Pelbagai Vitamin untuk Tulang

Siapa kata tulang hanya memerlukan vitamin D untuk menjaga kesihatan dan kekuatannya? Sebenarnya, terdapat beberapa vitamin lain yang berperanan dalam menguatkan tulang. Apakah vitamin ini? Lihat ulasan berikut.

Seiring bertambahnya usia, tulang kehilangan banyak tisu yang menjadikannya rapuh dan rapuh. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai osteoporosis.

Walaupun lebih kerap dialami oleh orang yang berumur, osteoporosis juga dapat dialami oleh orang yang masih muda. Itulah sebabnya penting untuk menjaga kesihatan tulang seawal mungkin. Salah satu cara adalah dengan memenuhi keperluan vitamin untuk tulang.

Pelbagai Vitamin untuk Tulang

Berikut adalah pelbagai vitamin yang diperlukan untuk menyokong kesihatan tulang:

1. Vitamin D

Vitamin D membantu penyerapan kalsium dalam badan. Tanpa vitamin ini, proses penyerapan kalsium tidak akan berjalan dengan optimum. Akibatnya, tubuh akan kekurangan kalsium yang diperlukan untuk mengekalkan kekuatan tulang.

Sebaik-baiknya, tubuh memerlukan sekitar 400-800 IU vitamin D dalam sehari. Untuk memenuhi keperluan vitamin ini, anda disarankan untuk makan makanan, seperti kuning telur, hati sapi, susu dan produk olahannya, sardin, dan tuna.

Anda juga boleh berjemur di bawah sinar matahari, untuk membantu tubuh membentuk vitamin D, tetapi tidak terlalu lama sehingga kulit tidak terbakar.

2. Vitamin C

Tidak hanya berfungsi untuk meningkatkan sistem imun, vitamin C juga baik untuk tulang. Vitamin ini dapat membantu tubuh membentuk kolagen yang berguna untuk tulang dan gigi.

Paling tidak, badan memerlukan 500 miligram vitamin C setiap hari. Anda dapat memenuhi keperluan vitamin ini dengan memakan buah-buahan, seperti jeruk, kiwi, strawberi, mangga, pepaya, dan cantaloupe.

3. Vitamin K

Memenuhi keperluan vitamin K juga dapat membantu proses pembentukan tulang dan mengoptimumkan penyerapan kalsium.

Keperluan untuk vitamin K berbeza dari orang ke orang. Lelaki memerlukan sekitar 120 mikrogram vitamin K setiap hari, sementara wanita memerlukan sekitar 90 mikrogram. Anda dapat memenuhi keperluan vitamin K dengan memakan sayur-sayuran, seperti bayam, kangkung, dan brokoli.

4. Vitamin B12

Jenis vitamin yang juga dapat membantu menjaga kesihatan tulang adalah vitamin B12. Sekiranya tubuh kekurangan vitamin ini, ia boleh mencetuskan kehilangan tulang dan membuat tulang rapuh.

Keperluan vitamin B12 untuk orang dewasa adalah kira-kira 2.5 mikrogram sehari. Untuk memenuhi keperluan vitamin ini, anda boleh mengambil susu dan produk olahannya, ayam, telur, ikan, dan tiram.

Bukan hanya empat vitamin di atas, untuk menjaga kesihatan tulang, anda juga perlu memenuhi keperluan kalsium, fosfat, kalium, magnesium, boron, dan zat besi. zink. Mineral ini tidak sukar dijumpai dalam pelbagai makanan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil makanan tambahan, disyorkan untuk berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.