Lihatlah Khasiat Buah Timah untuk Kesihatan

Di sebalik rasa manis dan penampilan dan tekstur yang unik, terdapat banyak faedah buah ara yang kita dapat. Berbagai kandungan khasiat di dalamnya menjadikan buah ara sangat baik untuk dimakan untuk mengekalkan tubuh yang sihat.

Buah ara atau juga dikenali sebagai buah ara (Ficus carica) adalah buah yang cukup unik. Buah ini menyerupai air mata hijau atau ungu, dan mengandungi daging merah jambu dengan ratusan biji kecil yang membuatnya renyah.

Manfaat buah ara untuk kesihatan tidak perlu diragui. Rasa manis ditambah dengan kandungan nutrien yang melimpah menjadikan buah ara sesuai untuk dimasukkan dalam pilihan menu diet sihat anda. Buah ini dapat dinikmati secara langsung, dikeringkan terlebih dahulu, atau diambil ekstraknya.

Pelbagai Khasiat Buah Tin

Rasa manis buah ara berasal dari kandungan gula semula jadi yang kadarnya akan meningkat apabila buahnya dikeringkan. Walaupun begitu, buah ara masih rendah kalori. Satu buah ara segar (± 40 gram) mengandungi kurang daripada 50 kalori.

Selain itu, buah ini juga mengandungi serat, vitamin B6, tembaga, dan antioksidan. Berkat kandungan nutrien ini, buah ara memberikan pelbagai faedah untuk tubuh. Berikut adalah faedah buah ara yang sangat disesalkan:

1. Meningkatkan kesihatan pencernaan

Buah ara telah lama terbukti digunakan untuk mengatasi masalah pencernaan, seperti sembelit. Manfaat buah ara ini diperoleh daripada kandungan serat di dalamnya yang berfungsi sebagai prebiotik.

Serat ini akan menyokong pertumbuhan bakteria baik di saluran pencernaan dan meningkatkan kesihatan sistem pencernaan.

2. Mengatasi gejala sindrom iritasi usus

Sindrom usus yang merengsa (IBS) adalah gangguan sistem pencernaan yang kronik. Gejala IBS boleh datang dan pergi dan boleh sangat mengganggu pesakitnya. Gejala juga boleh berbeza dan bergantian, mulai dari sembelit, cirit-birit, kembung, hingga kekejangan perut.

Manfaat buah ara dalam mengatasi gejala IBS telah terbukti dalam beberapa kajian. Penghidap IBS yang kerap mengonsumsi buah ara 2 kali sehari merasakan gejala yang biasanya terjadi kepada mereka berkurang.

3. Mencegah berlakunya penyakit kronik

Walaupun tinggi gula, buah ara menawarkan banyak antioksidan semula jadi, seperti asid fenolik dan flavonoid. Kandungan antioksidan ini paling banyak dijumpai pada kulit buah ara, terutama yang berwarna ungu gelap.

Antioksidan dipercayai mempunyai manfaat besar dalam mencegah pelbagai penyakit kronik, termasuk diabetes, katarak, penyakit jantung. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengetahui hubungan antara penggunaan buah ara dan pencegahan penyakit ini.

4. Mencegah berlakunya barah

Selain mencegah penyakit kronik, antioksidan pada buah ara juga dapat mengatasi kesan negatif radikal bebas yang berlebihan dalam tubuh. Salah satunya ialah perkembangan barah.

Satu kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak ara mempunyai aktiviti antikanker yang dapat berfungsi pada sel barah payudara. Walau bagaimanapun, penyelidikan dan ujian klinikal lebih lanjut diperlukan sebelum potensi ini benar-benar dapat dikembangkan menjadi ubat.

5. Meningkatkan kesihatan kulit

Antioksidan dalam ekstrak ara dianggap baik untuk menjaga sel-sel kulit yang sihat, mengurangi kerusakan kolagen, dan memperbaiki kedutan pada kulit. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini masih terhad pada haiwan dan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk membuktikan kesan buah ara terhadap kesihatan kulit.

Itulah rangkaian faedah buah ara yang boleh kita perolehi. Berkat rasanya yang manis, buah ara biasanya digunakan sebagai pengganti gula semula jadi yang sihat. Selain itu, buah ara segar atau kering juga boleh digunakan sebagai pelbagai hidangan menarik, seperti smoothie, jus, atau sebagai pencuci mulut yang sihat.

Namun, berhati-hatilah. Walaupun sangat jarang berlaku, buah ara juga boleh menyebabkan gejala alergi. Sekiranya anda mempunyai alergi terhadap nangka, anda juga mungkin mengalami reaksi alahan yang sama terhadap buah ara.

Sekiranya bahagian dikawal, makan buah ara adalah cara yang baik untuk menambahkan serat dan nutrien ke dalam makanan anda. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh berjumpa doktor sehingga anda dapat memperoleh manfaat maksimum dari buah ara.