Cara menambah tinggi badan secara semula jadi dan sihat

Sekiranya anda ingin memiliki ketinggian yang ideal, anda harus melakukan cara semula jadi dan sihat untuk meningkatkan tinggi badan anda. Seboleh-bolehnya elakkan penggunaan ubat-ubatan atau suplemen penambah ketinggian segera yang banyak diedarkan di pasaran, kerana tidak semestinya selamat dan sesuai digunakan.

Semasa memasuki akil baligh, seorang remaja akan mengalami tempoh pertumbuhan yang dipercepat.lonjakan pertumbuhan), termasuk pertumbuhan tinggi. Oleh itu, lebih baik melakukan cara yang sihat untuk meningkatkan ketinggian pada masa ini.

Pada remaja lelaki, lonjakan pertumbuhan ini bermula pada usia 10-15 tahun. Semasa pada wanita remaja, tempoh ini bermula dari usia 8-13 tahun. Tempoh pertumbuhan yang dipercepat dapat berlangsung sekitar 2-5 tahun, sehingga seorang remaja mencapai kematangan fizikal, termasuk tingginya.

Namun, tidak semua orang dapat mencapai ketinggian yang diinginkan. Ini kerana pada dasarnya, ketinggian seseorang dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk faktor genetik atau keturunan.

Cara Meningkatkan Tinggi yang manaPengalaman dan Sihat

Terdapat beberapa cara yang dapat membantu meningkatkan ketinggian semasa pertumbuhan, termasuk:

1. Bersenam secara berkala

Latihan dan aktiviti fizikal yang teratur sangat baik untuk menguatkan otot dan tisu tulang, mengekalkan berat badan yang sihat, dan meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan.

Terdapat banyak jenis sukan yang dianjurkan untuk meningkatkan ketinggian secara semula jadi, termasuk berbasikal, berenang, bola sepak, badminton, dan bola keranjang. Namun, ingat, untuk mengelakkan penularan COVID-19, sukan ini harus dilakukan di rumah dan bukan di tempat orang ramai.

2. Memperbaiki postur

Postur yang ditingkatkan juga dapat membantu meningkatkan ketinggian secara semula jadi. Kebiasaan berdiri, duduk, dan tidur dengan postur tubuh yang tidak betul, seperti sering bersendawa, dapat menjadikan tubuh kelihatan lebih pendek. Sebaliknya, dengan postur yang baik dan tegak, badan akan kelihatan lebih tinggi dan berkadar.

Salah satu cara yang dapat dilakukan untuk memperbaiki postur tubuh dan membuat tubuh tampak lebih tinggi adalah dengan beberapa pose yoga, seperti pose gunung, kobra pose, dan pose kanak-kanak.

3. Cukup rehat

Kurang tidur boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan. Pada kanak-kanak dan remaja, kurang tidur boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan. Ini kerana proses pertumbuhan dan perkembangan tubuh memerlukan pengambilan tenaga yang tinggi, dan salah satu cara untuk mengisi tenaga tersebut adalah dengan rehat yang mencukupi.

Berikut adalah jumlah tidur yang sesuai berdasarkan usia:

  • Bayi 0–3 bulan: 14–17 jam
  • Bayi 3-11 bulan: 12-17 jam
  • Balita 1-2 tahun: 11-14 jam
  • Kanak-kanak 3–5 tahun: 10–13 jam
  • Kanak-kanak 6–13 tahun: 9–11 jam
  • Remaja 14-17 tahun: 8-10 jam
  • Dewasa 18–64 tahun: 7–9 jam

4. Pengambilan makanan berkhasiat seimbang

Selama tempoh pertumbuhan, sangat penting untuk memenuhi nutrien yang diperlukan oleh tubuh, agar pertumbuhan ketinggian dapat dimaksimumkan. Pada kanak-kanak, pengambilan nutrien yang mencukupi juga memainkan peranan penting dalam mencegah terbantut.

Untuk menyokong pertumbuhan tinggi dan mengekalkan kepadatan tulang, kanak-kanak dan remaja perlu makan makanan yang kaya dengan pelbagai nutrien, seperti protein, kalsium, dan vitamin D.

Pengambilan nutrien ini boleh didapati dari buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, ikan, makanan laut, telur, tahu dan tempe, serta susu dan produknya, termasuk yogurt dan keju.

Dalam beberapa kes, seperti gangguan hormon pertumbuhan atau kekurangan zat makanan, penggunaan makanan tambahan mungkin disyorkan untuk meningkatkan ketinggian. Walau bagaimanapun, pengambilan suplemen ini harus disesuaikan mengikut nasihat doktor.

Selain itu, untuk mengatasi masalah dengan hormon pertumbuhan, doktor juga dapat memberikan terapi hormon.

Perlu diingat, beberapa cara untuk meningkatkan ketinggian di atas umumnya akan lebih berkesan untuk kanak-kanak dan remaja. Sementara itu, untuk meningkatkan ketinggian pada orang dewasa, kaedah ini mungkin tidak berkesan. Untuk meningkatkan ketinggian pada orang dewasa, kaedah yang terbukti berkesan adalah pembedahan.

Sekiranya anda merasa tidak yakin dengan ketinggian anda dan ingin memperbaikinya, atau anda bimbang pertumbuhan anak anda akan terganggu, anda harus berjumpa doktor agar pemeriksaan dapat dilakukan dan penyelesaian yang tepat diberikan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found