Manfaat dan Dos Vitamin C yang Selamat untuk Wanita Hamil

Semasa mengandung, wanita hamil memerlukan pengambilan vitamin C untuk menjaga keadaan kesihatan mereka sendiri dan keadaan janin mereka. Walau bagaimanapun, dos vitamin C yang dikonsumsi mestilah sesuai dengan kadar kecukupan pemakanan agar manfaatnya dimaksimumkan dan sebenarnya tidak menyebabkan masalah kesihatan.

Vitamin C atau asid askorbik adalah sejenis vitamin larut air. Vitamin ini tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, tetapi dapat diperoleh dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandung vitamin C. Vitamin ini juga perlu dikonsumsi setiap hari kerana tidak dapat disimpan dalam tubuh dengan baik.

Setiap orang disarankan untuk memenuhi pengambilan vitamin C setiap hari, termasuk wanita hamil. Pada wanita hamil, vitamin C berperanan penting dalam menyokong kesihatan ibu dan janin dan perkembangan janin di dalam rahim.

Khasiat Vitamin C untuk Wanita Hamil

Wanita hamil dan bayi memerlukan vitamin C untuk melindungi dan menjaga kesihatan sel-sel tubuh mereka, serta membentuk kolagen pada tulang, otot, kulit, dan saluran darah.

Vitamin C mempunyai sifat antioksidan yang penting untuk mengatasi kesan radikal bebas, memperbaiki tisu badan yang rosak, dan mempercepat proses penyembuhan luka.

Selain itu, terdapat beberapa kelebihan vitamin C untuk wanita hamil dan janin, iaitu:

1. Membantu penyerapan zat besi

Vitamin C dapat membantu penyerapan zat besi dalam badan. Wanita hamil memerlukan lebih banyak pengambilan zat besi untuk membantu pembentukan sel darah merah dan mencegah anemia.

Oleh itu, untuk memenuhi keperluan zat besi semasa mengandung, wanita hamil disarankan untuk makan makanan yang mengandungi banyak zat besi dan vitamin C.

2. Menurunkan risiko diabetes kehamilan

Diabetes kehamilan adalah keadaan apabila tahap gula darah wanita hamil meningkat. Keadaan ini dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami komplikasi kehamilan, seperti kelahiran pramatang, bayi yang dilahirkan dengan berat badan berlebihan, hingga preeklamsia.

Untuk mengurangkan risiko terkena diabetes kehamilan, setiap wanita hamil disarankan untuk mengambil vitamin C yang mencukupi setiap hari.

3. Mengurangkan risiko preeklamsia

Preeklampsia dicirikan oleh peningkatan tekanan darah dan tahap protein dalam air kencing dan pembengkakan pada kaki atau bahagian badan yang lain. Preeklampsia biasanya berlaku pada kehamilan 20 minggu, tetapi ada juga wanita hamil yang mengalaminya semasa trimester kehamilan terakhir.

Keadaan ini dapat dicegah jika wanita hamil selalu mengambil makanan berkhasiat yang kaya dengan antioksidan, termasuk vitamin C dan vitamin E.

4. Menyokong pertumbuhan bayi

Pengambilan vitamin C semasa kehamilan tidak hanya bermanfaat bagi wanita hamil, tetapi juga janin. Beberapa kajian menunjukkan bahawa meningkatkan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi vitamin C selama kehamilan dapat meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan janin dan menjaga kesihatannya.

Dos Vitamin C untuk Wanita Hamil Yang Dianggap Selamat

Jumlah pengambilan vitamin C yang perlu diambil oleh wanita hamil adalah 85 mg sehari. Angka ini telah ditentukan sesuai dengan tingkat kecukupan gizi (RDA) yang disarankan dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Untuk memenuhi keperluan vitamin C, wanita hamil dapat makan buah-buahan, seperti jambu biji, jeruk, kiwi, stroberi, mangga, sapodilla, dan tomat, atau sayur-sayuran, seperti lada, kembang kol, brokoli, dan bayam.

Walaupun bermanfaat untuk tubuh, vitamin C tidak boleh dikonsumsi secara berlebihan. Ini kerana pengambilan vitamin C terlalu banyak boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, gangguan pencernaan, kekejangan perut, dan batu ginjal.

Sekiranya pengambilan vitamin C dari makanan dianggap tidak mencukupi, wanita hamil boleh mengambil makanan tambahan vitamin C. Walau bagaimanapun, dos makanan tambahan vitamin C yang selamat untuk dimakan semasa kehamilan perlu diminta oleh pakar kandungan sebelum mereka memenuhi keperluan wanita hamil dan tidak menyebabkan kesan sampingan.