Kelenjar Adrenal, Si Kecil dengan Fungsi Besar

Walaupun kecil, kelenjar adrenal mempunyai fungsi yang besar, iaitu menghasilkan pelbagai jenis hormon. Hormon ini mengawal pelbagai fungsi tubuh, termasuk sistem organ dan metabolisme. Sekiranya fungsinya terganggu, ia akan memberi kesan yang besar pada badan.

Manusia mempunyai dua kelenjar adrenal yang terletak di atas ginjal dan kira-kira separuh ukuran ibu jari. Kelenjar ini adalah sebahagian daripada sistem endokrin, iaitu kelenjar yang berfungsi sebagai penghasil hormon.

Fungsi Kelenjar Adrenal

Kelenjar adrenal terdiri daripada dua bahagian utama, iaitu korteks adrenal (bahagian luar) dan medula adrenal (bahagian dalam). Setiap bahagian mempunyai fungsinya sendiri. Inilah penjelasannya:

Korteks adrenal

Korteks adrenal bertanggungjawab menghasilkan tiga jenis hormon, iaitu:

  • Aldosteron, hormon yang mengawal elektrolit dalam badan dan tekanan darah
  • Cortisol, hormon yang mengawal kadar gula dan metabolisme darah
  • Gonadocorticoids, hormon yang mengatur hormon seks, iaitu estrogen, progesteron, dan testosteron

Sekiranya korteks adrenal berhenti berfungsi, proses metabolik dalam badan akan berhenti dan mencetuskan pelbagai penyakit.

Adrenal Medulla

Medulla adrenal berperanan untuk menghasilkan hormon adrenalin dan noradrenalin ketika tertekan. Kedua-dua hormon ini mempunyai fungsi yang serupa, iaitu meningkatkan kadar gula darah, degupan jantung, dan kontraksi jantung.

Adrenalin dalam bentuk sintetik digunakan secara perubatan untuk merawat anafilaksis atau reaksi alergi yang teruk yang boleh menyebabkan kegagalan pernafasan jika tidak dirawat dengan segera.

Sementara itu, hormon noradrenalin digunakan secara klinikal untuk merawat kejutan septik, yang merupakan jangkitan teruk yang boleh menyebabkan kegagalan organ. Ini kerana noradrenalin dapat membuat saluran darah menjadi sempit, kemudian memicu peningkatan tekanan darah.

Gangguan kelenjar adrenal dapat disebabkan oleh pelbagai penyakit, seperti gangguan autoimun, jangkitan, tumor, dan pendarahan. Sekiranya pengeluaran kelenjar adrenal terganggu, tubuh akan lebih mudah diserang penyakit.

Beberapa Penyakit Kelenjar Adrenal

Terdapat beberapa penyakit yang boleh mempengaruhi fungsi kelenjar adrenal, termasuk:

1. Sindrom Cushing

Sindrom Cushing berlaku apabila badan mempunyai kortisol terlalu banyak. Sindrom ini umumnya dialami oleh wanita berusia 25-40 tahun.

Pesakit dengan sindrom Cushing biasanya mengalami gejala seperti kenaikan berat badan, pembengkakan dan kemerahan muka, jerawat, kelemahan otot, dan peningkatan tekanan darah dan kadar gula darah.

Apabila menyerang kanak-kanak, sindrom Cushing boleh menyebabkan kegemukan dan pertumbuhan yang membantutkan.

2. Penyakit Addison

Penyakit Addison berlaku apabila kelenjar adrenal rosak, mengakibatkan kekurangan hormon kortisol. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, terutama wanita berusia 30-50 tahun.

Penyakit Addison boleh menyebabkan gejala seperti keletihan, kehilangan selera makan, penurunan berat badan yang drastik, kelemahan otot, kerap haus, pening, bibir hitam atau gusi, dan juga pingsan.

3. Pheochromocytoma

Pheochromocytoma dicirikan oleh kehadiran tumor jinak yang berkembang di kelenjar adrenal. Keadaan ini biasanya mempengaruhi salah satu atau kedua-dua kelenjar adrenal.

Penyakit pheochromocytoma Ia boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi paling biasa pada kumpulan umur 20-50 tahun. Gejala penyakit ini termasuk sakit kepala, gegaran, sesak nafas, berpeluh berlebihan, dan tekanan darah tinggi.

4. Hipoplasia adrenal kongenital

Hipoplasia adrenal kongenital adalah penyakit yang diwarisi yang menyebabkan kelenjar adrenal tidak menghasilkan hormon yang mencukupi. Penyakit ini lebih kerap berlaku pada lelaki dan dapat dikesan sejak bayi atau kecil.

Penderita akan mengalami simptom dalam bentuk muntah, dehidrasi, gula darah rendah, kejutan, dan kelainan pada organ seksual.

Untuk menjaga kesihatan kelenjar adrenal, anda digalakkan untuk mengamalkan gaya hidup yang sihat dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan, membatasi pengambilan gula dan kafein, mengurangkan tekanan, dan berolahraga secara teratur..

Peranan kelenjar adrenal sangat besar untuk tubuh, jadi kesihatannya mesti selalu dipertimbangkan. Sekiranya anda mempunyai aduan yang berkaitan dengan gangguan kelenjar adrenal seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.