Alat Uji Kesuburan untuk Meningkatkan Kemungkinan Mengandung

Ramai wanita sukar mengetahui bila masa subur mereka. Sebenarnya, mengetahui tempoh subur menjadikannya lebih mudah untuk merancang kehamilan. Oleh itu, kit ujian masa subur diperlukan untuk mengetahui kapan masa terbaik untuk melakukan hubungan seksual.

Masa subur wanita berlaku ketika seorang wanita ovulasi, proses di mana telur dilepaskan dari ovari ke dalam tiub fallopio, sehingga siap untuk disenyawakan oleh sperma. Masa subur wanita pada amnya bermula dari sekitar 10 hingga 14 hari sebelum haid berikutnya tiba. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku untuk wanita yang mempunyai kitaran haid 28 hari biasa. Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, agak sukar untuk dikesan bila badan akan ovulasi setiap bulan. Untuk itu, kit ujian tempoh subur diperlukan.

Bagaimana mengetahui kesuburan wanita dengan kit ujian kesuburan

Terdapat beberapa alat ujian kesuburan yang dapat digunakan untuk mengetahui kapan masa subur berlaku, termasuk:

 • Pek ujian ovulasi

  Salah satu cara untuk mengesan kapan tempoh subur wanita adalah dengan menggunakan pek ujian ovulasi. Alat ini sangat mudah digunakan, anda hanya perlu memasukkan sampel air kencing anda ke dalamnya. Pek ujian ovulasi berfungsi dengan mengesan perubahan hormon luteinizing (LH) dalam air kencing. Sekiranya pengeluaran hormon LH meningkat, ini bermakna ovulasi akan segera tiba dan ini adalah masa terbaik untuk melakukan hubungan seks, jika anda ingin mempunyai anak. Walaupun sangat tepat, alat ini tidak dapat digunakan pada wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS) atau wanita dengan sindrom ovarium polikistik (PCOS). Sindrom Folikel Luteinized Unruptured (LUFS), kerana keadaan itu mempengaruhi hormon LH. Sebelum anda membeli pek ujian ovulasi, tanya ahli farmasi terlebih dahulu, kerana alat ini sangat serupa dengan pek ujian kehamilan.

 • Pengukuran suhu basal

  Cara kedua untuk menentukan ovulasi adalah dengan mengukur suhu badan basal anda (Suhu Badan Basal /BBT). Suhu basal adalah suhu badan ketika rehat. Pengukuran suhu basal dapat dilakukan dengan mudah, anda hanya perlu menyediakan termometer yang telah dilengkapi dengan pengukuran khas suhu badan basal. Kemudian, gunakan termometer ketika anda bangun, sebelum bangun dari tidur pada waktu pagi. Biasanya, suhu badan wanita yang tidak berovulasi adalah antara 36.2 hingga 36.5 darjah Celsius. Namun, setelah badan berovulasi, suhu badan akan meningkat sekitar 0.5 hingga 1 darjah Celsius. Ini disebabkan oleh ovari melepaskan hormon progesteron, yang menaikkan suhu badan. Untuk mendapatkan hasil yang tepat, ambil suhu badan basal anda setiap hari sepanjang haid penuh anda, dari hari pertama anda mempunyai haid hingga hari pertama anda berikutnya. tempoh. Jangan lupa untuk mencatat hasil pengukuran suhu dalam buku atau memasukkannya ke dalam aplikasi mudah alih anda.

 • Lendir serviks

  Sebagai tambahan kepada dua kit ujian tempoh subur, perubahan lendir serviks juga dapat dijadikan rujukan. Keadaan lendir serviks akan berubah apabila telur dilepaskan. Perubahan pada lendir serviks dipengaruhi oleh hormon yang mengatur ovulasi.Pada umumnya, ketika telur sedang bersiap untuk disenyawakan di dalam badan, lendir serviks akan mempunyai tekstur yang lebih elastik, telus atau sedikit keputihan, dan licin, seperti putih telur. Perubahan lendir ini mungkin sukar dibezakan bagi sebilangan wanita. Namun, anda boleh memeriksanya menggunakan tisu atau jari yang bersih. Lakukan ini beberapa kali sehari, dan jika tidak ada lendir di sekitar faraj, itu bermakna anda tidak subur. Lendir serviks akan sukar digunakan sebagai penanda aras untuk menentukan tempoh subur jika seorang wanita mengalami keputihan atau menggunakan produk kebersihan feminin.

Gangguan Kesihatan yang Mempengaruhi Kesuburan Wanita

Walaupun berada dalam masa subur, faktor gaya hidup juga berperanan besar dalam mempengaruhi peluang wanita hamil. Kebiasaan seperti merokok, minum minuman beralkohol, masalah pemakanan seperti kegemukan atau kekurangan zat makanan, dan tekanan, akan sangat mempengaruhi kesuburan. Selain faktor gaya hidup, penyakit tertentu juga boleh mempengaruhi kesuburan wanita, termasuk:

 • Gangguan ovulasi

  Gangguan ini berlaku kerana beberapa keadaan, seperti sindrom ovarium polikistik dan gangguan tiroid.

 • Penyumbatan atau kerosakan pada tiub fallopio

  Keadaan ini biasanya disebabkan oleh penyakit radang pelvis dan penyakit kelamin (STD), seperti klamidia dan gonorea.

 • Kemunculan tisu parut di pelvis

  Tisu parut boleh berlaku akibat jangkitan pelvis, radang usus buntu, dan selepas pembedahan perut atau pelvis.

 • Endometriosis

  Pertumbuhan tisu yang melapisi dinding rahim di luar rongga rahim.

 • Ketumbuhan

  Kelainan seperti tumor atau sista pada organ pembiakan wanita juga boleh mempengaruhi masalah kesuburan.

Untuk mengetahui dengan pasti punca kemandulan wanita, segera berjumpa pakar sakit puan. Doktor akan melakukan pemeriksaan lengkap untuk dapat menentukan penyebab kesukaran hamil, dan juga dapat mencadangkan kit ujian kesuburan yang tepat untuk anda.