Estrogen, hormon penting dalam badan wanita

Estrogen mempunyai peranan penting dalam semua peringkat kehidupan wanita, dari akil baligh, haid, kehamilan, hingga menopaus. Sebenarnya apa apa yang dimaksudkan dengan estrogen dan bagaimana hormon ini berfungsi? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Estrogen adalah istilah untuk sekumpulan hormon yang memainkan peranan penting dalam perkembangan dan pertumbuhan ciri-ciri seksual wanita dan proses pembiakan. Hormon ini sebenarnya bukan sahaja dihasilkan di badan wanita, tetapi juga di badan lelaki pada tahap yang jauh lebih rendah.

 Tahu HOrmon dan Fungsinya

Hormon adalah bahan kimia yang dihasilkan di dalam badan untuk mengawal dan mengatur aktiviti sel atau organ tertentu. Secara umum, terdapat beberapa fungsi hormon di dalam badan, termasuk:

 • Mengatur perkembangan dan metabolisme badan
 • Tentukan fungsi tisu seksual dan pembiakan
 • Kawal mood

Menyedari peranan hormon, terutama hormon estrogen dalam badan, dapat membuat wanita lebih memahami pelbagai perubahan dalam tubuh mereka.

Kepentingan Fungsi Estrogen dalam Tubuh Wanita

Hormon estrogen wanita secara khusus berperanan dalam pertumbuhan dan perkembangan organ seksual. Terdapat 3 jenis hormon estrogen, iaitu estradiol, estriol, dan estrone.

Estradiol mempunyai tahap tertinggi pada wanita pada usia subur, sementara estriol dihasilkan oleh plasenta semasa kehamilan. Sementara itu, estrone tersebar secara meluas di dalam badan dan menjadi estrogen utama dalam pramenopause.

Beberapa fungsi estrogen lain adalah:

 • Membantu mengatur suhu badan dan memastikannya stabil
 • Menyokong kemampuan mengingat dan meningkatkan ingatan
 • Membantu menguruskan bahagian otak yang menyiapkan tubuh untuk perkembangan seksual dan pembiakan
 • Mengatur tahap kolesterol, dengan itu mengurangkan risiko penumpukan plak di arteri jantung (aterosklerosis)
 • Merangsang pematangan ovari dan merangsang permulaan kitaran haid. Keadaan ini menunjukkan bahawa sistem pembiakan telah matang
 • Merangsang kematangan rahim dan membantu menyiapkan rahim sebagai tempat untuk perkembangan janin
 • Merangsang perkembangan payudara semasa baligh dan menyiapkan kelenjar susu untuk menghasilkan susu
 • Membantu mengekalkan ketumpatan tulang

Peranan Estrogen dari Masa ke Masa

Semasa akil baligh, peningkatan kadar estrogen menyebabkan pertumbuhan payudara wanita, serta pertumbuhan rambut kemaluan dan ketiak.

Semasa mengandung, seorang wanita biasanya menghasilkan lebih banyak estrogen daripada sepanjang hidupnya. Peranan hormon ini juga sangat penting semasa mengandung. Ini kerana estrogen berperanan membentuk saluran darah baru untuk mengalirkan nutrien ke tubuh janin untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Dalam tempoh peralihan menopaus atau sebelum menopaus, tahap estrogen umumnya turun naik sebelum akhirnya turun dan menyebabkan perubahan fizikal dan emosi.

Atasi Kesan Tahap Estrogen Berkurang pada Abad Menopaus

Semasa menopaus, tahap estrogen yang rendah dapat menyebabkan kekeringan vagina dan penipisan dinding vagina, menjadikan hubungan seksual menyakitkan.

Selain itu, penurunan kadar estrogen juga boleh menyebabkan kilat panas atau sensasi hangat di badan, muka, atau leher, perubahan mood (perubahan emosi), penurunan keinginan seksual, dan gangguan tidur.

Salah satu cara untuk mengatasi gejala penurunan kadar estrogen adalah dengan terapi penggantian hormon estrogen. Walau bagaimanapun, terapi ini tidak dapat diberikan kepada semua wanita dan perlu dipertimbangkan memandangkan kesan sampingan jangka panjang dari peningkatan risiko barah payudara.

Selain itu, beberapa jenis ubat antidepresan juga dapat digunakan untuk mengurangkan kesakitan kilat panas. Untuk mengurangkan keluhan kekeringan faraj, doktor boleh menetapkan krim estrogen yang disapu pada vagina.

Mengamalkan gaya hidup sihat juga penting untuk mengurangkan kesan penurunan kadar estrogen semasa menopaus. Contohnya, makan makanan berkhasiat, berehat secukupnya, mengelakkan merokok dan minum minuman beralkohol, dan mengamalkan teknik bersantai.

Estrogen adalah salah satu hormon terpenting dalam badan wanita. Walau bagaimanapun, tahap estrogen perlu dijaga dengan seimbang. Ini kerana jika jumlahnya berlebihan atau berkurang boleh menyebabkan masalah kesihatan, kecuali kerana keadaan menopaus yang normal.

Oleh itu, tidak ada salahnya melakukan pemeriksaan secara berkala kepada doktor untuk memastikan tahap estrogen tetap stabil.