jenis bijirin yang kaya dengan serat. Barli sering digunakan sebagai bahan mentah dalam pembuatan roti hingga pastri. Namun, selain dapat diproses menjadi roti dan kue, barli juga dapat dimakan sebagai bijirin, sup, salad, teh, untuk menggantikan nasi.

Bukan hanya biji, bahagian rumput tanaman barli juga dapat diproses menjadi minuman yang sihat.

Pelbagai Nutrien Yang Diandungi Dalam Barli

Walaupun tidak terkenal seperti gandum atau oat, barli juga mempunyai pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Dalam 100 gram barli, terdapat 350 kalori dan pelbagai nutrien berikut:

  • 15 gram serat
  • 10 gram protein
  • 80 gram karbohidrat
  • 30 miligram kalsium
  • 220 miligram fosforus
  • 80 miligram magnesium
  • 280 miligram kalium
  • 2.5 miligram besi
  • 2 miligram zink
  • 37 mikrogram selenium

Bukan hanya itu, barli juga mengandungi vitamin B, folat, vitamin K, mangan, dan pelbagai antioksidan, seperti lutein, zeaxanthin, dan flavonoid.

Pelbagai Khasiat Barli untuk Kesihatan

Kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, ada beberapa faedah yang dapat anda perolehi dari memakan barli. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan barli:

1. Mengekalkan berat badan

Sebagai makanan berserat tinggi, barli akan membuatkan anda berasa kenyang lebih lama. Apabila diminum secara berkala, barli dapat membantu anda menjaga berat badan yang ideal.

Bukan hanya itu, kandungan beta-glukan dalam barli juga dapat mengurangkan tisu lemak di perut dan meningkatkan metabolisme badan.

2. Melancarkan saluran pencernaan

Selain menjaga berat badan, kandungan serat dalam barli juga berguna untuk meningkatkan pencernaan dan mencegah sembelit.

Kandungan serat dalam barli juga mempunyai sifat prebiotik. Ini bermaksud bahawa barli dapat menyokong pertumbuhan bakteria baik di usus. Pengambilan barli bahkan dipercayai dapat mengurangkan keradangan dan melegakan gejala gangguan saluran pencernaan, seperti: sindrom iritasi usus dan kolitis ulseratif.

3. Menurunkan kadar kolesterol dalam badan

Barli adalah sejenis makanan yang tinggi protein dan serat dan rendah lemak. Kandungan serat yang tinggi dalam barli dapat mengurangkan penyerapan kolesterol, sehingga dapat menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh.

Oleh itu, anda dapat mengelakkan risiko penyakit yang disebabkan oleh kolesterol tinggi, seperti penyakit kardiovaskular.

4. Menurunkan risiko penyakit jantung

Serat dalam barli dapat menurunkan kadar kolesterol, sementara kandungan kalium dapat menurunkan tekanan darah. Manfaat ini menjadikan barli baik untuk penggunaan biasa untuk menjaga kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit jantung.

5. Mencegah diabetes

Tidak hanya tinggi serat, barli juga kaya dengan magnesium dan antioksidan. Gabungan nutrien dan zat ini menjadikan barli berguna dalam menurunkan kadar gula dalam darah dan mengoptimumkan prestasi hormon insulin. Oleh itu, risiko terkena diabetes dapat dikurangkan.

6. Mencegah penyakit batu empedu

Kandungan serat dalam barli juga berguna untuk mencegah pembentukan batu empedu. Satu kajian bahkan menunjukkan bahawa risiko terkena batu empedu dapat dikurangkan hingga 10% setiap kali anda makan barli.

7. Mengurangkan risiko barah usus besar

Makanan yang sihat dengan biji-bijian berserat tinggi, seperti barli, terbukti dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit kronik, termasuk barah usus besar.

Bukan hanya itu, barli juga mengandungi zat antioksidan dan anti-radang. Kesan ini menjadikan barli berguna untuk menghalang pertumbuhan sel barah.

Walaupun faedahnya banyak, tidak semua orang boleh memakan barli. Ini kerana barli mengandungi gluten, jadi tidak sesuai untuk dimakan oleh orang yang mempunyai alergi gluten atau penyakit seliak.

Oleh itu, jika anda menghidap penyakit seliak atau alergi gluten, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum memakan barli.

Sekiranya anda ingin menggunakan barli atau produk olahannya, anda dinasihatkan untuk memilih barli keseluruhan (bijirin penuh) untuk mendapatkan faedah maksimum. Di samping itu, jangan lupa untuk menyertai pengambilan barli dengan makanan berkhasiat lain dan terus menerapkan gaya hidup sihat.