Jangan Keliru Lagi, Ini adalah Pilihan Sukan untuk Mengecilkan Perut Anda

Perut yang buncit bukan sahaja dapat mengurangkan keyakinan diri, tetapi juga berisiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Tetapi jangan takut, ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi perut buncit dan kencang.Ssalah satunya adalah dengan kerap bersukan untuk mengecilkan perut.

Seseorang boleh mengalami perut buncit apabila terdapat pengumpulan lemak di kawasan perut, baik di bawah kulit atau di rongga perut, iaitu di sekitar organ di perut. Pengumpulan lemak ini berlaku apabila jumlah kalori dari makanan yang dimakan melebihi jumlah kalori yang dibakar oleh tubuh menjadi tenaga.

Di samping itu, perut yang membuncit juga boleh disebabkan oleh:

  • Tabiat hidup yang tidak sihat, seperti kurang tidur, senaman yang jarang berlaku, dan pengambilan minuman beralkohol yang kerap.
  • Menopaus.
  • Tekanan.
  • Keadaan perubatan tertentu, seperti obesiti, asites, sindrom Cushing, dan hipotiroidisme.

Sekiranya dibiarkan, ukuran perut yang terlalu besar atau menyebabkan berat badan berlebihan boleh meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, strok, diabetes, dan darah tinggi.

Oleh itu, penting untuk mengekalkan berat badan yang ideal. Salah satu cara adalah dengan melakukan senaman secara teratur. Selain dapat menurunkan berat badan, sukan tertentu juga sangat baik untuk mengecilkan dan meratakan perut.

Keluarkan Lemak Perut dengan Latihan Ini

Lingkaran perut atau pinggang tidak boleh lebih dari 90 cm untuk lelaki dan 80 cm untuk wanita. Sekiranya lilitan pinggang anda melebihi bilangan itu, anda harus mula melakukan beberapa latihan berikut untuk mengecilkan perut anda:

1. Berjoging

Jogging atau berjoging adalah salah satu aktiviti fizikal yang praktikal dan senang dilakukan. Bukan hanya praktikal, berjoging juga termasuk senaman yang dianggap berkesan untuk membakar lemak perut, kamu tahu! Sebaiknya lakukan senaman ini selama 20-30 minit, setiap 3-4 kali seminggu untuk mengurangkan lemak perut.

2. Berenang

Berenang adalah salah satu cadangan sukan untuk mengecilkan perut kerana dapat membakar lemak badan secara beransur-ansur. Tidak hanya mengecilkan perut, berenang juga bagus untuk menjaga kekuatan otot dan tulang, menjaga kesehatan jantung, dan meningkatkan kualitas tidur.

Untuk mengurangkan ukuran perut, disarankan agar anda berenang selama kira-kira 20-30 minit sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Sebelum berenang, jangan lupa memanaskan badan sekurang-kurangnya 10 minit, okey?

3. Senamrobik dan Zumba

Beberapa jenis senaman, seperti senamrobik dan zumba, yang banyak terdapat di kelas gim atau pusat kecergasan juga merupakan jenis senaman yang berkesan untuk membakar kalori dan menurunkan lemak perut. Bukan hanya itu, senaman aerobik juga bagus untuk menguatkan sendi dan tulang, meningkatkan mood, dan menghilangkan tekanan.

4. Yoga dan Pilates

Berbagai gerakan yoga dan pilates telah terbukti berkesan untuk mengurangkan perut buncit. Latihan ini bukan hanya dapat menghilangkan lemak perut, tetapi juga menjadikan tubuh lebih sihat, bertenaga, meningkatkan kualiti tidur, dan mengurangkan tekanan.

Latihan Fizikal Yang Boleh Mengetatkan Otot Perut

Selain pelbagai sukan di atas, terdapat beberapa latihan fizikal yang secara khusus dapat mengetatkan otot perut dan mengecilkan perut yang buncit. Beberapa latihan fizikal untuk mengecilkan perut termasuk:

Duduk-naik

senaman tempat duduk dapat menguatkan dan menegangkan otot perut. Caranya, berbaring di lantai dalam keadaan terlentang dengan lutut dibengkokkan, kemudian angkat badan ke arah lutut sambil menghembus nafas dan perlahan-lahan turun ke lantai sambil menghirup. Lakukan pergerakan 10 kali (1 set), dan ulangi hingga 2-3 set sehari.

Cengkaman

Pergerakan keperitan pada pandangan pertama hampir serupa dengan duduk-naik. Walau bagaimanapun, pergerakan keperitan hanya sedikit mengangkat bahagian atas badan, iaitu kepala dan bahu.

Pertama, berbaring di lantai dengan posisi badan seolah-olah akan duduk, tetapi letakkan tangan di atas paha anda. Selepas itu, angkat kepala dan bahu ke ketinggian kira-kira 8 cm dari lantai, sambil menghembus nafas. Tahan selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi awal. Ulangi pergerakan sekurang-kurangnya 10-20 kali.

Papan

Papan bukan sahaja membantu menegangkan dan menegangkan otot perut, tetapi juga menguatkan otot bahu, lengan, dan quadriceps.

Latihan ini dimulakan dengan kedudukan badan lurus menghadap lantai (menghadap ke bawah), lengan di sisi dan siku dibengkokkan. Selepas itu, ketatkan otot perut anda dan angkat badan anda dengan meregangkan pada lengan bawah dan jari kaki anda. Pastikan kepala, punggung dan tumit anda berada dalam garis lurus. Pegang kedudukan ini selama 20-30 saat.

Sebagai tambahan kepada senaman dan latihan fizikal untuk mengecilkan perut, anda juga perlu makan makanan berkhasiat, mengawal tekanan dengan baik, dan mengelakkan pengambilan minuman berlemak, tinggi kalori, dan alkohol agar perut anda tidak membesar.

Sekiranya anda masih bingung mengenai jenis senaman mana yang baik untuk mengecilkan perut anda atau jika berat badan anda tidak turun walaupun anda telah mencuba diet dan bersenam secara teratur, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian terbaik, sama ada dengan diet , senaman, atau ubat.